Situace v zásobování potravinami v Rusku "připomíná rok 1917"

16. 12. 2020

čas čtení 1 minuta
Prudký růst cen potravin v Rusku vyvolal v nejvyšších kruzích potřebu reagovat. Veřejnost pak debatuje o tom, zda situace připomíná spíše doby SSSR, nebo stav na počátku roku 1917. Fjodor Melechov na úvod rozhovoru se spisovatelem Andrejem Parševem argumentuje, že tentokrát je lepší srovnání s obdobím těsně předcházejícím bolševické revoluci.


Dnes stejně jako v posledních dnech monarchie trh zaznamenává nárůst cen na úroveň, která je mimo možnosti mnoha spotřebitelů, zatímco vládní sektor nedokáže nerealizovanou poptávku uspokojit.

Prezident Putin před několika dny přiznal, že ceny zboží v zemi rostou, a je s tím nespokojen. Ve svém vystoupení zmínil téma sovětského deficitu nabídky. Jenže tehdy se zboží nedostávalo, protože existoval deficit. A dnes se nedostává zboží proto, že lidé nemají peníze na pořízení základního zboží za ty ceny, které pozorujeme na trhu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov brzy na to ujistil, že problém růstu cen "bude operativně řešen". Kreml předložil tento úkol vládě a hned tři ministerstva se mají zabývat kontrolou cen. Teď se očekává, že vzniknou přechodné ceny cukru a slunečnicového oleje. Z čehož opět vznikly fámy o brzkém deficitu.

Nelze ovšem zapomínat, že fronty u pekáren se kdysi staly symbolem krachu ruského impéria. A současná situace se stále více blíží té, která panovala v únoru 1917, kdy tržní ekonomika fungovala, ale za tržní cenu nebylo možno nic koupit a a za vládou stanovenou cenu se prodávalo jen velmi málo chleba.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7288

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2020