Zelenskyj vyzývá světové politiky, aby se po smrtícím útoku v Charkově zúčastnili mírového summitu o Ukrajině

26. 5. 2024

čas čtení 6 minut
 

Ukrajinský prezident vyzývá Joea Bidena a Si Ťin-pchinga, aby „ukázali své vůdčí schopnosti“ a vyslali vzkaz Moskvě


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil zoufalou videoprosbu, v níž vyzývá světové lídry, aby se příští měsíc zúčastnili „mírového summitu“ ve Švýcarsku poté, co při sobotním smrtícím ruském útoku na hypermarket pro kutily v Charkově zahynulo 12 lidí a desítky dalších byly zraněny.

Zelenskij apeloval zejména na amerického prezidenta Joea Bidena a čínského vůdce Si Ťin-pchinga, aby se summitu, který má začít 15. června, zúčastnili. „Prosím, ukažte své vůdčí schopnosti při prosazování míru - skutečného míru a ne jen pauzy mezi údery,“ řekl Zelenskyj v angličtině.

 
Biden svou účast zatím nepotvrdil a není známo, zda se zúčastní i Čína - „jednání o účasti Pekingu probíhají“, uvedl minulý týden v rozhovoru Zelenského poradce Mychajlo Podoljak.

Sobotní úder přišel na konci týdne, kdy každodenní ruské raketové a letecké údery terorizovaly druhé ukrajinské město, přičemž byly zasaženy mimo jiné tiskárna, četné obytné oblasti a centrální park. Ve většině případů se v blízkosti nenacházely žádné zjevné vojenské cíle.

Starosta Charkova Ihor Těrechov uvedl, že v sobotu odpoledne bylo v železářství asi 120 lidí. „Útok se zaměřil na nákupní centrum, kde bylo mnoho lidí - to je jasný terorismus,“ řekl.

Prokuratura uvedla, že zemřelo 12 lidí, z nichž 10 zatím nebylo identifikováno, a 43 bylo zraněno. Dalších 16 lidí se po útoku pohřešuje. Samostatný, podvečerní raketový úder zasáhl obytnou budovu v centru města a podle regionálního guvernéra zranil 18 lidí.

Rusko se v posledních týdnech snaží znepříjemnit život Charkovu, městu vzdálenému jen asi 30 km od hranic s Ruskem, které mělo před válkou více než milion obyvatel. Přestože život ve městě pokračuje, smrtící údery se staly každodenní součástí života.

Vzhledem k blízkosti města k hranicím mohou ruské stíhačky vypouštět klouzavé bomby na centrum města z vnitřku Ruska. Ukrajinští představitelé tvrdí, že zdokonalené systémy protivzdušné obrany a stíhací letouny F16 by byly důležitými součástmi obrany města. Charkovská oblast se v posledních dvou týdnech stala také centrem nové ruské ofenzívy, která se soustředila na město Vovčansk a v jejímž důsledku tisíce obyvatel opustily své domovy.

Rusko prohlásilo, že jeho útoky na Charkovskou oblast mají za cíl vytvořit „nárazníkovou zónu“, která by zabránila ukrajinským silám zahájit úder proti ruským pohraničním regionům.

Sobotní úder byl zaměřen na oblíbený předměstský nákupní komplex. Jeho ředitel Andrij Kudinov řekl místním médiím, že obchod byl plný zákazníků, kteří nakupovali zboží na své letní chaty.

Svědci popsali v supermarketu panickou scénu. „Byl jsem na svém pracovišti. Uslyšel jsem první ránu a ... s kolegou jsme spadli na zem. Následoval druhý zásah a my jsme byli zasypáni troskami. Pak jsme se začali plazit do vyšších poloh,“ řekl agentuře Reuters šestadvacetiletý Dmytro Syrotenko, který mluvil s velkou tržnou ranou na tváři.

Zásah vyvolal požár, po kterém se nad nákupním centrem vznášela velká oblaka tmavého dýmu, s nímž bojovali přivolaní hasiči. Záchranné práce jsou v těchto podmínkách nebezpečné, přičemž opakované zásahy zaměřené na první zasahující jsou běžným rysem nedávných ruských útoků.

Zelenskyj v neděli prohlásil, že jde o další důkaz, že Rusko nemá zájem o mír. „Všichni víme, s kým máme co do činění. Rusko řídí muži, kteří z toho chtějí udělat normu - spalování životů, ničení měst a vesnic, rozdělování lidí a mazání státních hranic válkou. Neexistuje národ, který by takovou válku dokázal zastavit sám,“ řekl.

Zelenskyj uvedl, že svou účast na švýcarském summitu již potvrdilo více než 80 zemí. Rusko pozváno není a akci odmítá jako zbytečnou. Zdá se, že cílem není vypracovat funkční mírový vzorec, ale sestavit velkou koalici zemí, které by vyzvaly Moskvu k ukončení války, zejména se zaměřením na mnoho zemí globálního jihu, které doposud zůstávaly neutrální.

Podoljak, klíčový Zelenského poradce, uvedl, že ukrajinský prezident trávil čas obvoláváním mnoha lídrů zemí globálního jihu ve snaze přesvědčit je, aby se summitu zúčastnili, přičemž se zaměřil zejména na Afriku, Latinskou Ameriku a pacifickou oblast.

„Rusové se snaží všemožně zdiskreditovat tuto myšlenku a nabízejí pobídky k neúčasti,“ řekl Podoljak, čímž narážel na diplomatickou bitvu o summit.

Předpokládá se, že účast Číny, která Rusko v konfliktu mlčky podpořila, je nepravděpodobná, ačkoli ukrajinští diplomaté se usilovně snaží Peking k účasti v nějaké formě přesvědčit. Čína nastínila svůj vlastní mírový plán, který je podle ukrajinských představitelů nerealizovatelný.

„Čínský vzorec spočívá v tom, že buď donutí Ukrajinu ke kapitulaci, nebo zmrazí konflikt za podmínek Ruska,“ řekl Podoljak. „Čína je [pro nás] klíčovou zemí, protože jakmile změníte její pozici z neutrální a nezainteresované na neutrální, ale spravedlivou, pak se začne zvyšovat tlak na Rusko,“ dodal.

Ve zprávě zveřejněné v pátek citovala agentura Reuters nejmenované zdroje z Moskvy, které tvrdí, že prezident Vladimir Putin usiluje o dohodu o příměří. „Putin může bojovat tak dlouho, jak bude třeba, ale Putin je také připraven na příměří - na zmrazení války,“ uvedl jeden ze zdrojů.

Ukrajinští a mnozí západní představitelé na taková tvrzení reagovali skepticky s tím, že bez skutečných bezpečnostních záruk pro Ukrajinu by jakýkoli pokus o zmrazení konfliktu postrádal smysl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1769

Diskuse

Obsah vydání | 28. 5. 2024