Otevřený dopis premiérovi

Neustupujte bigotní a bezohledné části sociální demokracie

11. 11. 2016 / Jiří Vojáček

čas čtení 3 minuty

Pane premiére, pane předsedo,

stejně jako k ostatním sociálním demokratům se i ke mně donesly zprávy o tom, že hodláte z vlády odvolat některé liberální sociálnědemokratické politiky. Proto si vás dovoluji oslovit tímto otevřeným dopisem.

Pocházím z malé vesnice na úpatí Železných hor. Na náš region dopadly jak porevoluční změny, tak globalizace zvlášť tvrdě a tak jsem měl v dětství dost příležitostí seznámit se s bezohledností velkého byznysu a jejím dopaden na obyčejné lidi. Volný trh mému kraji přinesl kromě nových příležitostí také strach z nezaměstnanosti a společenský úpadek. A protože právě v moderním sociálnědemokratickém hnutí spatřuji jednu z posledních funkčních zbraní společnosti proti všem druhům sociální nespravedlnosti, věděl jsem už dávno před svými osmnáctinami, že ze mě bude celoživotní socialista.

Je mi 35 let a volil jsem Českou stranu sociálně demokratickou už v dobách, kdy ji vedl Miloš Zeman. Volil jsem ji za Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse i Jiřího Paroubka. V posledních volbách do Poslanecké sněmovny jsem svým hlasem podpořil i vás konkrétně a to přesto, že už roky žiju v hlavním městě a se svým levicovým smýšlením si tu většinou připadám jako trosečník na pustém ostrově. Věřil jsem - a stále věřím - že jste pro naše hnutí tím pravým lídrem. Vzdělaným, inteligentním, člověkem s rozhledem, který ale zároveň nezapomíná na to, odkud pochází.

Na podzim 2013 jsem po tzv. Lánském puči pomáhal organizovat demonstrace na vaši podporu. Pracuji v médiích, proto jsem využil všechny svoje kontakty, abych promluvil k lidem a dostal je na vaši stranu. Obětoval jsem svůj volný čas, peníze a zčásti i zdraví pro to, abyste se mohl stát premiérem. Aby naše hnutí zůstalo slušným ostrůvkem lidství uprostřed moře hlouposti a vypočítavosti. Aby celý národ viděl, že sociální demokraté nejsou jenom Hašek, Chovanec, Zimola a Škromach. Aby bylo zřejmé, že některým z nás nejsou ideály svobodné a solidární společnosti pouhým nástrojem k zisku výhod.

Proto sleduji se zklamáním váš záměr odvolat z vlády zejména Jiřího Dienstbiera, jakožto jednoho z posledních nositelů slušnosti a zásadovosti a ustoupit bigotní a bezohledné části sociální demokracie, jejímž hlavním motorem jsou lidé, proti nimž jsme - spolu s vámi - před třemi lety demonstrovali.

Vím, že vaše pozice je mimořádně obtížná. Pokud už však ČSSD má projít katarzí, nebojujte o podporu miliardářské lobby, hlupáků s mediálním vlivem, emisarů mocných východních říší či regionálních klanových bratrstev. Opřete se o nás, členskou základnu. To my jsme pro vás kdysi vyšli do ulic, a když to bude potřeba, vyjdeme zas.

A jestli budete muset odejít, odejděte s hlavou vztyčenou. Jen tak se budete moci jednou vrátit jako velký vítěz, jako státník. Silnější, zkušenější a s námi - odhodlanou členskou základnou v zádech.

Jiří Vojáček, sociální demokrat

0
Vytisknout
7748

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2016