Američané, jimž nestraší ve věži, už vědí, že v čele státu stojí zrádce. Otázka zní: Co dělat?

18. 7. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Dvanáct agentů ruské vojenské rozvědky bylo tento týden obviněno z vměšování do amerických voleb v roce 2016 ZDE. Došlo i k zatčení ruské agentky s úkolem infiltrovat organizaci amerických zbrojařských lobbistů NRA ZDE. Rusové stáli za pokusem o puč v Černé Hoře poté, co země požádala o vstup do NATO ZDE. Ruská stopa byla nalezena v Makedonii a týká se podpory agresivních nacionalistů destabilizujících vztahy s Řeckem - na pozadí parlamentní iniciativy usilující o vstup do NATO ZDE. Ovšem prezident Spojených států Donald Trump veřejně tvrdí, že zhoršení vztahů mezi USA a Ruskem, které lze stopovat až k ruské invazi na Ukrajinu v roce 2014, údajně vzniklo výhradně vinou americké strany ZDE.


Trump se jednoznačně postavil za Putina a proti FBI, suše konstatovala BBC ZDE. Ani jindy spolehlivě protrumpovská stanice Fox News si však už nebere servítky: Putin to Trumpovi natřel, tvrdí Douglas E. Schoen ZDE. Hostující komentátor téže stanice Neil Cavuto označil Trumpovo vystoupení v Helsinkách za "znechucující" ZDE. Věrný Trumpův příznivce Newt Gingrich prezidenta vyzval, aby ihned korigoval neúnosnou pozici, kterou zaujal na pondělním summitu ZDE. Přední protitrumpovský Republikán Evan McMullin zašel mnohem dále a vyzval k okamžitému odvolání prezidenta z funkce ZDE. Podle Republikánského stratéga Ricka Wilsona se Trump jednoznačně postavil na Putinovu stranu a proti klíčovým americkým zájmům ZDE. Podle profesora Toma Nicholse se Trump postavil za Putina a zpochybnil tím stabilitu a bezpečnost USA ZDE. Přední konzervativní ideolog Bill Kristol vyzval bezpečnostní představitele, jejichž práci Trump svévolně a bez důkazů napadá a zpochybňuje, aby na protest okamžitě odstoupili ZDE. Ředitel zpravodajských služeb Dan Coates, který až dosud prezidenta bez výhrad podporoval, trvá na platnosti zjištění ohledně ruského vměšování do voleb, které Trump odmítá, zatímco se ohání Putinovou propagandou ZDE. A podle bývalého ředitele CIA Johna Brennana je Trumpův postoj k Putinovi "zrádný" a zakládá důvod k impeachmentu ZDE.

O tom, že Trumpovi kritici z řad Demokratické strany schůzku s Putinem opravdu nevítají, se netřeba rozepisovat.

Začínají se postupně vyjasňovat také mezinárodněpolitické a bezpečnostní dopady Trumpova finského výletu. Podle německého ministra zahraničí Heiko Maase už spolková republika v Trumpově éře nemůže dál spoléhat na Spojené státy ZDE. A ukrajinský prezident Petro Porošenko rovnou otevřeně napsal, že se jeho země bude bránit ruské agresi třeba i sama, pokud by to bylo nezbytné ZDE. Tím, že Trump verbálně a ekonomickým protekcionismem napadá spřátelené země, zatímco nadšeně randí s Putinem, zkrátka přesvědčuje americké spojence, že svazky s USA jsou problematické či rovnou bezcenné a je třeba bezpečnost zajišťovat jinými způsoby než dosud.

David Frum je nekompromisní: Teď už není čas podrobně zkoumat, proč se vlastně Trump podřizuje Putinovi, protože je třeba především urgentně řešit mimořádnou situaci ohrožující americkou národní bezpečnost ZDE.

V příštích týdnech se tedy dozvíme, nakolik reálné je očekávat tvrdý rozkol v řadách vládnoucí Republikánské strany kvůli rapidně se horšící národní bezpečnosti a ohrožení stability a legitimity demokratického volebního procesu prezidentem, kterého pomohla zvolit a zjevně i ve funkci účinně manipuluje cizí nepřátelská mocnost.

0
Vytisknout
13460

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2018