Biopaliva druhé generace mohou nahradit část fosilních paliv

26. 8. 2020

čas čtení 1 minuta
Biopalivové a bioenergetické systémy jsou integrální součástí scénářů nahrazení fosilních paliv a produkce negativních emisí skleníkových plynů prostřednictvím zachycování a skladování uhlíku. Ale dosud byl celkový efekt těchto systémů na zmírňování skleníkového efektu kontroverzní.


Příčinou byly zejména ztráty uhlíku vyvolané změnami ve využití půdy a ne zcela jasné dopady pro sekvestraci uhlíku při alternativním využití půdy.

Nová studie vedená Colorado State University zahrnující interdisciplinární tým expertů na rostliny, ekologů a inženýrů - předpovídá významné výhody pro klima vyplývající z využití pokročilých technologií výroby biopaliv.

Spočítání všech uhlíkových toků v biopalivových systémech a jejich srovnání s toky na loukách a v lesích přineslo zjištění, že existují jasné strategie, které umožní biopalivům přinášet celkově pozitivní uhlíkový efekt.

Podle simulací vědeckého týmu by mohl být potenciál biopalivových systémů pohlcovat uhlík z atmosféry při vhodně zvolených postupech 4-15 x vyšší než v případě prosté obnovy lesů nebo luk.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6340

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2020