Německo: Lídr protestů proti lockdownu onemocněl COVIDem-19

14. 12. 2020

čas čtení 1 minuta
Lídr skupiny "Querdenker" byl údajně v Lipsku intubován poté, co se nakazil COVIDem-19. Mezitím soud rozhodl, že demonstranti v Drážďanech nemohou protestovat proti omezením, informuje Srinivas Mazumdaru.


Prominentní lídr hnutí "Querdenker" ("okrajových myslitelů") ve východoněmeckém městě Lipsku se nakazil koronavirem a musel být hospitalizován, oznámil list Leipziger Volkszeitung.

Muž, který se podílel na organizování demonstrací proti lockdownu ve městě dne 7. listopadu, byl údajně převezen do nemocnice týden po demonstraci.

"Jeden z velmi známých okrajových myslitelů, který demonstroval v Lipsku, byl osm dní poté intubován," uvedl na tiskové konferenci ředitel Lipské univerzitní nemocnice profesor Christoph Josten.

"Virus mezi lidmi nerozlišuje, nehledě na to, kdo jsou," dodal lékař. Dále přesný stav pacientova zdraví nekomentoval.

Hnutí Querdenker je zodpovědné za většinu protestů proti uzávěře, které jsou někdy násilné. Včetně listopadového shromáždění v Lipsku, jehož se zúčastnilo přes 20 000 osob.

Zakladatelem skupiny je stuttgartský podnikatel Michael Ballweg. Celé jméno hnutí Querdenker 711 odkazuje na volací znak Stuttgartu.

(Filosof Peter Sloterdijk, který může skutečně a právem aspirovat na označení "laterální myslitel", nenechal na ultrapravicových konspiračních šarlatánech nit suchou - KD.)

Příznivci hnutí Querdenkerů, včetně koronaskeptiků a protestujících proti uzávěře, tvrdí, že pandemie a dlouho platné zákony na ochranu veřejného zdraví omezují občanské svobody.

Avšak kritici tvrdí, že skupina je primárně podporována pravicovými extrémisty, včetně uskupení Reichsbürger, které neuznává Spolkovou republiku Německo, a konspiračními teoretiky. Ballweg to popírá.

Domácí rozvědka Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV) uvádí, že hnutí má kvůli vysoké účasti na svých akcích "intenzifikovaný eskalační potenciál".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5512

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2020