"POKUD ČERNOŠKA UHOŘÍ, BUDU OSLAVOVAT"

NYT: Proces se žháři v Německu dokazuje vliv tamější ultrapravice

27. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Dva mladíci, D., 25 a L., 31, se u soudu v Německu zodpovídali ze žhářství proti uprchlickým ubytovnám. L., 31, který kreslí na zdi ve vesnici hákové kříže, hodil Molotovův koktejl, vyrobený jeho kamarádem D., oknem do bytu čtyřiatřicetileté matky tří dětí ze Zimbabwe, která je stále tak ztraumatizována, že nedokáže spát. Po žhářském útoku už nemohou spát ani její malé děti.

"Pokud ta černoška uhoří, budu opravdu oslavovat," řekl posléze L. Tři osoby jsou obžalovány z pokusu o vraždu. Je to výjimečný případ, protože v Německu došlo od ledna 2015 k 1200 útokům na ubytovny uprchlíků a k asi 100 případům žhářství. Od začátku loňského roku jde o dva případy denně.

Podle listu New York Times čelí německé úřady znepokojujícímu nárůstu pravicového rasismu, smíšeného s nacistickými idejemi. Akce státních úřadů proti němu jsou chabé a nesystematické. V důsledku decentralizovaného německého federálního systému nemá Německo celostátně platný zákon proti zločinům motivovaným nenávistí.

"Zločiny proti uprchlíkům se obyčejně páchají o víkendu," uvedl Frank Neubacher, profesor kriminologie na univerzitě v Kolíně nad Rýnem. "Nestranní svědkové neexistují a pachatelé nezanechávají stopy."

Minulou neděli podpálili žháři hotel, proměněný v ubytovnu pro uprchlíky v saském Budyšíně. Dav opilců tam jásal, když hotel hořel, a snažil se bránit hasičům, aby požár hasili. Nikdo nebyl obžalován.

Žhářské útoky jsou specialitou Německa. Ve Švédsku bylo zaznamenáno jen několik takových útoků a v Rakousku ani jeden, přestože tam má ultrapravicová strana podporu až 30 procent obyvatelstva.

"Na internetu vznikají úplně nové ultrapravicové extremistické organizace," říká Andreas Zick, profesor na Bielefeldské univerzitě. Studie Zickova institutu, který se zabývá konflikty a násilím ve společnosti, naznačují, že až 20 procent obyvatelstva propadá novému nacionalistickému populismu.

Ubytovny uprchlíků ultranacionalisté také ničí jejich zaplavováním. Otevření kohoutků sice nikoho nezraní, ale způsobuje to škody v nově renovovaných ubytovnách ve výši mnoha statisíců euro.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6680

Diskuse

Obsah vydání | 29. 2. 2016