Reuters: V Sýrii se většinou přestalo střílet, křehké příměří vešlo v platnost

27. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

V Sýrii se většinou přestalo střílet a Rusko přestalo provádět v sobotu jakékoliv nálety, informuje tisková kancelář Reuters z Bejrútu. OSN charakterizovala zastavení bojů jako největší naději na mír za posledních pět let občanské války.

Rusko, které varovalo, že zamýšlí dál provádět letecké údery proti oblastem, které ovládají islamističtí bojovníci, kteří nejsou součástí příměří, oznámilo, že v sobotu zruší veškeré své lety nad Sýrií, aby se zajistilo, že nebudou omylem zasaženy žádné nesprávné cíle.

Příměří, jak se zdá bylo víceméně během soboty dodržováno, i když vzbouřenci uvedli, že docházelo k tomu, co charakterizovali jako občasné porušení příměří ze strany vlády a jeden velitel varoval, že pokud to porušování nepřestane, mohlo by to vést ke kolapsu příměří.

Jaish al-Nasr, skupina, která podporuje Svobodnou syrskou armádu (FSA), která podpořila příměří, uvádí, že Asadovy jednotky odpalovaly dělostřelecké granáty, rakety a střílely ze samopalů v provincii Hama a že na obloze byla trvale přítomna letadla.

"Ve srovnání s předchozími dny to není nic, ale považujeme to za jejich porušení příměří," sdělil tiskové kanceláři Reuters Mohamed Rasheed.

Jiný člen skupiny, podporující FSA, uvedl, že dva její bojovníci byli usmrceni a čtyři další zranění, když vládní tanky na ně střílely ve venkovských oblastech západně od Damašku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5925

Diskuse

Obsah vydání | 29. 2. 2016