Jaderná energie: O čem bychom měli diskutovat místo strašení Ruskem

12. 12. 2020 / Václav Žák

čas čtení 3 minuty
Vydali jste článek, že  Nizozemí hodlá postavit 10 jaderných elektráren, píše Václav Žák, absolvent fakulty technické a jaderné fyziky. Holandská vláda na svých stránkách ale píše, že nejsou žádné plány stavět další jaderné elektrárny.

 
Nuclear energy

About 10% of the electricity used in the Netherlands comes from a nuclear power plant. There are no plans to build any new nuclear power plants.

Nuclear energy in the Netherlands

The Borssele nuclear power station is the only operational nuclear power plant in the Netherlands. It has an annual output of about 4 billion kilowatt hours (kWh) of nuclear energy: enough to provide electricity to over 1 million homes.

The Netherlands also imports electricity from nuclear power plants elsewhere, notably France and Germany.


Může ten  autor doložit  odkud má tu zajímavou informaci?

Tomáě Korda poslal tyto odkazy:


https://www.neimagazine.com/news/newsnetherlands-pushes-for-more-nuclear-8153490
https://world-nuclear-news.org/Articles/Dutch-minister-presents-report-on-new-nuclear


česky: https://www.tydenikhrot.cz/clanek/nizozemsko-chce-reaktory-mohou-byt-levne
všechny články budou asi z téhož zdroje




Tady jde o malé reaktory, to je ale něco jiného než Dukovany, ale je to zajímavé.
 


Ten článek pana Kordy je důležitý, píše Václav Žák. Je  v principu v pořádku.. Skutečně je pitomost vyřazovat předem Rusy a Číňany. Výrobce paliva lze  v řadě případů zaměnit, popř. palivo lze nakoupit do zásoby atd. Pro ČR by bylo výhodné i to, že v případě výběru Rosatomu by z toho mohly být slušné zakázky pro místní průmysl.

Prostě bezpečnostní hauzírování je politika klanění americkým zájmům. Biden staví šiky proti Číně, potažmo Rusku. Obávám se, že se mu po bok postaví celá EU, takže těžko budeme mít na výběr. Ale člověk by neměl být za pitomce a měl by si udržet jasno, o co se hraje.

Nemám rád hauzírování suverenitou, pochopitelné suverénní nejsme, ale servilita by měla mít meze.

Problém článku je v tom, že implikuje, jako by Holandsko  chtělo stavět deset Dukovan, což je zavádějící. Nizozemci si pohrávají   s myšlenkou počkat na tzv. malé modulární reaktory (SMR)
Problém je v tomhle odstavci zprávy, o kterou se nizozemský parlament opírá:

The report says: “Increasing difficulties in financing the construction of large Generation III reactors, coupled with the need for more low-carbon dispatchable generation, are driving policy and investor interest in SMRs. This type of nuclear reactor could be more easily financed and maybe provide the additional push for nuclear fission technology.” However, “none of the SMR designs have yet reached commercial maturity”.  

"Ve zprávě se praví: "Rostoucí potíže při financování výstavby velkých reaktorů generace III, spolu s nutností více výroby elektřiny nízkouhlíkově, vedou k strategii a zájmu investorů o výstavbu SMR. Tento typ jaderného reaktoru by mohl být financován jednodušeji a možná stimulovat technologii jaderného štěpení. Avšak žádné návrhy SMR dosud nedospěly do komerční použitelnosti."

Modulární reaktory zatím nejsou komerčně dostupné. Možná v roce 2030 budou, ale může se na to současná vláda spolehnout? To  jsou věci, o kterých bychom měli diskutovat místo strašení Ruskem.

Za hloupost se platí. Že na ruské ambasádě jsou agenti, asi nepochybuje ani malé dítě. Tak to v diplomacii chodí.  Zemana nejspíš rozčílilo, že debata o jádru směřuje k vyloučení Ruska a Číny. Ne proto, že by byl ruskočínský agent, jak si myslí Jan Urban, ale protože ví, že si tím střílíme vlastní gól.  Tou provokací s dotazem na BiS. kterým chtěl předvést, že vaří z vody, si vpravdě nepomohl.

Za tuhle hloupost se bude nejspíš platit draze. 

0
Vytisknout
9483

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2020