Tisíce lidí protestovaly v Londýně proti dědictví Margaret Thatcherové

14. 4. 2013

čas čtení 5 minut

< Tobě bylo jedno, když jsi nám lhala, nám je jedno, že jsi umřela, praví se na transparentu, který nesli fanoušci FC Liverpool na zápase v Readingu.

Policie zatkla devět osob za přestupky proti veřejnému pořádku během převážně pokojné demonstrace v centrálním Londýně, jíž se v dešti účastnily na Trafalgarském náměstí v sobotu asi tři tisíce osob. Na demonstraci dohlíželo 1700 policistů! Účelem bylo "oslavit" smrt Thatcherové. Několik málo lidí skandovalo obscénnosti a na policii účastníci hodili asi dvě lahve. Skandování "Maggie, Maggie, Maggie, dead, dead, dead!" ("Maggie, Maggie, Maggie, dead, dead, dead") se z davu ozvývalo sporadicky.

Demonstrace, jíž se účastnily osoby různého věku a obou pohlaví, byla v podstatě pokojná. Trvala až do pozdních večerních hodin.

"Někteří lidé mají hluboce a intenzivně pociťovanou nenávist k Thatcherové a k tomu, co dělala, ale většina z nás je tu z mladé generace na protest proti pokusům establishmentu detoxifikovat Thatcherovou a její politiku. Tak je pro lidi velmi důležité, je to pro ně katarze, aby vyjádřili svůj nesouhlas," řekl Marcus Schneider, čtyřiadvacetiletý videoeditor ze severního Londýna.

Až do pozdního večera tancovali demonstranti pod bdělým okem stovek policistů ke zvukům bubnů.

Jedna vysoká policejní činitelka varovala případné demonstranty, že budou při středečním pohřbu Thatcherové zatčení, pokud "znepokojí" truchlící při pohřbu, anebo je rozhněvají. Christine Jonesova varovala, že podle kontroverzního odstavce 5 britského zákona o veřejném pořádku má policie možnost zasáhnout i proti nenásilným akcím, pokud povedou k "šikanování, znepokojení či hněvu" jiných občanů.

Pozoruhodné na protestech proti zkreslování odkazu Margaret Thatcherové je, že v dnešním internetovém světě se vládcům a establishmentu nepodařilo udržet jednotnou propagandu, poznamenává Jan Čulík. Nejsilněji zkreslovala fakta česká média, která hned po zprávě o úmrtí Thatcherové zahájila bezostyšnou, lživou kampaň, zkreslující dopad a význam politiky Margaret Thatcherové (záhada, že v ČR z postkomunistických zemí vládne v médiích zřejmě nejintenzivnější a nejiracionálnější antikomunistická nenávist, je v zahraničí často diskutována). Ani v ČR se však toto lhaní neudrželo jako nenarušený diskurs. V mezinárodních médiích, zejména mimo v Británii převládly informace o protestech proti Thatcherové, například v rakouském deníku Kurier vyšla k článku o protestech proti Thatcherové velká fotografie od tiskové kanceláře Reuters, se slovní hříčkou IRON LADY, RUST IN PEACE (ŽELEZNÁ LADY, REZAVĚJ V POKOJI) - je to slovní hříčka na "rest in peace" - odpočívej v pokoji. Novináře, kteří jsou mimo ČR o hodně méně úplatní a propagandističtí než v českém prostředí, zaujaly právě především britské protesty.

Ze zpětného pohledu po čtvrt století od pádu Margaret Thatcherové je nejděsivější na jejím "dědictví", jak její kontroverzní myšlenky rozvinuli její následovníci, zejména ostře kontroverzní konzervativní (nikoliv labouristický, to je mýlka!) premiér Tony Blair a pak nynější "dětský" ministerský předseda David Cameron, který je natolik produktem soukromé anglické střední školy, že je naprosto izolován od vnějšího světa (mimo jiné i svými miliony), zůstává kdesi ve věku čtrnácti let a dělá při rozhodování chyby, které pak musí rušit (jeho vláda provedla už asi dvacet obratů o 180 stupňů). Nesmyslný princip "kitchen economics" "kuchyňské ekonomiky", které hokynářova dcera zavedla do společnosti, tvrdě zreglementoval život. Už neexistuje filozofie, umění, společenské vědy, morálka, humanita. Jediným měřítkem všeho je, jestli něco vydělává. Co nevydělává, je nelegitimní. Největší katastrofu způsobili tímto způsobem myšlení Thatcherová a její následovníci kulturní nadstavbě země, včetně univerzit, které jsou v hluboké provozní i myšlenkové krizi. Přitom kuchyňská ekonomika Thatcherové nezlepšila ekonomickou situaci Británie - ta se dále propadá do ekonomické nevýkonnosti, zadluženosti a nezaměstnanosti, prostě jen s tím, že opustila všechny lidské hodnoty a opakuje mantru volnotržního principu.

To se zdá býti přesně v linii "dědictví" Margaret Thatcherové, protože ta paní byla tak hloupá, nerozuměla umění, nerozuměla humanitě, jediné, co znala, a co prosazovala proti všem, byla její "kuchyňská ekonomika".

Historie Thatcherové a jejích následovníků je varujícím znamením dnešní doby: nemusíte nic moc umět, nemusíte mít rozhled ani moudrost, ale pokud jste sociopat a jste ochotni prosazovat své postoje s neomezenou agresivitou, všichni ostatní slušní lidé vám ustoupí a vy jste vítěz. O čtvrt století později vás budou oslavovat jako velkého státníka.

Vláda sociopatů je na postupu a Thatcherová byla jejich matkou.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
9145

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2013