Rekonstrukce státu a tradiční strany

12. 3. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Jednu věc Andrejovi Babišovi upřít nelze. Dosáhl sice obrovského bohatství v prostředí českého kapitalismu, nebyl ovšem jeho politickým strůjcem. Např. to že tu dávno nemáme západní protikorupční standardy, je chyba dřívějších politických reprezentací, včetně politiků z ČSSD a KDU-ČSL, kteréžto dvě strany byly v minulosti u moci.

Dva policisté se v americkém Fergusonu stali terčem střelby

12. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Dva policisté v městě Fergusonu v americkém státě Missouri se stali ve čtvrtek ráno během protestů terčem střelby. Rozsah jejich zranění není znám. Ve středu večer demonstrovaly před policejní stanicí ve Fergusovu desítky aktivistů pouhých několik hodin poté, co místní šéf policie, Thomas Jackson, oznámil svou rezignaci.

Aktivisté požadovali, aby odstoupil, od doby, kdy policista Darren Wilson 9. srpna 2014 zastřelil neozbrojeného černého výrostka Michaela Browna. Zabití vyvolalo celostátní protesty a posléze se ukázalo, že policie ve Fergusonu používá letálních prostředků především proti černochům.

Jacksonova rezignace byla jednou z celé řady rezignací poté, co americké ministerstvo spravedlnosti vydalo ostře kritickou zprávu o tom, že policie ve Fergusonu i městský soud jsou tvrdě rasistické a šikanují černošské obyvatelstvo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britský parlamentní výbor:

Je zapotřebí úplně nového zákona o výzvědných službách a sledování obyvatelstva

12. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Britské zákony, upravující práci výzvědných služeb a masového dohledu nad obyvatelstvem musejí být radikálně přepracovány, aby byly transparentnější, srozumitelnější a týkaly se současnosti, konstatoval výzvědný a bezpečnostní výbor Dolní sněmovny ve zprávě, kterou vyvolala odhalení Edwarda Snowdena.

"Příměří" na Ukrajině: Boje u Doněcka a na přístupech k Mariupolu, stahování těžké výzbroje se nekoná

12. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Poslední zpráva pozorovatelské mise OBSE ZDE hovoří o bojích v oblasti doněckého letiště a východně od Mariupolu. Při bojích v obci Šyrokyne obě strany hlásí, že protivník nasadil 120 mm minomety ZDE ZDE. Těžké zbraně ale podle podmínek Minsku 2 měly být z fronty dávno staženy. Zprávy o příměří a úspěšném stahování zbraní jsou tedy jako obvykle výrazem politických potřeb mluvčích, realita je poněkud jiná.

Čekání na ekonomické perpetuum mobile

12. 3. 2015 / Tomáš Vohryzka

čas čtení 4 minuty

Stále více ekonomických debat, zabývajících se řešením současné krize, připomíná diskusi členů strany mírného pokroku v mezích zákona. Debaty o smyslu devalvace koruny, počtu daňových sazeb, systému důchodového spoření, optimální době odchodu do penze či rekvalifikace nezaměstnaných jsou jistě důležité věci, ovšem z hlediska komplexního ekonomického mechanismu pouze jakýmsi kosmetickým ošetřením starého chátrajícího či invalidního organismu.

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

USA žádají Vietnam, aby neposkytoval základnu k ruským "provokativním" letům

12. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Spojené státy požádaly Vietnam, aby přestal poskytovat leteckou základnu v zátoce Cam Ranh k akcím ruských strategických bombardérů schopných nést jaderné zbraně. Tyto letouny se podílejí na demonstracích síly v asijsko-pacifickém regionu, také v okolí americké základny Guam, a ohrožují zlepšující se americko-vietnamské vztahy.

Člen kremelské rady pro lidská práva: Podezřelý z vraždy Borise Němcova se zřejmě "přiznal po mučení"

11. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Bývalý čečenský policista, který připustil, že se podílel na zavraždění ruského opozičního aktivisty Borise Němcova, se "patrně přiznal při mučení", řekl AFP člen kremelksé rady pro lidská práva Andrej Babuškin.

"Jsou tu důvody, které nás vedou k přesvědčení, že se Zaur Dadajev přiznal při mučení," prohlásil Babuškin a dodal, že při úterní návštěvě v cele hlavního podezřelého sám spatřil na jeho těle "četná zranění".

Zdroj v angličtině: ZDE

"Skuteční přátelé Ruska" vás zvou na křest knihy Pravda o Ukrajině

11. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Skuteční přátelé Ruska" a Ruské středisko vědy a kultury zvou na prezentaci publikace vydané Ministerstvem zahraničí Ruské federace

Bílá kniha - aneb Pravda o Ukrajině

Akce se uskuteční 17.3. 2015 v 17.30 na adrese Na Zátorce 16, Praha 6 - Bubeneč. Hosté: Jaroslav Foldyna, Petr Hájek, Oskar Krejčí, Daniel Solis.

Účast potvrďte na mail nmikulášková@gmail.com

"Skuteční přátelé Ruska" také pořádají k věci tiskovou konferenci dne 13.3. 2015 od 11 hodin v budově Syndikátu novinářů České republiky, Senovážné náměstí 23, Praha 1.

Pravidelné ruské jednotky na Ukrajině a scénáře možného vývoje války

11. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Igor Suťagin pro britský Royal United Services Institute zpracoval studii o ruských jednotkách zapojených do války na Ukrajině ZDE (pdf). V České republice, kde chronicky neinformované veřejné figury opakují, že na Ukrajině "ruští vojáci nebyli", je užitečné Suťaginovu práci shrnout. Už proto, že "ruští vojáci nebyli", je v nejlepším případě polopravda. Na Ukrajině nebyli - leda protože odsud nikdy neodešli; jelikož tam neustále jsou.

Nesmysly Miloše Zemana by měly být interpretovány jako užitečné impulsy k veřejné debatě v České republice

11. 3. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Jedním z důkazů ideologické zaťatosti znesvářených politických táborů v České republice a neschopnosti vést rozumnou kritickou debatu je postoj veřejnosti vůči výrokům Miloše Zemana. Část veřejnosti, především ta "schwarzenbergovská", považuje Miloše Zemana za idiota a skutečnost, že byl demokraticky zvolen do prezidentského úřadu, za tragédii. Jak kdesi napsal Martin Hekrdla, tito lidé by byli skandalizováni výroky Miloše Zemana, i kdyby řekl "Karlův most". Pak existuje i kohorta lidí, kteří Miloše Zemana milují a pro něž je cokoliv řekne, ať je to jakákoliv pitomost, výrazem státnického génia.

Co vlastně řekl Sokrates?

11. 3. 2015

čas čtení 9 minut

Slavný filozof Sokrates kdysi prohlásil: "Naše mládež miluje přepych. Nemá správné chování. Neuznává autority a nemá úctu před stářím. Děti odmlouvají rodičům, srkají při jídle a tyranizují své učitele." S tímto výrokem se začínám čím dál více ztotožňovat, píše Aleš Hubert.

Vražda Borise Němcova:

Přiznání Zaura Dadajeva bylo "vynucené"

11. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Jeden z mužů, obviněných z vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova, Zaur Dadajev, se k vraždě přiznal, protože k tomu byl násilím donucen, konstatoval člen ruské Rady pro lidská práva.

Andrej Babuškin, který v úterý navštívil Dadajeva ve vězení, svědčí o tom, že viděl "četné rány na jeho těle", z nichž je zjevné, že byl Dadajev mučen.

Co kdyby se Ukrajina zachovala k Rusku stejně jako ono k ní?

10. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Co kdyby Ukrajina použila v odvetě proti Rusku stejných prostředků destabilizace jako ono proti ní?, ptá se Alex Clarkson z londýnské King's College. Co kdyby se v Kazani v dubnu 2017 mezi demonstranty objevily ukrajinské zbraně a ozbrojenci v uniformách bez označení - a Tatarstán se díky nim fakticky odtrhl od Ruské federace?

ČT svým jednáním potvrzuje Zemanovu kritiku

10. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Prezidentská kancelář si oficiálně stěžuje na to, že ČT živě nevysílala tiskovou konferenci mluvčího Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka. ČT pochopitelně může opomenout živé vysílání tiskové konference prezidentského mluvčího, neexistuje žádné právo prezidenta na to, aby nebyl opomíjen. Je na zvážení editorů ČT, co v daný okamžik zařadí a měli by se rozhodovat vcelku jednoduše, tedy podle toho, co je v daný okamžik významnější z hlediska veřejného zájmu.

Transatlantická úmluva (TTIP) – boj o budoucnost Evropy

10. 3. 2015

čas čtení 4 minuty

Představte si, že vlastníte krásnou zahradu. Je plná květin, keřů, je zde příjemně a vy si postavíte altán, který vám poskytuje stín. V tu chvíli vás zažaluje prodejce slunečníků, protože vám chtěl prodat své zboží. Speciální arbitrážní soud, ke kterému vás prodejce slunečníků popožene, rozhodne, že vás prodejce žaluje oprávněně, neboť mu ušel budoucí zisk, píše Xenie Kaduchová.

Jak Německo strategicky připravuje rozvoj své ekonomiky - proč to nejde v ČR?

10. 3. 2015

čas čtení 10 minut

"Německo je jako dobře namazaný stroj. Když se pro něco rozhodne, tak jede" píše Milan Lelek o strategickém plánu německého průmyslu pro nejbližší budoucnost. "Když je v Německu něco potřeba realizovat, vždy se vytvoří “Arbeitsgruppe”. Je věcí cti, být do takové pracovní skupiny jmenován," pokračuje. V tomto případě jde o alianci průmyslových podniků, které se snaží předložit vizi vývoje německého průmyslu. Jak to, že německý průmysl má detailní plán rozvoje, kde je ten český? Nebo budeme nadále jen montovat to, co v Německu vymyslí? Ve strategii německého průmyslu nikde není zmínka o tom, že by měl vzdělávací systém dodávat levné pracovní síly, jak požaduje pan Hanák ze Svazu průmyslu a dopravy ČR. Naopak se v dokumentu jasně uvádí, že německý průmysl bude hledat rovnováhu mezi jeho zájmy a zájmy společenskými, dodává Bob Kartous.

Může někdo poradit, jak se ubránit proti neférovému účtu od advokáta?

10. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

V pátek jsem obdržel usnesení od oprávněného Vienna Group a.s., kterým byla vzata zpět žaloba na částku 1 157 Kč, z důvodu zaplacení. To bylo provedeno na základě splátkového kalendáře, ihned po jeho vydání, takže účast advokáta nebyla nutná. Ten nyní požaduje zaplacení nákladů ve výši 6692 Kč. (Jméno advokáta je redakci známo, pozn. red.), píše Jan Posolda.

Spojené státy uvalily sankce na Venezuelu

10. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

"Venezuela je pro USA "hrozbou pro bezpečnost státu"

Venezuela odvolala svého nejvyššího diplomata ve Washingtonu zpět do Caracasu v další eskalaci napětí, kdy Obamova vláda uvalila sankce na členy vlády prezidena Nicoláse Madura, který se zapřísáhl, že se "imperialistické elitě" v USA pomstí.

Spojené státy zintenzivnily svůj diplomatický konflikt s Venezuelou. Prohlásily, že je Venezuela "bezpečnostní hrozbou americkému státu" a rozšířily cílené sankce na dalších sedm vládních činitelů.

Reakce na postup České televize

10. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Česká televize v úterý dne 10. března 2015 na svém zpravodajském programu ČT 24 nevysílala, oproti předchozím případům, živě pravidelnou tiskovou konferenci.

Považujeme tento přístup za dětinskou pomstu České televize za názory prezidenta republiky.

Kdo chce sekerou stínat hlavy neposlušným Arabům?

10. 3. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Je věru pochopitelné, že západní společnost odmítá jakékoliv barbarské násilí páchané především na „svých lidech“, navíc když jsou tyto metody vydatně medializovány. Mám nyní na mysli zvěrstva džihádistů z Islámského státu, které člověk se zdravým rozumem na místě odsoudí. Je však otřesnou známkou civilizované společnosti, když se v ní najde vysoce postavený politik, který chce proti svým domnělým nepřátelům používat obdobně odporné metody.

Kdo jsme a kam kráčíme?

10. 3. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 6 minut

Občas není na škodu se na chvíli „zastavit“ a zamyslet se nad tím, co děláme a kam směřujeme. Žijeme totiž ve velmi uspěchané době, která nám příležitostí k něčemu takovému příliš nedopřává. Někdo by možná řekl, že je to dobře, že člověk by o takovýchto věcech moc přemýšlet neměl, ale tím se nenechme odradit. Dostalo se nám přece rozumu k tomu, abychom jej používali, ne?

Odchodem z EU by se Británie stala Severní Koreou Evropy

10. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Odchodem z EU by se Británie stala Severní Koreou Evropy, varuje bývalý britský labouristický premiér Gordon Brown. V článku pro deník Guardian napsal: "Musíme říkat pravdu o těch 3 milionech pracovních příležitostí, o 25 000 podnicích, o 200 miliardách liber každoročního exportu do EU a o 450 miliardách investic, které v Británii mají ostatní evropské země."

Už nyní je podle Browna Británie napůl mimo EU, za Británii je v EU dnes už prázdná židle, "i když jsme přítomni v místnosti. Jsme v EU slabší než kdykoliv předtím: irelevantní v otázce Řecka, okrajovým hráčem při klimatických změnách, pouhým divákem v debatě o tom, jak oživit evropskou prorůstovou politiku, zcela okrajoví ohledně Ukrajiny."

Jenže pokud v britských květnových volbách zvítězí labouristé se skotskými nacionalisty, žádné referendum o odchodu z EU se konat nebude.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Porošenko: Vzbouřenci stáhli "podstatné množství" těžkých zbraní

10. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinský prezident Petro Porošenko konstatoval, že proruští vzbouřenci na východě Ukrajiny stáhli "podstatné" množství těžkých zbraní. Dodal v televizi, že i vládní ukrajinská vojska stáhla většinu svých raketometů a těžkého dělostřelectva.

Obě strany mají mezi sebou vytvořit nárazníkovou zónu o rozsahu nejméně 50 km pro dělostřelectvo o kalibru 100 mm nebo více, 70 km pro raketové systémy a 140 km pro nejtěžší rakety a střely.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Eurozóna naléhá na Řecko, aby zahájilo "důvěryhodné reformy"

10. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Ministři financí z eurozóny v pondělí přerušili v Bruselu vyjednávání s Řeckem po době ne o moc delší než byla jedna hodina. Nařídili řeckému ministru financí Jannisu Varoufakisovi, aby vypracoval to, co věřitelé považují za realistický program hospodářských a finančních reforem.

Angličtí konzervativci svými útoky na skotské nacionalisty vedou Británii k rozpadu

10. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Anglická Konzervativní strana rozmístila po Anglii (zatím nikoliv ve Skotsku) obří billboardy, na nichž je zobrazen bývalý šéf skotských nacionalistů Alex Salmond (který nyní za skotské nacionalisty kandiduje do londýnské Dolní sněmovny), která má v kapse zdeprimovaného miniaturního šéfa britských labouristů Eda Milibanda. Varovně tím konzervativci naznačují, že pokud Angličané nebudou hlasovat pro ně, v zemi po květnových všeobecných volbách nastane "chaos", neboť rozhodující slovo v Dolní sněmovně budou mít skotští nacionalisté.

Od strany, která neustále bouří o tom, jak katastrofální by bylo, kdyby Skotsko opustilo Velkou Británii, je to pozoruhodné chování, napsal v deníku Guardian John Harris. Konzervativci tímto plakátem totiž oktrojují anglickým voličům, že Skotsko je podivnou zemí politických příšer a hrůz, kterou je nutno většinou ignorovat, občas je jí ovšem možno strašit Angličany. Je to ovšem voda na mlýn skotským nacionalistům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Monitor Jana Paula:

Jiří Straka – Tušová staveniště

10. 3. 2015 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty

Pražská galerie Václava Špály zahájila výstavu rozměrných tušových maleb Jiřího Straky (1967, Praha), tvořícího ve stylu moderní tušové malby s východisky dálněvýchodních staromistrovských technik, např. čínské "metody vrstvené tuše" či "malba bez kostí", kromě čínské malířské tradice se nechává inspirovat i Evropskou barokní malbou žánru zátiší. Straka ovládá tušovou malbu mistrně, ostatně jako absolvent studia Sinologie na filozofické fakultě University Karlovy (1989-1995) absolvoval v letech 1995 a 1996 studijní pobyt na Ústřední akademii výtvarných umění v Pekingu v atelieru právě tradiční tušové malby.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2015

14. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

V lednu 2015 přispělo 374 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 53 044,79 Kč (a další částkou ve výši 48 781 Kč na pomoc důchodkyni v nouzi, žíjící na Praze 8), dále dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2014 částkou 3675,74 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2015 260 035,26 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
29014