Ukrajina navrhla pro případ dodávek raket ATACMS koordinaci cílů s USA

5. 10. 2022

čas čtení 2 minuty
Návrh v podstatě dává Washingtonu právo veta nad používáním systémů dlouhého doletu schopných zasáhnout cíle v Rusku.

Ukrajinská strana se obrátila na Spojené státy s žádostí o předání taktických raket dlouhého doletu ATACMS a nabízí úplné zprávy o jejich použití. Kyjiv tak navrhuje dohodnout se s Washingtonem na ruských cílech pro porážku ve snaze překonat odpor americké strany, která se obává možné eskalace. Informuje o tom CNN.

Kyjivský návrh totiž dává Američanům právo vetovat použití taktických raketových systémů ATACMS s dosahem až 300 km, které mohou zasáhnout cíle jak na území Ukrajiny, tak i Ruska. Ukrajina tak hovoří o zárukách, že bez dohody se Spojenými státy nebudou zahájeny žádné údery na ruské území, což by, jak se obává Bílý dům, mohlo vést k eskalaci a přímé účasti ve válce.

Navzdory ukrajinskému návrhu musí administrativa prezidenta Joea Bidena dodávku raket dlouhého doletu ještě schválit. Místo toho Bílý dům oznámil financování dodávky 18 systémů HIMARS MLRS, čímž se počet těchto systémů ve službách Ozbrojených sil Ukrajiny zvýší na 30 jednotek.

Američtí pozorovatelé hlásí, že v Bidenově administrativě stále panují obavy, že poskytnutí raket delšího doletu ATACMS by překročilo "červenou čáru" v očích Moskvy, která bude USA vnímat jako přímou stranu konfliktu.

Již dříve plukovník v záloze Viktor Kevljuk v rozhovoru pro Focus řekl, že rozhodnutí dodat taktické rakety ATACMS leží spíše v politické aréně. Podle něj existují mezinárodní dohody, které regulují nešíření raketových technologií, a válka není důvodem k porušování těchto dohod.

Zástupce šéfa Pentagonu Colin Kahl v komentáři k možnosti poskytnout Ukrajině rakety ATACMS uvedl, že ozbrojené síly Ukrajiny takové systémy nepotřebují. Podle jeho názoru ukrajinská armáda potřebuje spíše rakety GMLRS, které mají dostřel až 80 km.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
4498

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2022