Rusko přesunulo do Kaliningradu nosič hypersonické střely. Ohrožuje hlavní města zemí NATO

9. 2. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Rusko přesunulo do Kaliningradské oblasti letoun MiG-31 vybavený hypyersonickou střelou Kinžal, která může odsud napadnout všechna hlavní města zemí NATO, upozorňuje Sebastien Roblin.

Zatímco do Polska začali v reakci na hromadění ruských jednotek v Bělorusku přijíždět američtí parašutisté, video sdílené ve službě Telegram zachytilo přistání letounu MiG-31K na letišti Čkalovsk v Kaliningradské oblasti. V podvěsu má stroj zřejmě hypersonickou protizemní střelu Kinžal.

Střela Kh-47 Kinžal má udávaný dolet přes 2 000 km a může nést buď konvenční fragmentační hlavici o hmotnosti 500 kg, nebo jadernou hlavici s ekvivalentem až 500 kilotun TNT. To je 33 x více než u bomby, která zničila Hirošimu.

Střela letící více jak desetinásobnou rychlostí zvuku ponechává obraně velmi málo času na reakci, protože letí po plošší trajektorii než tradiční balistická raketa. Kinžal je údajně díky radarovému navádění schopen útočit i na pohyblivé cíle.

Na ruské základně v Kaliningradské oblasti se běžně MiGy-31K nevyskytují. I když jsou tu rozmístěny střely Iskander, většina z 50 letadel zde představuje starší typy Su-57 a Su-24, i když jsou zařazovány nějaké novější Su-30SM a Su-35S.

Takže rozmístění MiGu-31 má být zjevně výhrůžným gestem vůči NATO, pokud by aliance zvažovala intervenci do nového konfliktu na Ukrajině.

Jak napsal vojenský analytik Rob Lee, Kinžal odpálený ze vzdušného prostoru nad Kaliningradem může zasáhnout většinu západoevropských hlavních měst a Ankaru, zatímco Iskandery mohou zasáhnout severní okraj Berlína. Navíc Kinžal dokáže zasáhnout tyto cíle za pouhých 7-10 minut.

Celý text v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
7130

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2022