Íránský parlament chystá zákaz "neislámského" chovu domácích mazlíčků

13. 12. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Domácí mazlíčci jsou podle poslanců nebezpeční, protože by "postupně mohli způsobit zánik islámského životního stylu". 

"Ne, mé kočky nejsou nebezpečné," říká Mostafa uražený návrhem ultrakonzervativních poslanců na zákaz domácích mazlíčků, napsal Ahmad Parhizi.

Pětadvacetiletý majitel obchodu se potřebami pro zvířata na ulici Eskandari v Teheránu je ohromen.

"Krokodýly lze označit za nebezpečné, ale jak mohou být nebezpeční králíci, psi a kočky?", ptá se v souvislosti s návrhem zákona předloženým před měsícem.

75 poslanců, tj. jedna čtvrtina, nedávno podepsalo text nazvaný "Podpora práv obyvatel ve vztahu ke škodlivým a nebezpečným zvířatům".

V úvodu autoři odsuzují praxi žití lidí pod jednou střechou s domestikovanými zvířaty jako "destruktivní sociální problém".

Fenomén podle nich může "postupně změnit íránský a islámský způsob života" tím, že "nahradí lidské a rodinné vztahy pocity a emocionálními vztahy ke zvířatům".

Navrhovaný zákon by zakázal "dovoz, odchov, pomoc při rozmnožování, rozmnožování, nákup nebo prodej, převoz, převážení nebo venčení a držení doma divokých, exotických, škodlivých a nebezpečných zvířat".

Seznam zakázaných zvířat obsahuje "krokodýly, želvy, hady, ještěrky, kočky, myši, králíky, psy a další nečistá zvířata stejně jako opice".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5326

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2021