Český stát jako slouha Agrofertu

6. 2. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Vidím, jak probíhá pozdvižení nad tím, že Česko chce žalovat Evropskou komisi kvůli tomu, že pozastavila dotace pro Agrofert. Ano, nepochybně zde český stát funguje jako slouha oné soukromé firmy, což je strašné.

Samo o sobě to, že by dotace pro Agrofert měly jakkoli být ve prospěch České republiky, je pochybné. Dokonce skandální. Copak je cílem dotací, které proudí z veřejných peněz, aby nejbohatší firmy a lidi byli ještě bohatší? Je pro Českou republiku dobře, aby vůbec měla takový obrovský a nesmírně vlivný podnik, jako je Agrofert?

Na druhou stranu já se z oné žaloby na Evropskou komisi raduji. Konečně bude o tom, zda je náš pan premiér ve střetu zájmů, rozhodovat soud. A co je důležité: unijní soud, ne český soud. Lidé často tím, že chtějí hájit svoje zájmy, mohou sami sobě velmi ublížit.

To se může velmi snadno stát i panu premiérovi a Agrofertu. Kdyby soud definitivně rozhodl, že pan premiér je ve střetu zájmů, už s tím nikdo nepohne. A bude to mít dalekosáhlé právní následky. Andrejovi Babišovi by asi pak nezbylo nic jiného, než do premiérské funkce instalovat superministra Havlíčka a připravovat se na prezidentské volby.

0
Vytisknout
9768

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2020