10 zemí a regionů, které jsou přímo ohroženy Trumpovým zvolením

11. 11. 2016

čas čtení 3 minuty

1. Afghánistán. Stále jsou tam tisíce amerických vojáků, bezpečnostní situace se zhoršuje, Taliban ohrožuje města a ovládá stále více venkovských oblastí.

2. Pobaltské země a střední Evropa. Obávají se, že Trumpova vláda jim v případě ruského útoku nepomůže, jak se v červenci Trump vyjádřil. Vládnou obavy, že Trump přepustí celou středovýchodní Evropu Rusku jako jeho sféru vlivu.

3. Kanada. Kanada vyváží do USA 72 procent svého exportu. To představuje 23 procent kanadského HDP a 2,5 milionu pracovních příležitostí. Trump chce "nově vyjednat" dohodu NAFTA o volném severoamerickém obchodu. Kanada je také znepokojena Trumpovými názory na globální oteplování, které Trump označil za "čínský hoax".

4. Francie. "Jejich svět se rozpadá. My náš budujeme," napsal na Twitteru po Trumpově vítězství Florian Philippot, viceprezident francouzské Nacionální fronty. Trumpovo vítězství by mohlo vést k vítězství Marine Le Penové v prezidentských volbách ve Francii.

5. Írán. Vládnou obavy, že Trump se pokusí zrušit mezinárodní dohodu s Íránem, všeobecně považovanou za diplomatický triumf. Trumpovi se to nemusí podařit, protože dohoda je mezinárodní, ale může se pokusit zablokovat přístup Íránu na globální trhy.

6. Irák a Sýrie. Trum přislíbil, že porazí Islámský stát. Chce vytvořit alianci s Ruskem, které vraždí v Sýrii civilisty. Irák se bude tvrdě bránit proti Trumpovým snahám konfiskovat iráckou ropu na uhrazení nákladů invaze z roku 2003. Podle mezinárodního práva by to bylo ilegální.

7. Izrael a okupovaná palestinská území. Trumpův přístup by zdejší situaci výrazně zhoršil. Chce zrušit dlouhá desetiletí americké zahraniční politiky a uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Chce také uznat ilegální izraelské osady na palestinském území.

8. Japonsko a Jižní Korea.Trump ohromil Japonsko návrhem, že USA stáhnout svých 47 000 vojáků z Japonska i 28 500 amerických vojáků na hranici mezi Jižní a Severní Koreou. Nejvíce znepokojující je Trumpovo tvrzení, že Japonsko a Jižní Korea by měly přestat spoléhat na americkou jadernou obranu a vytvořit si vlastní jaderný deterent. To by vedlo k obrovskému závodu v jaderném zbrojení v Jihovýchodní Asii.

9. Mexiko. Mexické peso pokleslo o 13 procent v důsledku Trumpova vítězství a Trump přislíbil, že roztrhá obchodní smlouvy, vyhostí 5 milionů nezdokumentovaných migrantů ("násilníky" a "zločince") a postaví 3000 km dlouhou zeď. Asi 80 procent mexického vývozu plyne do USA a guvernér mexické ústřední banky varoval, že Trumpovo zvolení bude "hurikánem" pro mexickou ekonomiku.

10. Ukrajina. Mnoho Ukrajinců zastává názor, že je Západ zradil, když jejich zemi napadlo Rusko. Kyjev se nyní obává, že Trump uzná Ukrajinu jako území pod ruským vlivem, stejně jako anektovaný Krym.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8585

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2016