Anuška už rozlila olej...

12. 12. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut
Lepenková revoluce

Až do nedávna byla účast na demonstracích v Polsku doménou starší generace - s jedinou výjimkou protestu proti dohodě ACTA,  kterou lidé v roce 2012 považovali za útok na svobodu internetu. Jinak byl průměrný věk účastníků demonstrací v Polsku pravděpodobně kolem 45-50 let.

Když byl roku 2015 založen Výbor na obranu demokracie, KOD, tomuto hnutí začala rychle dominovat starší generace. Aktivisté si často stěžovali, že mladá generace nemá o politiku zájem. Mysleli si, že protože mladí nezažili komunismus, nechápou, o co jde. Mladí lidé však byli naproti tomu otráveni mocenským bojem na vrcholu této organizace, pokusem opozičních politiků zmocnit se tohoto hnutí a neporozuměním starších organizátorů pro mnoho problémů, jímž čelí mladší generace - v mnoha případech byli mladší demonstranti s vlajkami LGBT z demonstrací organizace KOD odstraněni.

 

Proto mladí lidé rychle zmizeli z demonstrací KODu, a tak jejich protestům dominovala estetika známá z bojů odborového hnutí Solidarita z omsdesátých let: moře polských vlajek vanoucích ve větru, doprovázených písněmi, které za doprovodu kytary zpíval údajný politický bard Jacek Kaczmarski (Jacek Kaczmarski, i když od sám to odmítal, byl považován za oficiálníhio zpěváka hnutí Solidarita a jeho píseň "Mury", navzdory tomu, že byla napsána jako symbol výrazu nedůvěry v masová hnutí, se stala svého druhu hymnou antikomunistického boje v osmdesátých letech.)



Avšak nakonec byly kaczmarovské kytarové výlevy doprovázené pompézními texty nepřijatelné už i pro většinu i starší generace, a tak se posléze stala hymnou  těchto protestů píseň “Kocham Wolność”  skupiny Chłopcy Z Placu Broni (aktivní většinou koncem osmdesátých let a začátkem let devadesátých):



Skutečnost, že proti vládě většinou demonstrovali starší lidé, často zneužívala strana PiS ve své propagandě: vládní média je ukazovala jako zatrpklé lidi, pozůstatky komunismu, nebo dokonce jako "agenty komunistické tajné policie a jejich dětí". Prý protestují proti vládě strany Právo a spravedlnost, protože ta očistila Polsko od komunistů a odebrala jim "jejich výsady".

Prvním narušením tohoto narativu byly v roce 2016 demonstrace žen proti zpřísnění zákonů o potratech a pak znovu demonstrace v roce 2018, které Kaczyńského donutily, aby ustoupil. Avšak teprve nedávné protesty týkající se demonstrací žen jasně ukazují, že tentokrát je to opravdu už  mladá generace, která má strany PiS plné zuby.

Je to slyšet ze skladeb, které doprovázejí protesty. Zatímco zpočátku se mladí lidé museli spokojit s provizorní úpravou tanečního hitu "Call on Me", v němž byl text písně upraven tak, aby (vulgárně) vyjadřoval hněv proti vládnoucí straně:




rychle pak následovaly originální skladby. Nejprve to byla anonymní dívka, která hrála na ukulele a kritizovala vládu a vládnoucí politiky,  o nic méně vulgárním způsobem než ten předchozí taneční hit, ale brzo následovaly profesionálnější produkce. Skoro všechny hudební styly jsou reprezentovány z hip hopu:


 

prostřednictvím hněvivého rocku:



alternativy:



až dokonce k mainstreamové pop music:



Téměř bez výjimky jsou společným jmenovatelem pro všechny tyto písně hesla “Jebać PiS” a “Wypierdalać” - Ať jde PiS do prdele. I když je starší generace často zhnusena vulgárností těchto písní, zdá se, že jí mladá generace sděluje: "Snažíte si být zdvořilí, nedostanete se s tím nikam, tak ustupte a dovolte nám těm idiotům vyslat jasný signál, kterému i oni dokáží porozumět".

Jak zpívá Justyna Biedrawa:

Budu mluvit zdvořile, budu se chovat příjemně,
až v této zemi bude na mém názoru záležet.
Ach, jak by to bylo krásné, kdyby na mém názoru záleželo.
Jsem obyčejně slušná, obyčejně mluvím slušně,
dávám si pozor na gramatiku, moc nepoužívám sprostá slova
jsem výjimečně jemná.

Avšak dnes mi příchází na jazyk jen to jediné:

Jděte do prdele!
Zdvořileji řečeno: Zmizte
Nechte ženy být
Zdvořile vás žádám, jděte už do prdele!


Polsky:

Będę mówić grzecznie, będę mówić miło,
gdy w moim kraju moje zdanie będzie się liczyło,
jak by to było miło, gdyby moje zdanie coś znaczyło.
Zawsze mówię grzecznie, zawsze mówię ładnie,
dbam o składnię, nie przeklinam przesadnie.
Subtelna jestem jak mało kto,
dziś jednak na me usta ciśnie się to jedno słowo

Wypierdalaj
grzecznie mówiąc spadaj
od kobiet wara
bardzo proszę wypierdalać

;

Druhým symbolem těchto protestů jsou hesla psaná na tvrdou lepenku. A zde je vidět polská tradice protestů, protože Poláci mají dlouhou historii boje proti režimu prostřednictvím surrealismu. Oranžová alternativa bylo hnutí, které vzniklo ve Vratislavi v osmdesátých letech, kdy přišli Waldemar Frydrych a Wiesław Cupała s nápadem malovat na zdi trpaslíky tam, kde policie bílou barvou zamazala politická hesla. Toto hnutí se pak rozšířilo po celé zemi a jeho charakteristickým rysem se staly surrealistické happeningy (více o tom ZDE ).

K jinému slavnému příkladu došlo v městě Łódź téměř před deseti lety, když někdo, komu vadilo, že fotbaloví chuligáni navzájem používají k verbálním útokům proti soupeřícím týmům antisemitské nadávky, vyšel do ulic a navrhl nový začátek psaním surrealistických hesel. To se rozšířilo a od té doby si navzájem fotbaloví fanoušci nadávají za to, že dělají údajně absurně stupidní věci, jako "snaží se kupovat chleba v nábytkářství", "objednávají si brambory s hranolky", "prodávají paštiku na aukcích", "myslí si, že in vitro je dobrý název pro pizzerku", "očekávají, že jim budeme říkat 'Pane' jen proto, že pracují v Lidlu", nebo "topí doma tím, že pálí sádlo". Můžete si o tom přečíst více (v polštině nebo v angličtině) na mém blogu, anebo si projít sbírku takovýchto absurdních hesel na této facebookové stránce.

Tyto věci se zjevně (vědomě či nevědomě) staly inspirací pro lidi, kteří připravují hesla pro své demonstrace. Heslo "Pryč s vládou", doprovázené polskou vlajkou zjevně nestačí, mladí lidé spolu vzájemně soutěží o tom, kdy vymyslí vtipnější heslo, a nejlepší jsou sdílena a kolují mezi Poláky na sociálních sítích. Nedávno jsme během mejdanu na Zoomu (ach, ta dnešní covidová doba!) strávili téměř hodinu tím, že jsme procházeli takovýmito hesly, navzájem jsme je sdíleli a smáli jsme se nejlepším z nich. A opravdu, je tam toho hodně. Demonstranti přejí vládě a Kacyńskému všechno špatné:

“Doufám, že stoupneš na kostku lega, ty blbe."
“Doufám, že se ti kočka vysere do postele."

- anebo je obviňují, že jsou prostě trapní:

"PiS jezdí s fiatem Multipla"

"PiS vaří čaj z vody, v které předtím vařila knedlíky"

- anebo že to jsou prostě blbci:

"Bosak se dívá na porno až do konce, doufá, že bude svatba"

Jsou tu hrozby:

"I vegani chtějí zabít toho kačera"
- jméno Kaczyński je odvozeno od toho ptáka.

varování:

"Ženy jsou křehké: ne jako květina, ale spíš jako bomba"

anebo prosby:

"Prosím, už přestaňte, dochází mi lepenka"

Mnoho lidí se snaží vysvětlit základní principy strany PiS:

"To, co napsal Orwell, není návod k použití!"

"Příběh služebnice není návod k řízení země!"

Někteří vyjadřují  lítost:

"Musel jsem použít neoblíbenější lepenkovou krabici své kočky!" (doprovázeno obrázkem smutné kočky)

"Kvůli vám teď jím jen pizzu, abych měl dost lepenkových krabic!"

jiní používají odkazy na popkulturu

"Teď vím, proč už tady Agnieszka nežije" - odkaz na populární píseň

"Ve Šmoulově vesnici byl ten rozmrzelý stařec s kočkou také vážným nebezpečím"

"Tenhle díl Černého zrcadla se mi teda nelíbí"

Vysoká kultura je také přítomna:

"Citujme Shakespearova Hamleta, dějství 5, scéna 1, verš 425: NE!"

stejně jako odkazy na klasická hesla:

“Liberté, Egalité, Wypierdalajté”

Mnoho lidí útočí na kněžstvo a někteří demonstranti dávají najevo, co jim vadí:

"Proti Pánubohu nic nemám. Jen se mi nelíbí jeho pozemská pomocná posádka"


Některá hesla prostě popisují skutečnost:

"Tahle vláda nás tolik šuká, že by měla dostat na PornHubu vlastní kategorii!"

"Ani konspirační teoretikové nevěří v ty blbosti, které se PiS snaží dělat!"

- anebo se snaží Kaczyńského podplatit:

"Jestli rezignuješ, dám ti své heslo na Neflix!"

Jiní se nemohou rozhodnout, zda chtějí svou nevůli vůči straně PiS vůbec projevit, jako ten člověk, který držel kousek papíru, vytržený z nějakého notesu, a na něm měl napsáno: "Vy si ani nezasloužíte pořádný transparent!"

Někteří muži hovoří ironicky obdivně o Kaczyńského odvaze:

"Já se bojím svou manželku nasrat, tys nasral všechny ženy po celé zemi!"


- anebo pro něho požadují cenu:

"Žádám, aby Kaczyńskui dostal Oskara za svou roli Jaruzelského!"

Jiní prostě vyjadřují svou bezpodmínečnou podporu:

"Jsem tady pro svou manželku a pro své dcery, pro všechny ženy, Dobře,  tak teda i pro tchyni!"


Pak jsou ti, kteří myslí jen na sebe:

"Až půjde Kaczyński za katr, chci jeho kočku!"


Skupina mediků přišla s heslem "Je to tak zlé, že i studenti medicíny odešli z knihovny!" Mezitím tam stál osamocený člověk s malým nápisem: "Jsou tady i introverti!"

Poté, co se stala Kaja Godek, hlavní navrhovatelka zákazu potratů v Polsku a matka dítěte s Downovým syndromem, terčem kritik z oficiálního facebookového profilu Moominů za to, že se vyjádřila, že invalidní děti jsou Moominové, na heslech se začali objevovat Moominové. Taky se vyskytl portrét Kaji Godeková s nápisem: "Kdyby byl rok 2020 lidskou bytostí" a Witcher Geralt se objevil s dvěma meči: "Jeden na příšery, druhý také na Kaju Godekovou".

Černoška držela heslo: "Jsem příliš bílá na to, abych žila v tak temné době". Stalo se to velkým hitem na internetu.

V poslední době hovoří stále více hesel o policejni brutalitě. Jedna dívka držela heslo: "Jdu klidně, prosím, nebijte mě" a jiní informovali: "Moji synové už nechtějí jít k policii".

Tohle množství energie a kreativity by mělo dát najevo všem, o co jde. Jak se praví v jednom hesle: "Když chodili s deštníky, smáli jste se. Když drželi bílé růže, zesměšňovali jsme je. Teď říkají Jděte do prdele! - už vám to dochází?" A navzdory tomu, že policie bije demonstranty stále tvrději  (nedávno zkroutili policisté jedné devatenáctileté dívce ruku tak brutálně, že jí zlomili kost a dívka se musí podrobit operaci, avšak policie jí odmítla přístup ke zdravotní péči,  navzdory tomu, že posádka sanitky stála jen několik metrů od policejního antonu, v němž byla dívka zadržována), energie protestů je stále ještě silná.

Protože už to není o potratech. Jak pravilo jiné heslo: "Teď je to O VŠEM". Zatím ale strana Právo a spravedlnost nebalí kufry, snaží se usmívat. Zdá se ale, že hodiny tikají. Jak upozornilo jedno heslo, s odkazem na mistrovský román Michaila Bulgakova: "Anuška už rozlila olej."


* * *  

Můžete si projít sbírku těchto hesel, a mnoha dalších, na tomto profilu na Instagramu nebo na této facebookové stránce. Jejich historickou hodnotu uznávají i historikové, už je shromažďují nejméně dvě muzea.

0
Vytisknout
12297

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2020