Íránské volby ranou pro fundamentalisty: výrazně se prosadili umírnění

29. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

V pátečních volbách v Íránu po sečtení většiny hlasů se výrazně prosadili reformisté a umírnění kandidáti. V hlavním městě Teheránu se prosadili výlučně reformisté a na venkově zvítězila kombinace umírněných a nezávislých kandidátů, sympatizujících s prezidentem Rouhanim.

Očekává se, že koalice kandidátů, podporovaných reformisty, převezme všech 30 parlamentních křesel v Teheránu. V čele stojí Mohammad Reza Aref, angažovaný reformista s univerzitním vzděláním ze Stanfordské univerzity v USA.

I z předběžných výsledků voleb do tzv. Shromáždění expertů, které volí příštího Nejvyššího vůdce, vyplynulo, že tam stojí v čele ajatolláh Akbar Hashemi Rafsanjani, klíčový Rouhaniho spojenec. Tyto volby tentokrát vyvolaly velký zájem, neboť současnému íránskému Nejvyššímu vůdci ajatolláhovi Alimu Khameneimu je už 76 let.

Zdá se, že na íránské politické scéně dojde k podstatné změně, protože na ní budou dominovat umírnění politikové a fundamentalisté budou zatlačeni na okraj.

V parlamentních volbách také zřejmě zvítězí až 20 poslankyní. V jejich čele stojí Parvaneh Salahshori, která nedávno řekla v interview pro zahraniční média, že žena by měla právo sama rozhodovat, zda chce nosit hidžáb. V Íránu je tato otázka tabuovým tématem.

I když žádná ze soupeřících frakcí nezíská v 290 členném parlamentě většinu, očekává se, že kombinace reformistů s umírněnými konzervativci a nezávislými kandidáty, podporujícími Rouhaniho, bude mít převahu nad fundamentalisty.

Vítězství reformistů je především vítězstvím bývalého prezidenta Mohammada Khatamiho, který se považuje za šéfa íránského reformistického hnutí. Íránská média mají zakázáno zmiňovat se o jeho jménu. Khatamiho v posledních letech režim silně omezoval v pohybu i v činnosti, přesto však Khatamí koordinoval vznik umírněného hnutí.

Z voleb byly režimem svévolně vyloučeny stovky kandidátů. Přesto však umírnění získali nejméně třetinu hlasů. "Nemůžeme říci, že byli ultrakonzervativci poraženi, ale konzervativci nemohou říkat, že obdrželi obrovský mandát," řekl Sadegh Zibakalam, profesor politologie na Teheránské univerzitě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5534

Diskuse

Obsah vydání | 29. 2. 2016