Rakouská policie zabavila náklad zbraní pro německé extrémisty

14. 12. 2020

čas čtení 1 minuta
Rakouská policie zabavila velký náklad automatických zbraní, výbušnin a ručních granátů určený k vyzbrojení pravicově extrémistických skupin v Německu, uvedl ministr vnitra Karl Nehammer.


Pět lidí bylo zatčeno po sérii domovních prohlídek, oznámil Nehammer na tiskové konferenci ve Vídni. "Zasadili jsme masivní úder pravicově extrémistické scéně v Rakousku a organizovanému zločinu a tomu, jak jsou propojeny," sdělil novinářům Nehammer.

Dodal, že skupina shromáždila arzenál s cílem útočit na společnost, demokracii a základní svobody.

Razie byly provedeny v rámci vyšetřování původně drogové kriminality, ale policisté také objevili spojení mezi ultrapravicovými skupinami a organizovaným zločinem. Síť byla aktivní v Německu, přičemž vyšetřování se zúčastnili policisté z Bavorska a spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko.

Razie vedla k zabavení 25 kusů poloautomatických a plně automatických zbraní, které zřejmě byly nakoupeny v rámci pašování drog, uvedl Michael Mimra ze státní kriminální policie ve Vídni.

Zásilka zahrnovala samopaly Uzi, útočné pušky AK-47, [české] samopaly Škorpion a munici, dodal Mimra.

Další zbraně a munice byly zabaveny ve čtvrtek, zatímco více jak 100 000 nábojů bylo nalezeno ve skladišti v Dolním Rakousku.

Celkem došlo k zabavení 76 kusů automatických a poloautomatických zbraní, spolu s 14 pistolemi a municí a 6 ručními granáty. Dále policie nalezla detonátory a výbušniny. Některé z nich byly zabaleny za účelem přepravy.

Vyšetřování v Německu přineslo dvě zatčení a zabavení velkého množství drog, doplnil Mimra.

Vyšetřovatelé se nyní snaží zjistit původ zbraní, přičemž teprve probíhá zkoumání, zda byly použity ke spáchání zločinu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11252

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2020