Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Bylo potvrzeno, že dva pacienti v Evropě byli nakaženi koronavirem napodruhé

26. 8. 2020

čas čtení 4 minuty
- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  26. 8.  bylo v ČR registrováno  22 548 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 367 případů.   V nemocnici je nyní  116 osob a  celkem zemřelo 416 osob. Počet nákaz a umírajících v ČR začíná být alarmující. Přitom Babiš zrušil užívání roušek.  Číslo R  v ČR je 1,1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.  Postižené okresy jsou Plzeň-sever, Plzeň město, Příbram, Písek, České Budějovice, Hlavní město Praha, Kolín, Mladá Boleslav, Pardubice, Chrudim, Havlíčkův Brod, Pelhřimov, Jihlava, Žďár na Sázavou, Třebíč, Brno-město, Vyškov, Hodonín, Uherské Hradiště, Olomouc, Opava, Nový Jičín a Frýdek-Místek:


- Obezita zvyšuje riziko úmrtí na Covid-19 o 48 procent. Zřejmě také způsobí, že vakcína bude méně efektivní. Vyplývá to z rozsáhlé studie používající globální data. Studii si objednala Světová banka. Ve Spojených státech je 40 procent občanů obézních. V Británii je to 27 procent. Studie z University of North Carolina at Chapel Hill zjistila, že lidé trpící obezitou s BMI vyšším než 30 jsou ve všech ohledech silně ohroženi koronavirem. Jejich riziko, že skončí v nemocnici s Coviden-19, se zvyšuje o 113 procent, pravděpodobnost, že skončí na jednotce intenzivní péče se zvyšuje o 74 procent a mají o 48 procent vyšší riziko úmrtí na virus. ZDE

- Ukrajina zavedla do 28. září dočasný zákaz vstupu cizinců do země a rozšířila uzamčení země do konce října.

- Berlín zakázal demonstrace proti opatřením proti pandemii, protože organizátoři podobné takové nedávné demonstrace neměli roušky a nedodržovali odstupy.

- Bylo potvrzeno, že dva pacienti v Evropě byli napodruhé nakaženi koronavirem. Vyvolává to znepokojení ohledně imunity. Jeden pacient v Holandsku a jiný v Belgii byli nakaženi napodruhé. Nedlouho předtím přišla informace, že napodruhé byl koronavirem nakažen v Evropě i muž z Hongkongu.

- Německá ekonomika se v druhém čtvrtletí 2020 zmenšila o rekordních 9,7 procent.

- V Gaze bylo nařízeno 48 hodinové uzamčení země poté, co v obyvatelstvu byly potvrzeny první případy koronaviru. Čtyři případy nákazy byly potvrzeny v jedné rodině v uprchlickém táboře, jde o první případy v Gaze, které se netýkají osob v karanténě přicházejících z Egypta a z Izraele. 2 miliony obyvatel Gazy jsou vystaveny potenciálně katastrofální pandemii - žijí totiž v chudobě, v hustě obydlených uprchlických táborech a s omezeným přístupem ke zdravotní péči.



- Indie zaznamenala nejvyšší počet nákaz už 18. den za sebou. Od začátku srpna se tam počet nákaz zvýšil o dalšího 1,5 milionu. Celkem má Indie asi 3,1 milionu nákaz. Za posledních 24 hodin vzrostl počet nákaz v Indii o 60 975 případů.

- Turecko zaznamenalo nejvyšší počet nových nákaz od poloviny června. V úterý tam bylo registrováno dalších 1502 infekcí. Celkem bylo v Turecku nakaženo více než 261 000 osob.

- Počet nákaz v USA klesá. Každodenně roste v USA počet nákaz o asi 43 000, což je od začátku srpna pokles o 21 procent. Podle expertů je pokles částečně způsobem nošením roušek, i když v USA na koronavirus stále umírá téměř 1000 lidí denně.

- Britský premiér Boris Johnson zrušil doporučení, aby se v britských školách, které mají znovu otevřít od 1. září, nepoužívaly roušky. Je to další z jeho četných obratů o 180 stupňů na poslední chvíli, činěných často v této koronavirové krizi. Nejprve zavedlo pro žáky užívání roušek na chodbách a mimo učebny ve školách Skotsko a Johnson do poslední chvíle tvrdil, že v Anglii nošení roušek ve školách není nutné.

- Nákaza se v mnoha zemích světa snižuje, konstatuje Světová zdravotnická organizace. Nicméně na koronavirus už zmeřelo téměř 814 000 osob a bylo nakaženo nejméně 23 milionů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE 

0
Vytisknout
7490

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2020