Ministři zahraničí odletěli do Ženevy:

Dohoda s Íránem o jaderném programu je "na dohled"

23. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Americký ministr zahraničí John Kerry přicestoval v sobotu ráno do Ženevy, kde bude jednat s britským, německým, francouzským, čínským, ruským s íránským ministrem zahraničí i s komisařkou EU pro zahraničně politické záležitosti o íránském jaderném programu. Ministři jsou plni optimismu, že dohoda je "na dohled".

Pokud by došlo k dohodě, odvrátilo by to hrozbu nové války na Blízkém východě. Írán by získal přístup k některým svým zmrazeným mezinárodním bankovním účtům a mohl by zahájit opět obchodování se zlatem a s petrochemickými výrobky i se součástkami pro vozidla a letadla. Očekává se, že by se za to vzdal určitých částí svého jaderného programu.

Ve věci se konaly v Ženevě od doby, kdy byl v Íránu zvolen reformistický prezident Hasasn Rouhani, tři kola rozhovorů. Na všech stranách je velká vůle k dohodě, avšak problémem je za mnoho desetiletí nashromážděná nedůvěra všech stran.

Poslední velkou překážkou je otázka, do jaké míry má být dovoleno, aby pokračovala práce na reaktoru těžké vody v Araku, který by po dostavbě dokázal vyrábět plutonium.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7043

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2013