Koronavirus: Česko v nečinnosti, hrozba sílí, lidé nemají záchrannou třetí dávku

9. 12. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty
Já vím, zas straším, pardon. Ale vidím fakt velký špatný. Rychlost šíření je neskutečná - a jak se to mohlo dostat do Adamova, to je nad mé chápání. Vždyť je to prakticky zakázané město.

Žerty stranou. Omikron, dříve [nu] byl v Jižní Africe objeven v listopadu. Za několik týdnů získal dominanci v celé velké provincii (patří do ní i Johannesburg), za poslední týden si v zemi připsala 255% růst. Je už všude po světě, přesto že byl poměrně rychle uplatněn zákaz letů z JARu. Velmi rychle se šíří ve Velké Británii. Myslím že není potřeba čekat další týdny na přesné výpočty datových vědců k zjištění čísla R u této varianty - rychlost šíření je výrazně vyšší než u předchozích variant, tam je souvislost jasná.


 
Ještě horší ale je to jak se Omikronu (zjevně) daří obcházet vakcinace. S lehkostí se šíří ve velmi slušně proočkované i promořené Velké Británii, též bez ohledu na ochranná opatření.

Snad dobrou zprávou je PRAVDĚPODOBNÁ menší nebezpečnost, jenomže extrémně rychlé šíření ji umí vymazat - hrozí že projde zbývající náchylnou populací jak nůž máslem během extrémně krátké doby, tedy může hrozit velmi rychlé zahlcení nemocnic (nedojde k "postupnému procházení). Konečně, třetí dávka (dle Pfizeru, takže nutno přece jen brát s jistou rezervou) zvyšuje úroveň protilátek 25x - to pochopitelně neznamená 25x vyšší ochranu, ale i tak je to dobré číslo.

(Pozn. red. Očkování třetí dávkou je, zdá se, proti omikronu účinné, jenže v ČR jí je stále očkováno velmi málo lidí. Britští epidemiologové se stavějí opatrně k informacím, že je možná omikron méně nebezpečný, protože k umírání dochází většinou až ve třetí či čtvrtý týden a ta doba ještě neuplynula. Kromě toho, jihoafrická populace je mladá a je tam léto.)

Co s tím? Svět je na nohou, u nás je klid jak na zasněžené Vysočině. Vadí mně, že se tato situace více nediskutuje, nekomunikuje, že k tomu nezasedají stále multidisciplinární krizové týmy modelující vývoj, hledající nejvhodnější řešení. Zvýšili jsme testování, sekvenování? Co regionální opatření? Atd.

Mám stále stejný dojem, že pro vládu je "týden žádná míra" - jenomže týden může znamenat nárůst o 1000% (jsme málo proočkovaní a méně dodržujeme opatření), a to pak bude pozdě na zastavování.

1
Vytisknout
5168

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2021