Lukašenko se s nevojenskou pomocí Kremlu zaměřuje na vedení opozice

26. 8. 2020

čas čtení 4 minuty
Prezident Aleksandr Lukašenko 25. srpna rozehnal omezené protesty. Běloruské bezpečnostní síly po celém Bělorusku rozehnaly protesty. Lukašenko obnovil rozhánění protestů 24. srpna, ale běloruské bezpečnostní síly nepoužily násilí proti protestujícím od 13. srpna. Výzva Nexty ke shromáždění u Vyšetřovacího výboru na podporu opozičního lídra Pavla Latuška přitáhla jen malé množství protestujících, napsali Mason Clark a George Barros.


Vyšetřovací výbor Latuška propustil poté, co jej 3,5 hodiny vyslýchal a donutil jej podepsat prohlášení o nezveřejňování výslechu. Odhadem 5 000 protestujících se shromáždilo bez vměšování na náměstí Nezávislosti v Minsku od 18 zhruba do 21 hodin místního času.

Běloruská vláda organizovala paralelní prolukašenkovské shromáždění ve městě na Komarovském trhu. Bezpečnostní personál a několik populárních zpěváků přednesli projevy ve prospěch Lukašenka. Bezpečnostní síly zadržely malé množství protestujících v Minsku večer 25. srpna, poté co protesty skončily. Bezpečnostní síly úspěšně odstrašily od většiny protestů a rozehnaly zbytek s malým použitím násilí. Běloruské bezpečnostní síly se zřejmě snaží omezit rozsah protestů zastrašováním a cíleným zadržováním, místo aby riskovaly úplné potlačení.

Lukašenko se ve stále větší míře zaměřuje na opoziční lídry. Běloruské úřady odsoudily lídra stávky v Minském traktorovém závodu (MTZ) Sergeje Dylevského a opoziční lídryni Olgu Kovalkovovou - oba členy opoziční Koordinační rady Svjatlany Tichanouské - k deseti dnům vězení za organizaci ilegálních shromáždění. Dylevskij a Kovalkovová jsou drženi ve věznici Akrestina, kterou opozice spojuje s fyzickým zneužíváním zadržovaných. Běloruský ústavní soud navíc označil Koordinační radu Tichanouské za ilegální. Lukašenko zřejmě usiluje o obtěžování protestujících cíleným zadržováním s podporou Kremlu.

Kreml Lukašenka podporuje navzdory tvrzení, že nevidí potřebu intervenovat. Moskevský patriarchát ruské pravoslavné církve odvolal exarchu Běloruska a metropolitu v Minsku Pavla Zaslavského a nahradil jej biskupem Benjaminem z Borisova a Mariingorska. Metropolita Pavel předtím vyzval Lukašenka k zastavení násilí a setkal se s propuštěnými zatčenými. Krmel často používá ruskou pravoslavnou církev jako zahraničněpolitický nástroj a zřejmě Pavla nahradil, aby ho po podpoření protestujících odstavil na druhou kolej.

Ruské úřady 21. srpna zadržely běloruského vyšetřovatele na útěku Andreje Astapoviče v Pskově, bez formální žádosti o extradici od běloruských úřadů. Astapovič předtím opustil běloruský Vyšetřovací výbor a na sociálních médiích publikoval své přání "vykopnout diktátora".

Ruská státní propagandistická televize RT navíc otevřeně podporuje Lukašenkovo potlačování protestů a 25. srpna odvysílala tvrzení, že západní média neinformují o pohledu bezpečnostních složek. Kreml bude zřejmě Lukašenka stále více podporovat - prostřednictvím médií a zadržování příznivců opozice - navzdory tvrzení, že se v Bělorusku neangažuje.

Lukašenko poprvé mobilizoval zálohy běloruské armády. Běloruské zálohy mají přibližně 289 500 osob. Několik běloruských veteránů podpořilo opoziční protesty nahrávkami zahazování uniforem. Lukašenko si zřejmě uchovává loajalitu většiny bezpečnostních složek, ale riskuje, že upozorní na pnutí povoláním záložníků, kteří mu mohou oponovat.

Lídryně opozice Světlana Tichanouská zřejmě ztrácí vliv na protestní hnutí, navzdory snahám EU. Je nepravděpodobné, že by se Lukašenko obrátil na Tichanouskou. Tichanouské hrozí, že ztratí vliv na situaci, když její zástupci jsou zadrženi.

Kreml si dál udržuje flexibilitu vůči opozici a snaží se předejít zapojení Západu v Bělorusku. Ruský ministr zahraničí Lavrov obvinil Polsko a Litvu z pokusů vyprovokovat násilí v Bělorusku kvůli jejich "nespokojenosti" s tím, jak se situace "normalizuje".

Kreml bude zřejmě dál označovat Polsko a Litvu za země provádějící "zahraniční vměšování" v Bělorusku, aby rámcoval protesty jako nelegitimní a ospravedlnil možnou intervenci. Kreml si zřejmě udržuje možnost obrátit se na opozici jakožto taktiku, jak situaci ochladit, ale nevidí přímý zájem na podpoře Tichanouské proti Lukašenkovi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6310

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2020