Francie varuje, že Středoafrická republika stojí na pokraji genocidy

22. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

V atmosféře humanitární krize graduje ve Středoafrické republice napětí mezi křesťany a muslimy - ahrozí přerůst v genocidu, varovala Francie.

Země bez přístupu k moři takřka propadla anarchii, když převážně muslimská povstalecká koalice Seleka v březnu svrhla prezidenta Françoise Bozizého. Tisíce lidí byly při jedné z nejhorších vln násilí v zemi zabity, uneseny, nebo uprchly z vypalovaných vesnic.

"Země je na pokraji genocidy," prohlásil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius v rozhovoru pro televizi France 2. Francie, sousední země a mezinárodní společenství jsou podle něj znepokojeni a OSN udělí africkým silám, Africké unii a Francii souhlas s intervencí.

Vyjádření francouzského ministra přichází současně se zprávami, že vláda Středoafrické republiky jedná s Josephem Konym, válečným podnikatelem dvacetlet na útěku, o možnosti, že by se vzdal.

Fabiovo vyjádření souhlasí s hodnocením OSN a dalších agentur. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzývá k rozmístění 6 000 příslušníků mírových sil OSN, kteří by měli posílit kontingent 2 500 afrických vojáků, jimž se většinou nedaří omezovat násilí. Rada bezpečnosti OSN v říjnu hlasovala o možnosti schválit mírovou misi OSN s účastí Francie, avšak USA tehdy označily situaci v zemi bohat na diamanty za "pregenocidní" a pouze poskytly 40 milionů dolarů na posílení stávajících mírových sil.

Od t doby co koalice Seleka v březnu svrhla vládu a prohlásila Michela Djotodiu dočasným prezidentem, nedokázala udržet pořádek v zemi. Konflikt mezitím nabývá stále sektářštější podoby. Bývalí muslimští povstalci jsou obviňováni z vraždění, únosů, znásilňování, loupení a vypalování vesnic, což vyúsťuje ve velké množství vnitřně přemístěných osob. Vznikly křesťanské milice, kterým se někdy říká anti-balaka (anti-mačeta). V září bylo ve střetech mezi muslimy a křesťany zabito zhruba 100 osob.

Muslimové tvoří v převážně křesťanské zemi asi 10-20% obyvatelstva.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6539

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2013