Scénárista Idiokracie tvrdí, že se jeho satirický film stal skutečností

26. 2. 2016

čas čtení 2 minuty


Pokud jste fanoušky filmu Idiokracie (v ČR distribuovaného jako Absurdistán ZDE), už jste pravděpodobně zaznamenali, že současná politická atmosféra má v sobě cosi dobře známého - a rozhodně nejste sami.


Scénárista satiry z roku 2006 nedávno na Twitteru prohlásil, že i on sám je poněkud překvapen, jak se film podobá skutečnosti.

Etan Cohen napsal kultovní film s Mikem Judgem, a ani jeden z nich není moc nadšen tím, jak přesně události předpověděli.

"Lidé emailují a píšou mi na Twitter příspěvky jako "Hele, předpověděl jsi to správně!" To potěší," prohlásil Judge v rozhovoru pro The Verge. "Ale vždycky to nepotěší, protože si přejete, aby se svět změnil k lepšímu."

Pokud jste film neviděli, zde je krátké shrnutí: Zjevně průměrný muž se probudí z dlouhého kryogenického spánku do světa, v němž se stal nejchytřejším žijícím člověkem. Budoucí USA jsou posedlé antiintelektualismem a film ukazuje, jak to vede k vážnému úpadku.

Mačistický profesionální zápasník je prezidentem a vysokoškolský diplom lze koupit v supermarketu.

Etan Cohen, který se podílel i na slavnějších filmech, říká: "Myslel jsem si, že to nejhorší, co se může stát, je že každý bude nosit [sandály] Crocs".

Pokud se domníváte, že srovnávat filmového prezidenta Camacha s prezidentským kandidátem Trumpem, který masivně investoval do wrestlingového průmyslu, znamená přehánět, tedy dobrá. Nicméně stejně jako ve filmu už existuje znepokojivý průnik mezi zábavním průmyslem a politikou, který stojí za úspěchem Donalda Trumpa.

Nicméně film se dotkl údajného "kořene" problému a dokonce naznačil něco málo ohledně eugeniky, což se stalo předmětem kritiky.

Každopádně Judge se již vyjádřil jasně: "Ano, jsme v háji. Můžeme si z toho leda tak dělat legraci."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8794

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2016