Jak si Lukašenko sám vyrábí "zahraniční hrozbu"

26. 8. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Dekapitace běloruské opozice rozsáhlým zatýkáním lídrů opozičních uskupení a stávek nese sebou prozatím nepříliš často zaznamenávaný posun ve struktuře opozičního hnutí. Již nedělní demonstrace nebyly dominantně organizovány původními uskupeními jako Koordinační rada, která se pokoušela vést pokojná jednání s Lukašenkem a v určitých mezích byla ochotna i k politickému kompromisu. Namísto toho se hlavní organizační složkou masových akcí stala poněkud radikálnější opoziční sada kanálů na sociálních sítích - Nexta. Tu sice založil běloruský bloger Stjapan Pucila, avšak infrastrukturu i většinu spolupracovníků (také Bělorusů) bychom nalezli v sousedním Polsku.


Samozřejmě nikdo původně nezamýšlel předat organizaci protilukašenkovských protestů právě Nextě. To co se děje je naopak přímým důsledkem probíhajících režimních represí, díky nimž přestávají existovat intaktní domácí opoziční struktury, na jejichž místo Nexta jen z čiré nouze nastupuje.

Nicméně i tak bude zřejmě režimní propaganda schopna operovat tvrzením, že pokračující protesty jsou organizovány nikoliv z běloruského území, ale ze zahraničí. Tato polopravda potom může přesvědčit některé váhající občany o tom, že skutečně dochází k jakési "západní intervenci", o níž začal režim minulý týden žvanit.

Přitom je třeba říci, že protestující se před podobným obviněním mohou jen velmi těžko bránit. Relativně snadno lze ještě vyvrátit tvrzení, která jsou očividně lživá. Polopravdy již mnohem hůře.

Lukašenkovy represe spolu se snahou udržet protesty v chodu tedy dohromady přinášejí postupnou delegitimizaci opozice - a způsobují její částečné zapadání do předsudečných mentálních přihrádek, které pro ni předchystala režimní propaganda.

V nějaký budoucí okamžik - v řádu týdnů až měsíců - se režimu může podařit dosáhnout určitého nárůstu legitimity u váhajících a méně informovaných, a to až do té míry, že bude stejně legitimní nebo i legitimnější než zbytky rozbité a pomlouvané opozice, jejichž prestiž bude klesat.

O víkendu několik mezinárodních expertů na protestní hnutí vyjádřilo názor, že běloruská opozice má čas už jen do pondělka, aby buď radikálně změnila dosavadní taktiku, nebo ze střetu s Lukašenkem odešla poražena.

Zatím bohužel prakticky vše nasvědčuje variantě druhé.

0
Vytisknout
9379

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2020