Americká federální vláda a 40 amerických států žalují Facebook za likvidaci konkurence

10. 12. 2020

čas čtení 2 minuty


Americká federální obchodní komise a více než 40 jednotlivých amerických států ve středu žalovaly Facebook za to, že se stal monopolem sociálních sítí tím, že  skupuje soupeřící firmy s cílem protizákonně zlikvidovat konkurenci. Žaloby požadují, aby smlouvy, které proměnily Facebook v nezvládnutelného giganta, byly zrušeny.

Federální a státní regulační orgány, které vyšetřují Facebook už půl druhého roku, poukazují v jednotlivých žalobách na to, že skutečnost, že Facebook si koupila konkurenční firmy, zejména v roce 2012 Instagram za 1 miliardu dolarů a WhatsApp za 19 miliard dolarů o dva roky později, zlikvidovalo konkurenci, která mohla jednoho dne zpochybnit nadvládu Facebooku.

 


Od těchto prodejů vzrostla popularita Instagramu a WhatsApp astronomicky. Facebook tak ovládá tři globálně nejpopulárnější sociální sítě a komunikační aplikace. Facebook to tak katapultovalo z firmičky, která vznikla před šestnácti lety v jednom studentském pokoji na koleji, v internetového giganta, jehož hodnota je nyní více než 800 miliard dolarů.

Prokurátoři požadují, aby Facebook vrátil Instagram a WhatsApp konkurenci, a chtějí zabránit příštím takovým nákupům.

Žaloby zdůrazňují rostoucí tlak od obou amerických politických stran i globálně proti obřím technologickým internetovým firmám. Poslanci i regulační orgány se začínají zaměřovat na to, jak silně ovládají Facebook, Google, Amazon a Apple mezinárodní obchod, elektroniku, sociální sítě, vyhledávání a reklamu na internetu a jak přetvářejí ekonomiku jednotlivých zemí.

Žaloby proti Facebooku zřejmě povedou k dlouhým soudním bitvám. Facebook potlačování konkurence popírá a využije svých obrovských finančních prostředků k obhajobě.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
5527

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2020