Výsledek prezidentských voleb v USA má i své pozitivní dopady

11. 11. 2016 / Lukáš Stříteský

čas čtení 2 minuty

Nesnižuju rizika Trumpovy vlády. Podporovaly ho nacistické skupiny, od kterých se dostatečně nedistancoval a ty se nyní cítí povzbuzeny. Političtí komentátoři mají přirozeně strach ohledně globálního oteplování. Podle mě je na čase přejít k hysterické panice. Výsledek těchto voleb však má i své pozitivní dopady a otvírá nemalé příležitosti.

  • Během předvolebního cirkusu na sebe oponentské týmy nakydaly spoustu špinavého bláta, často pravdivého. Jedna postava však vzešla z této extravagance neposkvrněná: Bernie Sanders. Neutekl od nálepky "socialista", což až dosud znamenalo v USA politickou sebevraždu. Vyhrál 47 procent hlasů v primárkách a uspěl v dvaadvaceti státech. Kdyby proti němu nebyly použity volební podvody v New Yorku a v Arizoně a nepotlačilo se hlasování uzavřením mnoha primárek pro nezávislé voliče, přesvědčivě by Sanders vyhrál nominaci Demokratické strany i prezidentský duel.
  • Levicoví liberálové v Americe během posledních dekád přijali neoliberální ekonomii, která způsobila pokles a stagnaci mezd, pokles kvality zaměstnání, pokles benefitů a penzí, zatímco se prohlubovala astronomická ekonomická nerovnost. Demokraté si však mysleli, že touhle cestou mohou jít dál a bude jim stačit k vítězství fakt, že republikáni jsou ještě horší. Tato strategie byla nyní poražena a vynucuje si změnu kurzu.
  • Podobně na pravici panovala představa, že stačí za všechno příkoří obyvatel obvinit příliš velkou vládu a ztrátu křesťanských hodnot. Tento proud Republikánské strany reprezentovaný například Tedem Cruzem dostal díky Trumpovi také na frak.
  • Banky na Wall Street už nějakou dobu varují před novou přicházejí recesí. Ekonomické cykly trvají zhruba 4 - 7 let. Poslední nastal v roce 2009, z čehož plyne, že další ekonomická krize by už měla číhat za rohem. Globální ekonomika je však ve velice špatné kondici už nyní, neboť se stále ještě nezbavila problémů, které explodovaly v roce 2009. Tím pádem může příští ekonomický cyklus velice bolet. Když by si to slízli demokraté, tak by hrozilo, že příští Trump v roce 2020 by mohl být ještě nebezpečnější monstrum než jaké máme nyní. Teď, doufejme, zůstane Černý Petr republikánům.

Tím pádem se otvírá příležitost pro americkou levici adoptovat progresivní ekonomický program a počkat na svůj vhodný okamžik.

0
Vytisknout
8199

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2016