Donald Trump se octl v defenzívě při zuřivé televizní debatě s republikánskými kandidáty

26. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Ve čtvrtek večer se podařilo v televizní debatě republikánskému kandidátu Marcu Rubiovi provést zdrcující útok proti Donaldu Trumpovi. Za pomoci Teda Cruze rozdrtil Rubio Trumpovu pověst jako podnikatele i politického stratéga.

Trump se v posledních týdnech stal čelným prezidentským kandidátem Republikánské strany, aniž by kdokoliv seriozně analyzoval jeho minulost a jeho nynější politickou strategii. Ve čtvrteční televizní debatě se Trump stal terčem útoku za to, že zaměstnává zahraničí a ilegální pracovníky, že je neúspěšný podnikatel a že nemá žádnou konkrétní politickou strategii.

Televizní debata se uskutečnila pět dní před tzv. Superúterým, kdy bude o republikánských kandidátech rozhodovat 12 států.

Rubio se škodolibě Trumpovi posmíval, říkal: "Opakujete každý večer totéž," a dokonce jeho pravidelný projev zparodoval: "Všichni jsou blbí, já udělám zase Ameriku velkou, vítězím ve všech průzkumech."

Bylo to poprvé, kdy soupeřící kandidátu veřejně zaútočili na podstatu Trumpovy kampaně - na jeho zkušenost jako podnikatele, na jeho tvrzení, že je jediným kandidátem, který stojí proti ilegální imigraci, a jeho zásadní přesvědčení, že "zvítězí".

Trump koktal a byl silně defenzivní.

"Vždyť já se neopakuju."

"Vždyť já se neopakuju. Vždyť já se neopakuju."

Rubio poukázal na informace, podle nichž má Trump už léta ve zvyku zaměstnávat ilegální přistěhovalce. Rubio také zaútočil na tzv. Trumpovu univerzitu, komerční podnik, který čelí žalobám od studentů, že je to podvod. Vysmíval se Trumpovi:

"Víte, kde by byl Trump, kdyby býval nezdědil 200 milionů dolarů? Prodával by hodinky na Manhattanu."

Rubio Trumpa ostře kritizoval i za jeho plány o zdravotnictví i za to, že odmítá zveřejnit své účetnictví.

Trump si vybudoval nové hnutí nespokojených manuálních pracovníků, které se silně odlišuje od finančně a sociálně konzervativní koalice, na níž spoléhal například George W. Bush.

Otázkou je, zda budou tito nadšenci schopni reagovat na věcná fakta, která jim předestřela čtvrteční diskuse.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7950

Diskuse

Obsah vydání | 29. 2. 2016