COVID-19 může pronikat do centrálního nervového systému a vyvolávat neurologická onemocnění

11. 12. 2020

čas čtení 1 minuta
Choroba COVID-19 je známá především jako respirační, se symptomy zahrnujícími kašel, dýchací potíže a ve vážných případech akutní respirační nedostatečnost a zápal plic. Výzkumníci katedry biomedicínského inženýrství při Cleveland Clinic přišli s tím, že koronavirus může ovlivňovat také centrální nervový systém a způsobovat tomu odpovídající neurologické poruchy, včetně ischemické mrtvice, encefalitidy, encefalopatie a epileptických záchvatů.


Podle přehledového článku v časopise Cells symptomy neurologických projevů spojených s COVIDem-19 zahrnují závrať, bolest hlavy, ztrátu vědomí a ataxii (ztrátu rovnováhy a svalové kontroly).

Koronavirus může vstoupit do centrálního nervového systému buď porézní kostí v nosní dutině (což způsobuje ztrátu čichu a/nebo chuti), nebo prostřednictvím oběhového systému, z nějž následně překročí bariéru mezi krevním oběhem a mozkem.

Jakmile je virus v centrálním nervovém systému, aktivuje proteiny zvané cytokiny a zahajuje "cytokinovou bouři". Ta může vyvolat zánět v centrálním nervovém systému a ovlivnit integritu bariéry mezi krevním řečištěm a mozkem.

Přitom neurologické projevy se mohou vyskytovat i u pacientů, kteří vykazují jen mírné příznaky. A dokonce i dříve, než se u pacienta projeví jakékoliv respirační symptomy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6244

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2020