Velká Británie zpřístupnila Spojeným státům osobní data milionů nevinných britských občanů

21. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Záznamy o telefonní, internetové a emailové aktivitě britských občanů, kteří nejsou podezříváni z žádných trestných činů, jsou analyzovány a ukládány v americkém špehovacím úřadě National Security Agency. Podle dokumentů od whistleblowera Edwarda Snowdena se to děje podle tajné dohody, kterou schválili britští výzvědní činitelé.

V prvním explicitním potvrzení, že britští občané jsou obětí amerického masového programu špehování telefonů a internetu potvrzuje memorandum NSA, že r 2007 byla uzavřena dohoda, která umožnila NSA analyzovat a skladovat data o britských občanech, která jí byla do té doby nedostupná.

Materiál týkající se internetové a telefonní aktivity britských občanů je ukládán v databázích v USA, kde k němu mají přístup pracovníci amerických rozvědek a americké armády.

Podle výzvědné dohody mezi Velkou Británii a USA z roku 1946, k níž posléze přistoupily i Austrálie, Nový Zéland a Kanada, neměly jednotlivé anglosaské země provádět špionáž vůči občanům jiných anglosaských zemí.

Avšak z materiálu od Edwarda Snowdena vyplývá, že:

V roce 2007 byly tyto předpisy změněny a NSA od té doby smí analyzovat a ukládat čísla mobilních telefonů a faxů britských občanů, emaily a jejich IP adresy, které získá jejich analytický systém. Jde o data, která NSA nasbírala "náhodou", jde tedy o data o občanech, kteří jsou zcela nevinní.

NSA používá dat z Británie k zjišťování řetězců kontaktů mezi známými a přáteli. NSA má možnost od zkoumané osoby udělat tři "skoky", kontrovat komunikace přítele přítele přítele. Z analýzy deníku Guardian vyplývá, že takové tři skoky znamenají, že v síti NSA je pět milionů osob.

Z jiného memoranda, datovaného 2005, také prozrazeného Snowdenem, vyplývá, že NSA se rozhodla špehovat občany Británie a ostatních čtyř anglosaských zemí i v těch případech, kdy by to vlády jejich zemí explicitně zakázaly. Memorandum zdůrazňuje, že partnerské země nesmějí být informovány o této špehovací praxi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9033

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2013