Koronavirus: Katastrofální nárůst nemocných v ČR

10. 12. 2021

čas čtení 4 minuty

Obrázek: Katastrofální nárůst nemocných na covid v ČR. Zdroj MZ ČR ZDE

Ve čtvrtek 9. prosince prosince zaznamenala Česká republika 14 229 denních nákaz.   Hospitalizováno je 6321 osob.  Celkem zemřelo v ČR 34 129 lidí to je nárůst o 113 mrtvých. Potvrzených případů za poslednich 14 dní je v ČR 2074 na 100 000, 938 na 100 000 za poslední týden.  ZDE   

- Británie v pátek zaznamenala 58 194 denních nákaz a dalších 120 úmrtí. Je to nejvyšší počet nákaz od 9. ledna 2021. Od včerejška je to nárůst asi o 8 000 nákaz.

- Dvě vakcíny jsou podle britských testů nedostatečně efektivní proti omikronu a záchranou je třetí vakcína. Zatímco ochrana osob očkovaných dvěma dávkami vakcíny AstraZeneca proti variantě delta je po 25 týdnech asi 40 procent, proti variantě omikron je to zřejmě méně než 10 procent. Dvě dávky vakcíny Pfizer, které jsou po 25 týdnech proti variantě delta efektivní z 60 procent, jsou proti variantě omikron efektivní jen z 40 procent. Po třetí vakcíně stoupá ochrana na 70-75 procent. Kdo se dosud nenechal očkovat první a druhou vakcínou, měl by to učinit bezodkladně a pak se registrovat i na posilovací třetí vakcínu.
 
- Skotsko může očekávat "tsunami nákaz", varovala tamější premiérka Nicola Sturgeonová, protože exponenciální nakažlivost varianty omikron je dosud největší, jakou jsme kdy v této pandemii zažili. Všichni v domácnosti, kde jeden její člen se setkal s nakaženým, musejí být 10 dní v karanténě, bez ohledu na to, zda jsou očkováni. Nedomácnostní kontakty nakaženého mohou ukončit svou karanténu po negativním PCR testu, pokud jsou očkováni dvěma dávkami. Skoti se žádají, aby zrušili své předvánoční večírky. Osoby identifikované jako blízký kontakt omikronem nakažené osoby budou o tom a o nutnosti karantény informovány zdravotnictvím esemeskou, emailem či dopisem. Na jakékoliv akce smějí občané pouze s negativním testem, Měl by být omezen počet účastníků a všichni musejí mít roušky.

- Česká republika schválila povinné očkování pro osoby starší 60 let od 1. března, informuje list Guardian a upozorňuje, že ČR patří k nejnakaženějším zemím světa. Guardian upozorňuje, že Fialův ministr zdravotnictví chce toto povinné očkování zrušit. ČR má druhou nejhorší míru  nákazy za Slovenskem.

- Britský genetik profesor Francois Balloux varuje, že vznik varianty omikron je problém v každém případě. Pokud se ukáže, že tato varianta je stejně tak drsná jako předchozí varianty alfa a delta, nově zaváděná karanténní opatření jsou důležitá a budeme je muset přijmout na delší dobu. Pokud se ukáže, že je varianta omikron daleko mírnější než předchozí varianty, nová karanténní opatření povedou k rozbrojům ve společnosti a prohloubí se už tak hluboký odpor části veřejnosti proti vládě. Proto bude v budoucnosti velmi obtížné v případě pandemické krize zavádět jakákoliv ochranná opatření...

- V důsledku hrozby omikronu poklesl počet cestujících na londýnském letišti Heathrow oproti listopadu 2021 v prosinci o 60 procent.

- Japonští vědci vyvinuli roušky, které používají pštrosí protilátky k identifikaci covidu. Nakažené roušky září pod ultrafialovým světlem.

- Německý parlament debatuje o zákonu, který má zdravotníkům a pečovatelům nařídit povinné očkování.

- Johnsonův ředitel tiskového úřadu v Downing Street Jack Doyle rozdával zaměstnancům ceny na mejdanu v Downing Street v prosinci 2020, kdy byla jakákoliv shromáždění zakázána. Mejdanu dne 18. prosince 2020 se v Downing Street účastnilo asi 50 lidí.

- Austrálie začne od 10. ledna očkovat proti covidu děti ve věku 5-11 let.

- Americké regulační orgány zpřístupnily posilovací dávku proti covidu pro šestnácti a sedmnáctileté, v důsledku obav z omikronu.

- První údaje z Jihoafrické republiky naznačují, že méně než třetina hospitalizovaných pacientů s omikronem má vážný průběh onemocnění, ve srovnání s dvěma třetinami při onemocnění předchozími variantami v počáteční fázi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6331

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2021