Vídeň: "Osamělý" útočník navštěvoval tajnou radikální mešitu

6. 11. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Rakouský tabloid Heute přinesl vlastní zprávu o tajné radikální mešitě ve Vídni, kam docházel Kujtim Fejzulai, který v pondělí v ulicích rakouského hlavního města provedl ozbrojený teroristický útok. Podle zjištění Heute se ve sklepě budovy údajně nachází místnost sloužící k výcviku bojových umění.


Neoficiální "mešita" zmiňovaná nyní ve zprávách vyšetřovatelů pondělního útoku (nejde o žádné z normálních zařízení vídeňské muslimské obce) se nachází v běžném obytném domě ve čtvrti Ottakring. Redaktoři Heute o objektu napsali (aniž to lze v danou chvíli nezávisle ověřit z jiných, mnohem skoupějších rakouských zdrojů - čili bez záruky):

Skrytá mešita ve Vídni-Ottakringu, která není viditelná z ulice, bude pravděpodobně ústředním bodem nebezpečné islamistické scény. Lorenz K., známý jako „Bubi-Bomber“ - chtěl provést útoky výbušninou a je ve vazbě v Grazu - a rakouský stoupenec IS Mohammed M. působili v Hasnerstrasse. Útok na americké velvyslanectví v Sarajevu prý plánoval také imám, který tam později působil.

Nyní se na modlitebnu, která pojme 50 mužů, znovu zaměřují vyšetřovatelé. Vídeňský terorista navštěvoval zařízení s dalšími dvěma bratry ve víře, kteří už byli zatčeni. Prostory klubu jsou nenápadné a vstup je povolen pouze členům. Ve sklepě by měla být umístěna tréninková místnost bojových umění. Okolní obyvatelé říkají, že došlo k více raziím, ale měli podezření na drogovou buňku, nikoli teroristickou. Ve skutečnosti mohla v mešitě žít radikální takfíristická verze salafistického islámu.

Podrobnosti v němčině: ZDE

Spolu s touto zprávou a dále se zjištěním, že se útočník podle výsledků domovní prohlídky přípravou na "džihád" zabýval po několik let, prakticky padá verze instantní "seberadikalizace na internetu" a tzv. "osamělého vlka".

Rakouské úřady ve skutečnosti podobně jako v případě zahraničních špionážních struktur ve Vídni velmi dlouho spoléhaly na to, že organizovaní islámští teroristé považují území alpské republiky za bezpečnou základnu, na niž ve vlastním zájmu nebudou útočit. Poměrně dlouho jim tato kalkulace vycházela, ale zdá se, že už to není pravda.

A rakouští občané teď místo o dvou "tureckých" Rakušanech, kteří s nasazením života pomáhali zachraňovat Vídeňáky raněné ozbrojeným pomatencem, budou týdny a měsíce číst "zprávy o muslimech" toho typu, jakými je právě oblažuje Heute.

0
Vytisknout
10365

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2020