Británie ostře obvinila Kreml, že po světě provádí "neodpovědné" kybernetické útoky

4. 10. 2018

čas čtení 2 minuty

Britská vláda přímo obvinila ruskou vojenskou rozvědku GRU, že provádí "neodpovědné a široké kybernetické útoky" po celém světě. Útoky, prováděné se souhlasem Kremlu, "flagrantně porušují mezinárodní právo, postihují občany v mnoha zemích světa, včetně Ruska, a stály národní ekonomiky miliony liber".

Britské ministerstvo zahraničí identifikovalo šest specifických útoků hackery, které podporuje ruská vojenská rozvědka GRU, a identifikovalo 12 hackerských skupin:  Fancy Bear, Voodoo Bear, APT28, Sofacy, Pawnstorm, Sednit, CyberCaliphate, Cyber Berku, BlackEnergy Actors, STRONTIUM, Tsar Team a Sandworm.


 

Británie poprvé identifikovala čtyři hackerské útoky jako pocházející z RUska. V říjnu 2017 útok na počítačový systém vyřadil z provozu metro v Kyjevě a letiště v Oděse, ruskou ústřední banky a dvě ruská média.

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt uvedl: "Tyto kybernetické útoky neslouží žádnému legitimnímu národnímu zájmu, namísto toho ochromují schopnost lidí po celém světě vést normální život a dokonce i jejich schopnost těšit se sportu. Útoky GRU jsou neodpovědné a zaměřené na všechny: snaží se ochromovat volby v jiných zemích, dokonce poškozují i ruské firmy a riské občany. Jejich vzorec chování ukazuje, že pachatelé jednají bez ohledu na mezinárodní právo a etablovanéí normy a dělají to s pocitem beztrestnosti a bez následků."

Malcolm Chalmers z obranného výzkumného institutu RUSI řekl: "Většina výzvědných služeb se snaží získat výhody prostřednictvím krádeže tajemství svých nepřátel. Ale činnost GRU zachází daleko za tuto tradiční mírovou roli výzvědných agentur. GRU provádí destruktivní operace, které ve společnostech, které jsou cílem útoků, ohrožují život a zamlžují linii mezi válkou a mírem."

Spojené státy se připravují na zahájení operací kybernetické obray jménem 29 členné aliance NATO.

Sir Mark Lyall Grant, bývalý britský poradce pro bezpečnost státu, v pondělí varoval, že kybernetické útoky jsou nyní jednou z největších hrozeb mezinárodnímu liberálnímu světovému pořádku. Dodal, že terčem útoků se stalo 50 procent britských firem, a proto musejí investovat miliony do kybernetické bezpečnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8970

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2018