Češi pomáhají

12. 4. 2020

čas čtení 2 minuty
Přátelé,

naše občanská iniciativa ČEŠI POMÁHAJÍ je pouze občanskou iniciativou bez formálního zakotvení. Nejsme nezisková organizace, nemáme ani vlastní bankovní účet. Důvod je nasnadě – nikdo nás nemůže obvinit ze ziskuchtivosti, z čerpání státních ani jiných dotací nebo dokonce z toho, že z uprchlické krize “žijeme”, píše Jaroslav Miko.

Tento přístup ale vede také k tomu, že nemůžeme od veřejnosti žádat peníze na pomoc uprchlíkům. Finance tedy vybíráme jen mezi svými přáteli. Tímto způsobem jsme již shromáždili více než 350 000 Kč. Vše organizují naše členky Vendy a Eva.

A takto jsme peníze využili:

 

Při našich výjezdech do uprchlických táborů v Řecku, Srbsku a Bosny nakupujeme základní věci, které lidé potřebují. Nakoupili jsme například hygienické potřeby a frisbee pro projekt komunitního centra ComPass 42 v Srbsku, který vede organizace Pomáháme lidem na útěku (PLNU).

Zaplatili jsme hygienické potřeby do uprchlického tábora Moria (ve spolupráci s českou lékařkou Hankou Pospíšilovou).

Mamince pěti dětí z Berouna jsme zaplatili 1 nájem a zachránili tak děti před odebráním a umístěním v Klokánku.

Pomáháme konkrétním uprchlíkům: např. malé Rhett (5 let), která byla zraněna při bombardování Aleppa (zaplatili jsme jí nutnou operaci a následnou péči v turecké nemocnici), mentálně postiženým dětem – chlapci Ahmedovi a dívce Liam, otci 4 dětí Mustafovi, který přišel o ruku a nohu, afgánské stařence na vozíčku (řecký uprchlický tábor).

Zakoupili jsme vodní pumpu pro Rohingy (Barma). Peníze jsme posílali přímo místnímu učiteli.

Pomohli jsme z podstatné části finančně zajistit výstavu „Obrázky na útěku“.

Pomoc ověřeným neziskovým organizacím: např. organizace Refugee Biryani and Bananas pořídila z našich příspěvků 167 párů bot pro uprchlíky v táboře na ostrově Chios, dále jsme finančně podpořili organizace Hope project a Home for All na ostrově Lesbos.

Stále je naším primárním cílem usilovat o to, aby Česká republika přijala část dětských uprchlíků z řeckých uprchlických zařízení.

Děkujeme všem za podporu a přejeme pohodové prožití velikonočních svátků.








0
Vytisknout
9711

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2020