Británie: Boris Johnson doplnil vládu o tvrdé brexitéry, své blízké spojence

26. 7. 2019

čas čtení 2 minuty
Nový britský premiér Boris Johnson přivedl do vlády několik svých klíčových příznivců, zatímco připravuje plány na vyvedení Británie z EU k 31. říjnu. Několik ministrů předem odstoupilo, než mohli být k tomuto kroku přinuceni.


Nový premiér provedl výrazné změny v čele vlády, když klíčové posty obsadil svými příznivci, kteří za něj vedli kampaň.

Nový kabinet je silně probrexitový, když hlavní posty dostali til kdo podporují plán vyvést Británii z EU k 31. říjnu - ať už s dohodou o vystoupení, nebo bez ní.

Bývalý hlavní vyjednávač o brexitu Dominic Raab, který rezignoval z vlády Theresy Mayové kvůli opozici vůči její dohodě s Bruselem, získal post ministra zahraničí. Přebírá funkci Jeremyho Hunta, Johnsonova oponenta v posledním kole soupeření o post v čele Konzervativní strany. Zároveň Raab získává post prvního místopředsedy vlády, tzn. zastupuje Johnsona v době jeho nepřítomnosti.

Priti Patelová, arcibrexitérka a bývalá ministryně mezinárodního rozvoje, se vrací do vlády jako ministryně vnitra. Patelová, kterou Mayová propustila kvůli tajným schůzkám s izraelskou vládou, je zapřísáhlou oponentkou dohody o vystoupení z EU vyjednané bývalou premiérkou.

Patelová vystřídá v úřadě Sajida Javida, který se stane ministrem financí. Tuto pozici opustil Philip Hammond, který prohlásil, že by nesnesl spolupráci s Johnsonem.

Prominentní představitelé Johnsonovy kampaně, Liz Trussová a Gavin Williamson, se také vracejí do vlády, v pozici ministrů obchodu a školství.

Ministři zdravotnictví Matt Hancock a penzí Amber Ruddová patří k několika málo ministrům, kteří podporovali kampaň za setrvání v EU, ale udrželi si své úřady.

Bývalý ministr životního prostředí Michael Gove byl přesunut do kancléřství, kde bude nablízku jednáním a přípravám brexitu bez dohody.

Johnson má také jmenovat bývalého stratéga kampaně za brexit Dominica Cummingse jedním ze svých nejbližších poradců. Cummings je široce považován za člověka, který pomohl zajistit výsledek referenda v poměru 52:48 % za vystoupení z EU.

Při odchodu z jmenování do funkce premiéra královnou Johnson přednesl projev, v němž zopakoval slib zajistit brexit k 31. říjnu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5917

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2019