Jak fungují technologické vakcíny firem Pfizer/BioNTech a Moderna

9. 12. 2020

čas čtení 2 minuty
Jak fungují technologické vakcíny firem  Pfizer/BioNTech a Moderna jasně vysvětluje v tomto video Rob Swanda. Video zhlédlo 1,6 milionu lidí:

Soustřeďte se na druhou větev této cesty: mRNA, neboli messenger RNA, RNA jako posel. Tahle metoda se v minulosti používala pro genovou terapii nebo pro léčení rakoviny. Teď se ale používá pro SARS-CoV-2. A tento koronavirus má 29 hlavních bílkovin. Avšak speficická bílkovina, která se nachází na povrchu koronaviru, je známá jako bílkovina bodce. Ta je opravdu důležitá pro nakažení zdravých buněk. Tyto firmy zkoumaly celou genetickou strukturu SARS-CoV-2 a našly jedinou mRNA, která obsahuje kódované instrukce pro výrobu té bílkoviny bodce. Izolovaly tuto mRNA. Tou nás nyní mohou očkovat, takže vznikne jedna z těchto 29 bílkovin. Nenakazíme se ale samotným koronavirem.

Tato mRNA je důležitá, protože má 3 primární UTR a 5 koncových UTR, kódovací oblast a místo pro začátek a konec. Byla potom zabalena do lipidové nanočástice, která je důležitá pro to, aby se to mohlo spojit s našimi lidskými buňkami. To umožní té vakcíně, té mRNA, vstoupit do našich buněk, přičemž to využívá rybezomů a iniciačních faktorů takže to vypadá přesně jako naše vlastní mRNA, kterou dělá samo naše tělo. mRNA pak využije aminokyselin, které jsme zkonzumovali, k výrobě té bílkoviny bodce.

A v tuto chvíli začnou buňky našeho organismu říkat, Tak moment, my tuhle bílkovinu neznáme. Takže naše buňky vyvolají imunitní reakci, která vyšle makrofágy, které tu bílkovinu bodce zničí. Ale než ty makrofágy tu bílkovinu bodce zničí, budou si pamatovat, že tato bílkovina bodce byla odlišná. Byl to cizí antigen, který vyšle tuto informaci našemu lymfatickému systému. Ten se skládá z buněk typu B, které nyní budou vyrábět protilátky, a buňky typu T, které budou od nynějška dávat pozor, zda se tento antigen objeví v budoucnosti.

Takže, jestli nás nově nakazí koronavirus, protilátky, které náš organismus nyní produkuje, se budou vázat na vnějšek covidu 19 a pošlou koronavirus ke zničení makrofágy dříve, než bude koronavirus schopen nakazit naše buňky.

Video níže:





0
Vytisknout
8909

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2020