Aktivace článku Lisabonské smlouvy o brexitu může být zrušena, bude argumentovat u soudu londýnská vláda

12. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Minulý týden rozhodl britský Vysoký soud, že londýnská vláda nemá oprávnění aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU bez souhlasu parlamentu. Vláda se rozhodla odvolal k britskému Nejvyššímu soudu, avšak je velmi nepravděpodobné, že by Nejvyšší soud toto rozhodnutí zrušil, neboť nadřazenost parlamentu rozhodnutím vlády je historicky daným faktem.

V úzkosti nejvyšší vymysleli nyní právníci britské vlády výmluvu, na jejímž základě, jak doufají, by Nejvyšší soud mohl předchozí rozhodnutí Vysokého soudu, potvrzující pravomoc parlamentu nad vládou, přece jen zrušit.

Vládní právníci se chystají u Nejvyššího soudu při odvolání argumentovat, že aktivace článku 50 o odchodu Británie z EU je posléze zrušitelná, a že tedy jeho aktivací nepřipraví nutně londýnská vláda britské občany o množství jejich evropských práv.

Britská strana liberálních demokratů konstatovala, že její poslanci budou hlasovat proti aktivaci článku 50, pokud londýnská vláda odmítne uspořádat nové referendum o dojednaných podmínkách odchodu Británie z EU. Podle šéfa liberálních demokratů Tima Farrona "nesmí celý proces skončit podvodem, dohodou, vnucenou občanům, pro kterou absolutně nikdo nehlasoval."

Liberální demokraté mají v Dolní sněmovně jen 8 poslanců, avšak v Horní sněmovně více než 100 liberálnědemokratických lordů, takže je velmi pravděpodobné, že by aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU skutečně mohli znemožnit, ne-li blokovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4867

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2016