Koronavirus: Opatření vlády ČR zůstávají na papíře

12. 12. 2020

čas čtení 2 minuty
Toto napsal na Facebooku jeden z autorů systému PES Jakub Steiner:
 
Můj dialog s vládou skončil. Bilancuji tedy svoji zkušenost posunovače myšlenek.

Široké koalici nevládních expertů se podařilo vládě posunout několik memů:

1. Intertemporální optimalizace: Omezení v dobrých časech snižují vrcholy příštích covidových vln. Cílem je stabilizace a udržitelnost. Horskou dráhu nechceme.

2. Preventivní testování: Testovat se má masivně, a to i ve skupinách, které nejsou ohrožené. Je nutné používat i levné a dostupné a tedy nepřesné testy.

3. Pobídky: než nadávat na neodpovědný lid, je lepší nastavit nemocenskou a jiné platby tak, aby se lidem vyplatilo testovat a spolupracovat s hygienou.

 


Zdají li se vám tyto myšlenky samozřejmé, tak si vzpomeňte na strašidelný mindset vlády z léta. To, že myšlenky 1.-3. nyní slýcháte i z úst AB, je výsledkem práce mnoha posunovačů, kteří tyto memy přenesli z úspěšných zemí až české vládě pod nos.

Dále se podařilo vybudovat důvěru mezi ÚZISem a nevládními analytiky. To je příjemné překvapení, protože ještě na konci léta byl tento vztah na nože. Výsledkem zakopání válečné sekyry je, že má česká veřejnost kredibilní data. Nestali jsme se banánovou republikou.

Neúspěchy však převažují; myšlenky zůstávají na papíře. Vláda při prvním utahování systém PSA rozbila a vrátila se na trajektorii horské dráhy. Vláda dle mého chápe, že se na nás valí třetí vlna. Vězí však v pasti populismu.

Podstatou PSA bylo, jak jsem jej chápal, pomoci vládě se z pasti populismu vyvléci. Myšlenkou bylo pomoci vládě si svázat ruce za relativně dobrých časů, aby, až zase čísla porostou, mohla vláda utahování šroubů hodit na PSA a střapaté vědce. Těm totiž může být hněv voličů jedno.

Tento commitment device, jak se tomu v teorii her říká, však nezafungoval.

Při první příležitosti vláda ten slabounkej provázek na svých rukou roztrhla. Věřím, že sama vláda je z toho nešťastná. Populismus však zřejmě umožňuje utahovat šrouby, jen když se plní nemocnice; tedy pozdě.

Vládu teď během třetí vlny čeká ekonomická krize, krize nemocnic a vakcinace. Obávám se, že tento trojboj vláda nedá. Nevím již však jak přispět. Snad ještě poslední rada. Ať vláda zapojí do rozhodování opozici. Avšak ne symbolicky, bezvýznamným místem v krizovém štábu, ale skutečným podílem na moci. Možná, pokud by za covid neslo odpovědnost celé politické spektrum, tak z té pasti populismu vybřednem.

1
Vytisknout
8056

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2020