Běloruští vyšetřovatelé vyslýchají laureátku Nobelovy ceny

26. 8. 2020

čas čtení 1 minuta
Běloruští vyšetřovatelé předvolali laureátku Nobelovy ceny Svjatlanu Aleksijevičovovou k výslechu kvůli vazbám na opozici. Mezitím úřady zatkly lídry protestů, které požadují odstoupení prezidenta Lukašenka.


Nejslavnější běloruská autorka byla předvolána v rámci kriminálního vyšetřování opoziční rady. Svjatlana Aleksijevičovová, nositelka Nobelovy ceny za literaturu v roce 2015, je členkou Koordinační rady, která vznikla z Lukašenkových oponentů poté, co byl po sporných volbách z 9. srpna prohlášen za vítěze. Volby nesměli monitorovat nezávislí mezinárodní pozorovatelé a také ve světě jsou na základě předchozích běloruských zkušeností považovány za zfalšované.

Dvaasedmdesátiletá autorka se má dostavit k výslechu ve středu. Neúčastnila se však žádné ze schůzek rady a je o ní známo, že od vypuknutí koronavirové pandemie málokdy opouští svůj dům.

V pondělí byli zatřeni dva členové Koordinační rady. Olga Kovalkovová a Sergej Dylevskij putovali za mříže v Minsku. Kovalkovová je blízkou spolupracovnicí prezidentské kandidátky Svjatlany Tichanouské, která pobývá v exilu v Litvě. Dylevskij je dělníkem traktorového závodu, který se proslavil vedením stávky. Oba jsou obviněni z ilegální organizace stávky.

Později během dne byl údajně zadržen Aleksandr Lavrinovič, který vede stávku ve velkém průmyslovém závodě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5169

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2020