Čelní američtí Demokraté vyzývají k odporu proti Trumpovi

12. 11. 2016

čas čtení 4 minuty

Harry Reid vydal ostře kritické prohlášení, v němž odsoudil Trumpovy "síly nenávisti a bigotnosti" a Elizabeth Warrenová apelovala na voliče, aby se proti Trumpovi postavili

Zatímco tisíce Američanů demonstrují proti zvolení Donalda Trumpa prezidentem, čelní politikové z Demokratické strany začínají vyjadřovat odpor proti Trumpovi z dnešních amerických ulic.

Barack Obama a Hillary Clintonová zaujali vůči Trumpovi postoj smířlivosti, avšak Harry Reid, odcházející nejčelnější Demokrat v americkém Senátu, vydal v pátek ostře kritické prohlášení vůči Trumpovi. Varoval, že nepřátelé doma i v zahraničí nad jeho zvolením jásají a požadoval, aby Trump přiznal, že má odpovědnost sjednotit národ.

"Zvolení Donalda Trumpa dodalo odvahu silám nenávisti a bigotnosti v Americe," řekl Reid. "Bělošští nacionalisté, Vladimír Putin a Isis oslavují vítězství Donadla Trumpa, zatímco nevinní, zákon respektující Američané jsou plni strachu."

To se především týká černošských, hispánských, muslimských a asijských Američanů a příslušníků komunity LGBT, dodal nevadský senátor. "Být svědkem toho, jak bělošští nacionalisté oslavují zatímco nevinní Američané pláčí strachem - to nepůsobí jako Amerika."

Senátorka Elizabeth Warrenová z Massachusetts, čelná představitelka liberální Ameriky, naléhala na své stoupence, aby se Trumpovi postavili. "Můžete si buď lehnout, můžete kňourat, můžete se schoulit do klubíčka, můžete se rozhodnout odstěhovat se do Kanady, nebo se můžete postavit na obranu svých zájmů a bojovat a o tom to všechno je," řekla v televizi MSNBC.

"Slyšel jsem za posledních 48 hodin víc historek o tom, že Američané žijí ve strachu před svou vlastní vládou a před svými spoluobčany než si pamatuju za pět desetiletí své účasti v politice," napsal Reid. "Hispánští Američané, kteří se obávají, že jejich rodiny budou roztrhány. Na africké Američany lidi pokřikují na ulici. Muslimští Američané se obávají vzít si na sebe šátek, homosexuální a lesbické páry jsou terčem sprostých urážek a bojí se vyjít na ulici a držet se za ruce.

Americké děti se budí v noci a brečí, protože jsou zděšeny, že jim Trump vyhostí rodiče. Mladé dívky, které nechápu, jak je možné, že muž, který se vytahuje, že sexuálně útočí na ženy, byl zvolen prezidentem. Jako národ musíme najít cestu dopředu, aniž bychom poslali spoluobčany, jimž Trump vyhrožuje, do stínů. Jejich strach je naprosto racionální, protože Donald Trump hovoří otevřeně o tom, že jim udělá strašlivé věci.

Každý novinářský článek, který bezmyšlenkovitě píše o prezidentské inauguraci posiluje jejich strach, protože normalizuje člověka, který pohrozil, že roztrhá rodiny, který se vytahoval, že sexuálně napadal ženy a který poslal tisíce lidí, aby zastrašovali novináře a útočili na Afroameričany. Jejich strach je legitimní a my musíme odmítnout ho nechat propadnout skulinami mezi oslavnými články."

Dopad z Trumpova šokujícího vítězství ukázal, jak obrovské rozdíly existují v Americe a jak složité bude neutralizovat tento konflikt. Miliony občanů ve velkých liberálních městech, jako je New York, Washington, Los Angeles a San Francisco, byly ohromeny Trumpovým zvolením.

Vedoucí poslanecké sněmovny v Kalifornii, což je bašta Demokratů, vydali společné prohlášení, v němž se praví: "Dnes jsme se probudili jako cizinci ve vlastní zemi, protože včera Američané vyjádřili své názory ohledně pluralitní a demokratické společnosti, které jsou zjevně neslučitelné s hodnotami občanů Kalifornie.

Nikdy jindy jsme nebyli hrdějšími Kaliforňany. Rozdílem mnoha milionů hlasů Kaliforňané drtivě odmítli politiku živenou resentimentem, bigotností a mizogynií. Největší stát americké unie a nejsilnější motor národní ekonomiky dokázal, že má také nejpevnější svědomí."

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6861

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2016