Varovný příběh o koronaviru z Itálie: nedělejte to, co jsme udělali my

16. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Níže uvedený článek italského novináře Mattia Ferraresiho byl publikován v Boston Globe 13. března. Kromě výmluvného popisu podcenění jednoho viru, je také varováním a velkou připomínkou toho, že vláda ČR, stejně jako vlády dalších evropských zemích, by v těchto dnech měli alespoň pro jedenkrát sloužit jako podpůrná organizace lékařů, sestřiček a zdravotnického personálu a maximálně jim umožnit konat jejich práci a dbát jejich instrukcí. A přestat si před kamerou hrát na workoholické maniaky. (Albín Sybera)


Varovný příběh o koronaviru z Itálie: nedělejte to, co jsme udělali my


Mnozí z nás byli příliš sobečtí, aby uposlechli doporučení změnit své chování. Teď jsme izolováni a lidé umírají zbytečně.

ŘÍM: „jako v každé válce, musíme si vybrat koho ošetříme a koho ne“.

To byl titulek Corriere della Sera, jednoho z hlavních italských deníků, 9. března, který informoval o tom, že nemocnice na severu Itálie, epicentru propuknutí koronaviru v zemi, jsou přetížené a zdravotnický systém je na pokraji kolapsu.

Anesteziolog z nemocnice v Bergamu, jednoho z měst s nejvíce případy Covid-19, nemoci vyvolané novým koronavirem, novinám sdělil, že jednotka intenzivní péče má již plné kapacity a lékaři jsou nuceni dělat těžká rozhodnutí, komu bude poskytnuté dýchací zařízení, podle věku, dožití a dalších faktorů. Stejně jako ve válce.

 Článek byl nepochopitelně umístěn na straně patnáct zatímco titulek na úvodní straně se věnoval politickým hádkám o tom, jak si nejlépe poradit s šířením nákazy.

Nemocnice v Bergamu nebyla jediná nemocnice v oblasti, která se potýkala s nedostatečnou kapacitou a péčí na příděl. Ve stejný den jsem slyšel od manažera ve zdravotnictví v Lombardii, jedná se o jeden z nejvyspělejších a nejlépe financovaných zdravotních systémů v Evropě, jak viděl plačící anesteziology na nemocniční chodbě kvůli rozhodnutím, která budou muset učinit.

V následujících dnech začaly přetížené nemocnice stavět stany na nádvořích a umisťovat nákladní kontejnery u vchodů do zdravotnických zařízení, aby mohly třídit příchozí pacienty, jejichž počty se začínaly zvyšovat. Někteří, co se nemohou dostat ke zdravotnické péči, umírají doma.

Až do minulého týdne měl italský zdravotnický systém kapacitu postarat se o každého. Naše země má všeobecnou zdravotní péči, takže pacienti zde v nemocnicích nejsou odmítáni. Ale během několika dní byl tento systém rozebrán virem, který jsem já a mnoho dalších Italů nedokázali brát vážně.

Nemožnost zdravotního systému poradit si s přílivem pacientů v kritické kondici není jedním z problémů této komplexního tísnivé situace v medicíně. To je TEN problém. A neměl jsem být překvapený. Jako novinář jsem četl, slyšel a mluvil s několika experty, kteří mi vysvětlovali, že nejvíce bezprostřední hrozbou Covid-19 je přeplnění zdravotního systému a proto prvořadé je předejít situaci, kdy příliš mnoho lidí onemocní ve stejnou chvíli, protože zdroje jsou omezené (říká se tomu „placatění křivky“).


Kompletní článek k dispozici na Boston Globe:

https://www.bostonglobe.com/2020/03/13/opinion/coronavirus-cautionary-tale-italy-dont-do-what-we-did/?s_campaign=breakingnews:newsletter


0
Vytisknout
9399

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2020