Ve Skotsku dosáhla podpora pro nezávislost 52 procent

4. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Foto: Plakát za skotskou nezávislost: "Skoti, máte plné právo se bát. Skotsko by se mělo bát. Naši říšští páni v Anglii vládnou Skotsku železnou pěstí."

Sir John Curtice, hlavní britský odborník na průzkum veřejného mínění upozorňuje, že podle průzkumu společnosti Panelbase nyní podporuje nezávislost Skotska 52 procent skotských občanů. Potvrzuje to trvale sílící podporu pro skotskou nezávislost. Tři průzkumy veřejného mínění provedené ve Skotsku za posledních pět dní zjistily, že nezávislost Skotska podporuje 50 procent voličů nebo více než 50 procent. "Realizace brexitu ohrožuje jednotu Spojeného království, to je naprosto jasné poučení," konstatoval Curtice.

Všechny tři průzkumy veřejného mínění vyloučily odpovědi "Nevím", které v případě průzkumu organizace YouGov byly až 10 procent. Curtice však konstatoval, že navzdory tomu potvrzují průzkumy důsledně, že proevropští voliči, kteří byli původně proti nezávislosti Skotska, nyní přecházejí k podpoře jeho nezávislosti. 

Londýnská vláda plánuje vydat stamiliony liber na novou infrastruturu a investice ve Skotsku a nahradit tím dosavadní strukturální fondy Evropské unie. Také z peněz daňových poplatníků, částečně skotských, zamýšlí financovat obrovskou reklamní kampaň proti nezávislosti Skotska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8080

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2020