Švýcarsko hlasuje v referendu o vyhošťování cizinců

28. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


Aktualizace: Švýcarsko v nedělním referendu odmítlo deportaci cizinců za mírné přestupky. Podrobnosti ZDE

Tuto neděli hlasuje Švýcarsko v referendu o tom, zda mají být cizinci ze země automaticky vyhoštěni, pokud spáchají během deseti let dva malé přečiny, jako například dopravní přestupek, účast v pranici na veřejnosti, propírání špinavých peněz, falešné svědectví a odhalování se na veřejnosti. Čtvrtina lidí žijících ve Švýcarsku jsou cizinci, většinou z evropských zemí.

Před šesti lety hlasovalo více než 50 procent Švýcarů pro automatickou deportaci cizinců, kteří spáchali násilný či sexuální trestný čin. Referendum prosadila ultrapravicová populistickáý švýcarská Lidová strana (SVP), která v parlamentě loni v říjnu získala největší podíl hlasů. Švýcarská Lidová strana ostře bojuje proti imigraci, proti Evropské unii a proti islámu a požaduje "reálné deportace zločineckých cizinců".

Její iniciativa čelí tvrdé opozici od vlády, parlamentu a všech ostatních velkých politických stran, které varovaly, že by šlo o zrušení "základních pravidel" demokracie. Více než 50 000 lidí podepsalo petici proti těmto návrhům. Podle průzkumů veřejného mínění je proti nim 49 procent občanů a 46 procent je pro ně, pět procent bylo před referendem nerozhodnuto. Opozice varuje, že pokud návrh projde, budou osoby, které se narodily cizím rodičům, deportovány za mírné přečiny do zemí, v nichž nikdy nežily.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7362

Diskuse

Obsah vydání | 29. 2. 2016