Lídři EU se snaží čelit ruské taktice "rozděl a panuj"

9. 2. 2022

čas čtení 2 minuty
  • Západní lídři se obávají, že Kreml využívá napětí kolem Ukrajiny k taktice "rozděl a panuj", upozorňuje Katya Adlerová.

Je známkou toho, za jak vážnou situaci považují, když často se dohadující spojenci najednou a zcela veřejně demonstrují odhodlání "jsme v tom všichni společně, máme jedny noty".

Situace ovlivňuje také osudy prominentních lídrů EU, když se západní mocnosti snaží situaci uklidnit a vyhnout se vojenské invazi na Ukrajinu.

Za prvé, existuje spousta dobře známých sporů mezi západními spojenci, které se Putin může snažit využít.

Francouzský prezident Macron nedávno vyhlásil "mozkovou smrt NATO". V EU byl nejhlasitějším zastáncem toho, čemu říká "strategická autonomie". Vztahy USA a EU jsou napjaté kvůli Trumpovi, vztahy EU s Británií kvůli brexitu. A členské země EU se pravidelně hádají mezi sebou o všechno možné. Včetně zahraniční politiky.

Ale při nedávných brífinzích, které jsem měla s vysoce postavenými diplomaty EU jsem zaznamenala vědomou změnu tónu. Spolupráce s USA je "lepší, než byla po celé dekády", bylo mi řečeno. Země EU na tom, jak se vyrovnat s Ruskem, spolupracují "v rámci NATO extrémně dobře s Británií" a všichni jsou "100 % na palubě" ohledně plánu na tvrdé ekonomické sankce proti Moskvě, pokud Rusko podnikne vojenskou akci na Ukrajině.

Evropská komise se věnuje vytrvalé vnitřní diplomacii ve snaze udržet jednotu 27 zemí ohledně sankcí. Na chodbách se šeptá, že jedním z důvodů, proč neexistuje precizní, psané menu ruských sankcí pro různé potenciální scénáře, je naděje Bruselu, že méně detailů znamená méně důvodů pro handrkování se mezi členskými státy.

Země EU jsou ve věci Ruska často rozděleny. Polsko a další postkomunistické státy ve východní a střední Evropě mají sklon požadovat tvrdší přístup k Moskvě, kterou považují za potenciální bezpečnostní hrozbu. Považují Británii za stejně smýšlející. Itálii, Francii a Německo často obviňují z přílišné měkkosti. Jsou příliš ochotné ustupovat Putinovi, touží po obchodu s Ruskem a ruském plynu.

Kreml zrovna nyní trvá na tom, že nemá plány invaze na Ukrajinu. Ale hromadění ruských a běloruských vojáků na ukrajinské hranici je považováno za největší nakupení vojenských sil v Evropě od 2. světové války.

Ale navzdory společným obavám z Kremlu není zaručeno, že současná jednomyslnost západních spojenců vytrvá.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5649

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2022