FT: Amerika Trumpa snad přežije, Západ ale ne

13. 11. 2016

čas čtení 4 minuty

Jak dlouho přežije svobodná Evropa likvidaci amerického bezpečnostního deštníku? Rozšíří Rusko znovu svůj vliv na bývalé komunistické státy ve středovýchodní Evropě?

Historie se dokáže vymknout z kloubů. Stalo se to v roce 1914, kdy skončil první věk globalizace v plamenech první světové války, a znovu v třicátých letech, kdy ekonomické problémy, ochranářství a nacionalismus vyvolaly vzestup fašismu v Evropě. Vítězství Donalda Trumpa naznačuje, že se historie znovu vymkne z kloubů, varuje v deníku Financial Times Philip Stephens.

Je možné, že Spojené státy Trumpovo prezidentství přežijí. Otcové zakladatelé americké republiky předvídali nebezpečí populistických vášní. James Madison určil jako první úkol americké ústavy "rozbít a ovládnout násilí davu", který se snaží uchvátit moc na úkor ostatních občanů.

Jenže americká tragédie zvolení nenávistníka Donalda Trumpa do prezidentského úřadu je také tragédií Západu. Liberální mezinárodní pořádek spočíval nikoliv jen na hospodářské vitalitě a vojenské síle. Byl také zakotven v souboru hodnot, jejichž apel je univerzální. Svoboda, zákonnost, lidská důstojnost, tolerace, pluralistické instituce - těmi všemi nyní nový prezident USA pohrdá. Samotná liberální demokracie je tak delegitimizována.

Škoda způsobená alianci národů, která utvářela svět od roku 1945, je nenapravidelná. Madisonova opatření v americké ústavě, jejichž cílem je neutralizovat vládu neodpovědného davu, neomezují nijak americkou zahraniční politiku.

Američany vytvořený globální systém se už určitou dobu rozkládá. Nepřežije zrušení amerického vedení. Finanční krach z roku 2008, stagnace mezd, vládní škrty a deziluze ohledně volného obchodu zlikvidovaly liberální ekonomický konsensus. Trump nyní přislíbil, že zlikviduje i politickou základnu starého pořádku.

"Amerika na prvním místě" - toto heslo podporuje agresivní izolacionismus. Přístup k mezinárodnímu pořádku, založený na moci, nikoliv na zákonnosti. Nejužší interpretace národního zájmy nahrazuje širší úvahy o mezinárodní bezpečnosti.

Trump je ochoten zlikvidovat systém amerických aliancí a zanechat Evropu zranitelnou Putinovu revanšismu a východní Asii ambicím agresivní Číny. Navrhl, aby Japonsko a Jižní Korea si vytvořily vlastní jaderný arzenál.

I v jiných demokraciích dochází k populistickým povstáním. Demagogové po celé Evropě se radují nad Trumpovým úspěchem.

Jak dlouho přežije svobodná Evropa likvidaci amerického bezpečnostního deštníku? Rozšíří Rusko znovu svůj vliv na bývalé komunistické státy ve středovýchodní Evropě? Budou nyní země na východě a na jihu vzhlížet k autoritářství a nikoliv k demokracii jako vzoru pro své společnosti? Kdo bude udržovat mír na východě a v Jihočínském moři? Jak bezpečný bude svět zorganizovaný kolem sobeckých zájmů a konfliktů několika velmocí?

Amerika se nakonec zbaví toxické směsice nativismu a ochranářství, na jejichž základě zvítězil Trump v těchto volbách. Avšak Západ a demokracie přišly o svého základního ochránce.

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
8156

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2016