Mezitím v Absurdistánu 132:

Polsko bez LGBT je nejkrásnější!

17. 6. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 9 minut
Jak jste o tom už pravděpodobně slyšeli, protože se to dostalo do titulků všude, od Kanady po Austrálii, Polsko zažívá extremní vlnu homofobie, péčí pana prezidenta Dudy a jeho stranických kolegů. Zjevně totiž zpanikařili nad popularitou Rafała Trzaskowského, Dudova hlavního soupeře v nadcházejících prezidentských volbách, a tak se strana Právo a spravedlnost rozhodla, že musejí sjednotit své stoupence proti novému nepříteli. Téma komunit LGBT se už po určitou dobu nepoužívalo, tak se rozhodli k němu vrátit.

Začalo to všechno tweetem Joachima Brudzińského, v němž se vyjádřil, že "Polsko bez LGBT je nejkrásnější":



 

Jacek Żalek, poslanec z jedné ze satelitních straniček PiS, k tomu dostal otázku od novinářky z TVN. Zeptal se jí, co "znamená LGBT". Začala mu vysvětlovat, že LGBT znamená neheterosexuální lidi. Na to se jí on vysmál do tváře a řekl, "Ne, to nejsou lidi. To je ideologie." Novinářka, už šokovaná jeho sprostotou a jeho neschopností odpovědět na její předchozí otázky, ho ze svého pořadu vyhodila.

Jeho straničtí kolegové už hovoří o tom, že televizi TVN by měla být za takové "protipolské chování" odebrána vysílací licence.

Následujícího dne se o tom zmínil prezident Duda na jednom ze  svých předvolebních shromáždění svým stoupencům: "Vyhodili poslance, který řekl, že LGBT je ideologie. Prostě to jen nazval ideologií. Snaží se nám říkat, že to jsou lidé, ale je to prostě ideologie," burácel prezident.

Jak kdyby existovaly nějaké pochybnosti o postoji strany Právo a spravedlnost vůči menšinám, Przemysław Czarnek, další poslanec strany Právo a spravedlnost a člen Dudova předvolebního výboru to znovu ujasnil v pořadu státní televize TVP:

"Braňme své rodiny před tímto svinstvem a před touto zvráceností, takovým absolutně nemorálním chováním. Braňme se před ideologií LGBT a přestaňme poslouchat to idiotství o nějakých "lidských právech", o nějaké "rovnosti" - tito lidé nejsou rovni normálním lidem, takže tuto debatu nadobro ukončeme."


A pak další poslanec strany Právo a spravedlnost začal říkat něco o topení homosexuálů v bažinách, což "nebyl trest, ale prostě likvidace abnormálního života. Bylo nutno se toho zbavit tak, jak vytrháváme plevel, házíme ho na hromadu a pálíme ho." Moment, počkejte, to říkal Reichsfuehrer-SS Heinrich Himmler.  Tak to se omlouvám, je tak lehké se dnes splést.

Je v tom určitá ironie, že strana Právo a spravedlnost, šířící tuto homofobní nenávist, naprosto ignoruje Roberta Biedroně, otevřeně homosexuálního kandidáta. Tato kampaň je namísto toho zaměřena proti Rafału Trzaskowskému, hlavnímu Dudovu soupeři v prezidentských volbách, protože ten podporuje menšinu LGBT a jako primátor Varšavy podepsal "kartu LGBT", slibující sexuální výchovu ve varšavských školách, kterou strana Právo a spravedlnost považuje za šokující útok na rodinu, protože pro ni se pohlavní výchova rovná "podpoře ideologie LGBT". Avšak naléhavou potřebu sexuální výchovy nedokázal nikdo jiný než jedna aktivistka PiS, která, když se vyjadřovala ke skutečnosti, že státní televize TVP odmítla vysílat reklamu na prezervativy, v níž vystupuje homosexuální dvojice, se zeptala: "Na co potřebují prezervativy gayové?"


Avšak samozřejmě, podle strany Právo a spravedlnost nepotřebují Poláci sexuální výchovu, potřebují náboženství. Zejména její verzi náboženství. Poté, co jeden biskup poděkoval svaté Panně Marii   za služby "dvou představitelů vlády, zvolené většinou Poláků, kteří mají charisma dvou evangelistů, píšících slova Kristova evangelia a jednajících podle něho. Evangelista Matouš (Morawiecki) se naklání nad existencí našeho národa, abychom měli lepší život. Evangelista Lukáš (Szumowski) zosobňuje pokračování činů Ježíše Krista, ochraňuje naše životy a zdraví".

Nekecám:


A jeden věřící se už pokusil "Matouši" Morawieckému políbit ruku:

A jak to tedy jde evangelistovi "Lukáši" Szumowskému? Těžko říci. Jeho podnikatelské kroky jsou stále pochybnější, poté, co vyšlo najevo, že oněch 1200 ventilátorů, která ministr zdravotnictví Szumowski zakoupil od bývalého obchodníka se zbraněmi za pouhých 200 milionů zlotých (1,2 milardy Kč) asi ani neexistuje, vzhledem k tomu, že výrobci ventilátorů popírají, že by mu kdy jakékoliv prodali   či že by vůbec kdy dostaly na tak velký počet objednávku (všechny ventilátory se vyrábějí až na objednávku). Jerzy Owsiak, šéf Velkého orchestru sváteční pomoci, jedné z největších polských charitativních organizací, která dodává zdravotnické zařízení pro polské nemocnice už téměř třicet let, byl šokován. Napsal na Facebooku, že nejenže vetilátory, které koupila jeho organizace, byly o mnoho levnější, než ty které "zakoupilo" ministerstvo zdravotnictví, ale také, že na vrcholu pandemie nebyl žádný výrobce  schopen přijmout objednávku na víc než 100. Ale v důsledku nového zákona, zavedeného stranou Právo a spravedlnost, která během pandemie dovoluje porušování zákona, Szumowski se pravděpodobně z tohoto skandálu nebude muset zodpovídat.

To ovšem neplatí o lidech, kteří ho kritizují: dvojice aktivistů, podezřívaná, že otevřeli prostory pro reklamní billboardy na jedné autobusové zastávce a umístili tam plakáty kritizující Szumowského, je pronásledována policií.  Jedna z nich sdělila serveru Oko.press, že jí policie v jejím bytě hrabala v jejích věcech, aktivistka byla zatčena, a v nepříjemné poloze dostala pouta. Nesměla si vzít ani kartáček na zuby ani si obléci ponožky. Poté, co byla svlečena donaha a prohledána, ji zadržovali na policejní stanici po dobu 41 hodin. Odpírali jí kontakt s rodinou či s právníkem a propustili ji až po nějakých menších formalitách.

Je to jasný případ politické perzekuce, i když obvinění, že ukradli plakáty v hodnotě 430 zlotých  je pravdivé. jenže s žádným zlodějíčkem nezachází policie tak špatně. A lidi, kteří odklánějí peníze daňopvých poplatníků svým rodinným příslušníkům a přátelům - jako ministr Szumowski - policii nezajímají vůbec.

Je to asi o to, kdo má jaké konexe. A ministr Szumowski se rozhodl udělat protekci oficiální. Po dlouhých letech bojů proti protekci ve zdravotnictví (kde jsou celé rodiny lékařů v doslova dědičných funkcích) se Szumowski rozhodl, že lékaři, kteří chtějí získat specializaci či umístění budou moci získat dodatečné body tím, že si opatří doporučující dopis.  Je jasné, že takové doporučení daleko lehčejí získají ti, jejichž rodiny mají v lékařském světě dobré styky.

Avšak ve zdravotnictví není všechno jen špatné! Mnoho zdravotních sester se na sociálních sítích chlubilo,  že za práci během pandemie dostaly mimořádnou prémii. Ty prémie se tak trochu liší - některé zdravotní sestry dostaly 4 zloté a 23 grošů (23.58 Kč), některé 4 zloté a 24 grošů a některé dokonce 4 zloté 25 grošů! Je to prý "motivační prémie" za 252 hodin práce za těžkých podmínek.    A jako by to nestačilo, některé zdravotnické profesionály dále motivují členové veřejnosti. Zdravotnice, která si nechala v autě svou zdravotnickou bundu, dostala dopis: "Vypadni do prdele z naší čtvrti - jen tady tu nemoc šíříš. Příště ti zapálíme auto i byt - z našeho bloku se teď vystěhuješ." Tato laskavá slova byla doprovázena cihlou umístěnou na předním skle jejího automobilu. 

A to jsme si mysleli, že jsme tak blízko možnosti stát se normální zemí: nedávno provedla polská armáda invazi do České republiky: vojáci umístili své kontrolní stanoviště na českou stranu mostu a odmítali místním lidem přístup do nedaleké malé kaple. Škoda, že jsme oficiálně nevyhlásili válku a pak se oficiálně nevzdali, mohli jsme mít prospěch z toho, že by nás okupovali naši rozumnější sousedi!


Anglická verze tohoto článku ZDE

0
Vytisknout
9933

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2020