Mogheriniová: Hrozí válka mezi Ruskem a Tureckem

25. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


"Vždy hovoříme o Sýrii jako o válce přes prostředníky (proxy war) mezi regionálními aktéry. Hrozí, že se z toho stane něco většího. Nemám na mysli studenou válku. Ne, riskujeme horkou válku mezi jinými aktéry, než na které vždy myslíme. Ne nutně Rusko a Spojené státy, ale Rusko a Turecko, možná. A jako Evropané máme jasný zájem snažit se konflikt omezit a snížit napětí," prohlásila šéfka společné zahraniční politiky EU Federica Mogheriniová během debaty ve výboru Evropského parlamentu pro zahraniční věci.


Napětí mezi Ruskem a Tureckem narůstalo od minulého roku, kdy Turecko sestřelilo ruský letoun, který podle úřadů opakovaně narušoval vzdušný prostor. Turecko, které je členem NATO, dlouho vyzývá k odstoupení syrského prezidenta Bašára Asada. Ale ruské jednotky intervenovaly do syrské občanské války na podporu Asada.

Rusko obviňuje Turecko z tiché podpory "islámského státu", kterému podle Moskvy povoluje prodávat ropu na černém trhu a umožňuje přepravu bojovníků přes své území. Rusko a USA poté, co nezačalo příměří v Sýrii oznámené k 20. únoru, hovoří o jiném, které by mělo začít platit od 27. února.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8530

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2016