Univerzita v Edinburku identifikovala pět genů způsobujících vážnou formu covidu-19

11. 12. 2020

čas čtení 2 minuty


Existující léky zaměřující se na tyto geny otevírají cestu k novým klinickým testům


Univerzita v Edinburku identifikovala potenciální léčebné metody pro covid-19. Identifikovala totiž pět genů spojených s nejvážnějším průběhem covidu-19. Tamější vědci identifikovali geny, které se podílejí na dvou molekulárních procesech - na protivirální imunitě a na zápalu plic. Tento nový objev umožní lékařům pochopit, jak covid-19 poškozuje plíce na molekulární úrovni.

Vědci z univerzity v Edinburku toto zjištění učinili na základě studie DNA 2700 pacientů z 208 britských nemocničních jednotek intenzivní péče.

 

Vědci srovnali genetické infgormace pacientů trpících covidem-19 na jednotkách intenzivní péče se vzorky od zdravých dobrovolníků. Tým zjistil klíčové rozdíly v pěti genech pacientů na jednotkách intenzivní péče ve srovnání s geny zdravých dobrovolníků. Tyto geny - IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 a CCR2 - částečně vysvětlují, proč někteří lidé mají velmi těžký průběh covidu-19 a jiní jsou jím nepostiženi.

Vědci pak dokázali predikovat dopad léků na pacienty, protože některé varianty genů reagují obdobným způsobem na určité léky.

Například dokázali, že snížení činnosti genu TYK2 chrání před covidem-19. Způsobuje to třída protizánětlivých léků jménem inhibitory JAK. Jejich součástí je lék baricitinib.

Vědci také zjistili, že podpora činnosti genu INFAR2 vyvolává ochranu před covidem-19, protože to napodobuje léčbu interferonem - bílkovin, vypouštěných buňkami imunitního systému na ochranu proti virům. Experti však varují, že má-li to být efektivní, léčba musí začít velmi brzo po nákaze.

Na základě výsledků, zveřejněných v časopise Nature, vědci zdůrazňují, že klinické zkoušky by se měly zaměřit na léky, které cílí na tyto specifické antivirální a protizánětlivé cesty.

"Toto je ohromující realizace příslibu lidské genetiky pomoci porozumět kritickým nemocem. Podobně jako v připadech sepse a chřipky, při covidu-19 způsobuje poškozování plic náš vlastní imunitní systém, nikoliv sám virus. Naše genetické výsledky poskytují cestovní mapu složitostí imunitních signálů a ukazují cestu ke klíčovým lékům."

(Dr. Kenneth Baillie, hlavní výzkumník Roslin Institutu Edinburské univerzity)


Podrobnosti v angličtině ZDE


 

0
Vytisknout
6955

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2020