Aktuální hydrologická situace podle krajů

3. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva ministerstva životního prostředí, pondělí 21.00

Jižní Čechy: většina sledovaných toků již je na poklesu, popřípadě je blízká kulminaci. K vzestupům dochází již pouze v povodí horní a střední Lužnice a na dolním toku Nežárky. Dolní tok Lužnice však bude i nadále klesat. Přítok do Orlíka je již na poklesu, kulminace do něj činila ca 1850 m3/s. Aktuálně je přítok ca 1700 m3/s.

Narozeny do lásky i nenávisti

3. 6. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

O tom, že nějaký bulvár existuje sice vím, ale dotkne se mne jen výjimečně. Včera, kdy se narodila první česká paterčata, jsem e-mailem dostal odkaz na článek o situaci rodiny, která spolu se svými čtyřčaty bydlí v bytě 1 + 1 je v kritické sociální situaci.

V této republice jsou i hodní a normální lidé

3. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Včera jsem si také přečetla na internetu zprávy o narozených paterčátkách a v duchu jsem se Vám omluvila, píše Eliška Houšková. Máte pravdu, žije v této zemi hodně rasistů. Vůbec nechápu, jak mohou být lidé tak zaslepení a hloupí.

Mladí rodiče jsou opravdu krásný pár, oba jsou vyučení, tatínek pracuje. Nebudou to mít lehké, vychovat v této zemi tolik dětí, nejen po finanční stránce.

A nejvíce mně to rasistické nadávání vadí ze strany žen. Přece jsou nebo budou taky matky. Ale jedno vím, pana Čulíku, že jsou v této republice i hodní a normální lidé, kteří se této rodince snaží pomoci, přejí malým novorozencům i jejich rodičům všechno nejlepší a jsou rádi, že i v této zemi máme první paterčata.

Vždyť je to krása, jedné rodince přibylo pět dětí, které budou žít v normálním prostředí s láskou rodičů, kteří se jim snaží dát do života to nejlepší. Já sama držím této rodince palce a přeji jim do života to nejlepší.

A ještě podotknu. Myslím, že ti, co píší do diskusí nadávky a urážky, měli by na chvíli ztichnout a chvíli se zaposlouchat do svého podvědomí. Možná, že jim na světě není nejlíp, možná, že také proto, že vyslovená zlá slova vůči komukoli, se jim vždycky vrátí zpět, na rozdíl od lidských a zvlášť těch našich, zákony vesmíru jsou spravedlivé.

Jakýsi Smradlavka, aneb Smrt bílého koně

3. 6. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 6 minut

"A hle, spatřil jsem koně mrtvolně bledého a jméno toho, který na něm seděl, bylo Smrt a za ním šlo Peklo. "
Sv. Jan (Zjevení)

Smrt jedoucí na bílém koni, asi nejznámější obraz Janovy Apokalypsy, personifikuje zmar jako velkolepé nebeské zjevení. Smrt bílého koně zvaného Smradlavka je pozemská a tak zoufale ubohá, že kdyby řečený Smradlavka (vlastním jménem Václav Škroud) nebyl bílým koněm, nestál by našim novinářům ani za čmouhu tiskařskou černí. Byl by to pro ně prostě jeden z tisíců neviditelných, který pošel na ulici jako toulavý pes. Pomočený, ve vlastních výkalech -- pouze s tím rozdílem, že psi nebývají opilí. Neviditelný zaživa, neviditelný mrtvý.

28883

Přehradami a valy proti zdravému rozumu i citu?!

3. 6. 2013

čas čtení 4 minuty

Motto: "Měli bychom si uvědomit, že podstata našeho současného i budoucího štěstí nespočívá v tom, že jsme při svém vývoji dokázali ze stromů slézt, ale v tom zda dokážeme žít trvale pod jejich korunami. Můžeme žít sebevědomě a hrdě - avšak musíme žít v pokoře a úctě před životem který zosobňují stromy. Neboť dávno před tím nežli se stal "pánem světa" člověk, byl tím skutečným vládcem naší planety strom. A musí tomu tak zůstat i pro budoucnost - tu jedinou společnou, kterou na této Zemi máme."

Kolikrát je nutno vytopit jeden dům...

Ptá se ve svém textu Štěpán Kotrba. "Politici jsou stále stejně tupí. Místo staveb chránících občany se diskutuje o globálním oteplování... Na infrastrukturní stavby - zpevnění koryt řek, vybudování povodňových valů a hrází okolo ohrožených obcí stále "nejsou peníze". Vybudování nových přehrad brání dogmatičtí Zelení i technologická neschopnost taková díla poctivě postavit. Aquaparky ani cyklostezky opravdu nejsou potřebné, hráze ano..." píše pak dále, píše Martin Míček.

Nechci z jeho článku cíleně vytrhávat některé pasáže. S potěšením jsem kvitoval jeho názor na potřebu respektování a uvolnění záplavových zón.

Jako jeden z oněch "nazelenalých dogmatiků" který bránil výstavbě některých nesmyslných přehrad či opevnění na tocích však cítím potřebu kratičce reagovat. Byl jsem po léta ve vedení jednoho maličkého regionálního občanského sdružení, které se poctivě snažilo pomoci při ochraně naši přírody, lesy, řeky a vodu obecně nevyjímaje.

Obyvatelé této země nechtějí žádnou budoucnost pro svou krajinu. Proč bych jim pořád nějakou vnucoval?

3. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Martin Míček mě ve svém textu o povodních a krajině řadí po bok Štěpána Kotrby, s nímž se v otázkách týkajících se přírody a ekologie prakticky na ničem neshodnu.

Češi si v první přímé prezidentské volbě zvolili toho nejméně ekologického kandidáta ze všech, který svůj zapšklý a zaťatý názor dává všude ostentativně najevo stejně, jako neomezenou podporu betonářské lobby. Zvítězil i v obci Horní Jiřetín, kterou hodlá předhodit velkorypadlům. Protiněmecká propaganda stavějící na obrazu nepřítele má tedy zjevně větší váhu než vlastní střecha nad hlavou. A povodně? Po prvních povodních v roce 1997 vláda Miloše Zemana řešila otázku, zda se nevrátit k osvědčené prvorepublikové praxi zákazu obytných staveb v tradičních záplavových zónách. Nakonec tehdejší premiér prognosticky vyhodnotil, že by to vyšlo draho a nemá to cenu, protože stoletá povodeň přece přichází jednou za sto let.

Čtěte Marxe!

3. 6. 2013 / Václav Hořejší

čas čtení 13 minut

Před několika týdny vyšel český překlad zajímavé knihy autora proslulého jména (Marx) a stejně prosulého názvu (Das Kapital). Autor však není onen filosof a politický ekonom z 19. století, ale jeho jmenovec, kardinál Reinhard Marx, arcibiskup mnichovský a freisingský. Český překlad Hanuše Karlacha vyšel v nakladatelství Academia pod názvem "Kapitál. Plaidoyer pro člověka".

Kniha opravdu stojí za přečtení. S uspokojením jsem si ověřil, že v dnešní katolické církvi (alespoň v té německé) existují myslitelé, kterým není lhostejný osud evropského sociálního státu, že i dnes existují v církvi vlivní lidé, kterým leží na srdci sociální spravedlnost.

Jak skutečně proběhlo vydání Alexeje Torubarova

3. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Ústavní stížnost proti vydání pana Torubarova, jak mi pan ministr a premiér vytýkají, jsem podat nemohl, protože rozhodnutí o vydání jsem nikdy nedostal, a i kdybych jej dříve dostal, pak jsem byl ujištěn ministrem Schwarzenbergem, kterého zase ujistil ministr Blažek, že k vydání Alexeje Torubarova nedojde. Tím větší bylo moje překvapení, když následujícího dne 2.5. ráno v 8:53 jsem obdržel fax Mgr. Jakuba Pastuszeka, zastupujícího ředitele mezinárodního odboru trestního MS s informací, že pan ministr spravedlnosti rozhodnutím ze dne 16.4. povolil vydání jmenovaného k trestnímu stíhání do Ruské federace. Snažil jsem se opět dosáhnout mobilem pana ministra Schwarzenberga, který však volání nebral (byl na zasedání vlády) a proto jsem mu poslal SMS. Od ní se po jejím přečtení ministrem začal odvíjet řetěz událostí, které jsou známy z médií jako "Akce cisterna na letišti". Zatímco pan ministr burcoval členy vlády, snažil jsem se u Ústavního soudu dosáhnout toho, aby ještě do plánovaného odletu letadla Aeroflotu v 13 hod. rozhodl Ústavní soud o mé žádosti o odklad vydání, což se nepodařilo proto, že senát ÚS ČR se nemohl v tak krátké době sejít, píše obhájce Milan Hulík.

Miloš Zeman představuje vrchol egoismu a zášti

3. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Rozhodně nejsem "Karlův" příznivec, ale bohužel proti němu Zeman představuje vrchol egoismu a zášti, píše Roman Rozumek. Alespoň jeden příklad za všechno - Neustále, a oprávněně, poukazujete na xenofobii a rasizmus české společnosti. To že tato společnost bohužel vygenerovala toho kdo jí názorově odpovídá už nejste schopni komentovat. Samozřejmě tím myslím např. Zemanovu nacionalistickou kampaň, ale o jeho vnitřním světě hrozivě svědčí další jeho výroky: "Pojmenováním nepřítele to přece začíná..."

Mikroživoty

3. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Nová kniha pod názvem The Norm Chronicles (Kroniky norem) Michaela Blastlanda a profesora Davida Spiegelhaltera definovala pojem tzv. "mikroživota". Po dosažení dospělosti (u mužů ve věku 22 let, u žen ve věku 26 let) je pravděpodobné, že každý člověk bude dál žít ještě asi milion půlhodin. Každá tato půlhodina je "mikroživot". Blastland a Spiegelhalter vypočítali průměrný dopad řekněme, kouření nebo konzumace červeného masa na délku života. Porce červeného masa, například, vám zkrátí život o jeden "mikroživot" - o jednu půlhodinu.

Zvlášť škodlivé je kouření. Kouříte-li 20 cigaret denně, stojí vás to 10 mikroživotů denně - to znamená, že každých 24 hodin se posunujete o 29 hodin blíže k smrti. Každých 20 minut energického fyzického pohybu vám prodlouží život o dva mikroživoty. První alkoholický nápoj dne vám prodlouží život o jeden mikroživot, ale každý další alkoholický drink vám život zkrátí o půl mikroživota.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Turecký demonstrant: "Park je pouze symbolem"

3. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Demonstrace vistanbulském Gezi parku se rozšířily. Protest proti stavebnímu projektu a policejní reakce na něj souvisí s frustrací tureckých občanů z jejich vlády.

V některých částech centra Istanbulu vládne destrukce, když byly zničeny autobusy a autobusové zastávky a střepy a vytrhané křoví leží na ulici. Kolem náměstí Taksim a Gezi parku je dosud cítit slzný plyn. Od pátku byla tato místa centrem potyček mezi demonstranty a policií. Na ulicích leží také obušky, helmy a několik policejních bot.

K dalšímu z nápadů poslankyně Řápkové

3. 6. 2013 / Petr Miller

čas čtení 21 minut

Poslankyně Řápková vyrábí jeden návrh za druhým. Z pohledu "jak koho" povedené, méně povedené nebo jak bychom lidově poznamenali "zcela mimo mísu". K těm posledním lze s určitostí zařadit návrh z její dílny, na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Velkoryse přejděme, že se nemůže jednat o vydání zákona, ale pouze o novelu zákona, což může být zaviněno nepozorností při přednáškách na plzeňské Sorbonně -- a zkusme rozklíčovat, o co vlastně jde.

Británie po ztrátě hegemonie hledá svou identitu

3. 6. 2013 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 6 minut

Za onoho času nad Britským impériem nikdy nezapadalo slunce. To už ale neplatí. Roku 1945 pronesl Winston Churchill slavný výrok: "Nestal jsem se premiérem Jejího Veličenstva krále, abych předsedal likvidaci Britského impéria." Právě to ale ve skutečnosti udělal. Churchill věděl, jaký je rozdíl mezi bombastickými řečmi a mocí.

Od roku 1945 se Velká Británie neustále snaží přizpůsobit roli bývalé hegemonické mocnosti a má s tím značné problémy. Je třeba uznat, že je to velmi obtížné, jak psychologicky, tak politicky. Dnes se zdá, jakoby se definitivně provalila dilemata její politické strategie: v rozhodnutích, která před ní stojí, má pouze špatné volby.

V pondělí začíná proces s americkým vojínem Bradleym Manningem

3. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta



Bradley Manning je obviňován z prozrazení statisíců tajných amerických diplomatických depeší serveru Wikileaks. Pozoruhodné je, jak upozornil Channel Four, že před soud nebyl postaven nikdo za trestné činy, zdokumentované v těchto diplomatických depeší (Manning poskytl Wikileaks i video, na němž američtí vojáci usmrtili několik civilistů - novinářů, je součástí výše uvedené krátké videoreportáže), zato Manning je už mnoho měsíců vězněn za velmi drastických podmínek a bude souzen v USA za pochybný trestný čin "napomáhání nepříteli".

Jak se Německo stalo hospodářským motorem Evropy

3. 6. 2013

čas čtení 5 minut

Philip Schack, ředitel firmy Tital, špičkového podniku, umístěného v městečku Bestwig, nedaleko Dortmundu, který vyrábí z hliníku a z titania precizní součástky pro letadla a závodní automobily a zaměstnává 520 lidí, nakreslí na papír modrý trojúhelník a vysvětluje: "Podívejte se. Jestliže je tohle váš trh a vy se umístíte tady nahoře, na vrcholu kvality, plně vás to ochraňuje před globální konkurencí. Globalizace se pro vás stane hrozbou, pokud jste tady, dole," ukazuje na základnu trojúhelníku.

Firma Tital zvýšila svůj vývoz do zahraničí za posledních deset let o padesát procent. Rostou jí příjmy. Najímá učně. Staví novou továrnu v Číně.

Tital je podle deníku Guardian synekdochou Německa. Evropa trpí krizí a Německo si užívá mezinárodního úspěchu. Automobilka Volkswagen oznámila pro rok 2012 zisky ve výši 15 miliard dolarů. Stala se tak nejvýdělečnější automobilkou na světě.

150 000 za vteřinu

3. 6. 2013 / Michal Vimmer

čas čtení 2 minuty

Kubík vody z vodovodu stojí letos v Ústí, kde je jedna z nejdražších v republice, 89 korun. V 7 hodin ráno protékalo Labem v Ústí 1700 kubíků kalné vody za vteřinu. To máme nějakých 150 000 korun hrubého. A bude hůř. Nebo líp?

Iráčtí umělci vystavují v Benátkách

3. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta



Deset let po americkém útoku na Irák vystavuje skupina současných iráckých umělců svá díla na Bienále v italských Benátkách. Některá z nich jsou pozoruhodná, uvidíte je v této reportáži Channel Four News.

Privatizace české diplomacie?

3. 6. 2013 / Jaroslav Bašta

čas čtení 4 minuty

Dlouhodobý spor dvou finalistů prezidentské volby o obsazení postů velvyslanců v Bratislavě a Moskvě nabral včerejším rozhodnutím ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga nečekaný rozměr. Reálně hrozí, že se z původně banálního sporu o kompetence mezi prezidentem a vládou stane závažná skvrna na pověsti České republiky a české diplomacie. Vzhledem k tomu, že při vysvětlování tohoto problému v médiích zazněla spousta nesmyslů, pokusím se celou záležitost osvětlit z pohledu diplomatické praxe, která se opírá o staleté tradice.

Narození paterčat v Česku vyvolalo další vlnu rasismu

2. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Na internetových fórech českých novin bylo nutno velké množství čtenářských příspěvků kvůli rasismu vymazat. Zůstaly ještě takovéto (Novinky):

P.S: Můžete mi prosím někdo vysvětlit, proč se jim říká ČESKÁ paterčata? Děkuji.

...................

Maminka i tatínek jsou Češi a děti se narodily v Česku

XXX

To není argument. Maminka i tatínek jsou Romové a proto to mají být ROMSKÁ paterčata. Klidně mě umínusujte, ale mám podezření, že vám vůbec nevadí, že ty kofoly budete živit. V podstatě je živíte už teď. Kdo asi zaplatí za matku stovku denně za dvouměsíční pobyt v nemocnici?? Nejste doufám tak naivní, že si myslíte, že maminka sama.

Autoři rasistických výroků nemají absolutně žádný důvod útočit ani na rodinu, ani na narozené děti. Dokazuje to, že rodina i děti budou mít v ČR možná opravdu těžký život. (JČ)

Kolikrát je nutno vytopit jeden dům...

2. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 2 minuty

...aby stát pochopil, že budování vodohospodářských děl o dostatečné kapacitě a průtoku či důsledná politika stavebních řízení v záplavových oblastech s ohledem na nárazové deště je jeho povinnost???

  • 1. stavební uzávěry v záplavových územích (výkup a stržení všech staveb, zákaz stavebních povolení)
  • 2. Povodňové plány a jejich důsledná realizace, zejména na vodních dílech (bez ohledu na rekreaci)
  • 3. náhrada pozemků a staveb v povodňových oblastech nepodnikajícím soukromým osobám pozemky a stavbami na účet státu

Tento povzdech jsem napsal na facebook 2. července 2011. Namísto ženijních praporů, které mohly být občanům tohoto státu užiteční, má armáda hejno Pandurů a žoldácké jednotky. Ženisty lidovecká ministryně Parkanová (dnes TOP09) zrušila jako nepotřebné. Bez jakéhokoliv protestu "hlídacích psů demokracie" - "novinářů".

A dodnes není stavební připravenost na klimatická rizika klíčovým bodem politického programu vládních stran, ani levicové opozice.

Co se děje v Istanbulu

2. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

V Istanbulu žiji deset měsíců a doposud jsem si nezvykla na nekonečné ceremoniály oslavující Ataturka, vlajky v oknech a zpěv národní hymny na počátku a konci pracovního týdne, píše pro Britské listy Kateřina Drápalová. V posledních týdnech se pocit ohrožení mezi Turky silně zesiloval. Vzpomínám si na oznámení v ankarském metru, které napomíná cestující, aby se chovali slušně a vyvarovali se jakéhokoliv fyzického kontaktu. Odpovědí na toto nové nařízení byl organizovaný happening občanů všech generací, kteří se přišli políbit. Policie okamžitě zasáhla a občany rozehnala. Recep Tayyip Erdogan, turecký premiér, odmítl Raki jako národní nápoj a začal propagoval mléčný Ayran. Krátce na to byl vyhlášený kompletní zákaz propagace alkoholických nápojů v médiích a samotný prodej byl časově omezen. Vezme-li člověk v potaz Tayyipův silně islamistický způsob vlády, není divu, že tato nařízení začala mezi lidmi šířit napětí. Poslední kapkou bylo rozhodnutí o vybudování nákupního centra na náměstí Taksim, kde se nyní nachází jedna z posledních zelených ploch v centru města.

Lidé všech generací se vydali do parku na piknik, hrát hry, číst knihy. Vše probíhalo v klidu a v dobré náladě. V noci část protestantů rozdělala stany a v parku přespala. V pět hodin ráno zasáhla policie plynovými bombami a vodními děly. Sociální sítě civilistů byly rázem zaplaceny videi, fotografiemi zachycující nepochopitelnou brutalitu policistů.

Turecké noviny hlásaly změnu trenéra fotbalového klubu, televizní stanice (kromě jedné) vysílaly telenovely a pěvecké soutěže. Přes čtyřicet tisíc lidé procházelo ulicemi za zpěvu národních písní a i tentokrát policie ukázala sílu plynu a vodních děl a demonstranty rozmísila do menších skupin a individuálně na ně střílela kapsle slzného plynu z bezprostřední blízkosti. Lidé se rozprchli do nejbližších budov a snažili se přivolat ambulanční vozy, které však policie cíleně odklonila a zabránila tak poskytnutí zdravotní péče zraněným.

Hotelový management, prodavači, číšníci z místních lokálů demonstranty ošetřila a ti se po krátké době snažili budovy opustit, nicméně policie mnohé vchody střežila a okamžitě začala pálit další dávky slzného plynu. V pozdních hodinách ozbrojená policie do budov vpadla s cílem protestanty pozatýkat. Hotelový management rychle zareagoval a většině protestujícím stihl poskytnout pokoje, kde se ukryli a přečkali noc. Od ranních hodin lidé opět demonstrují. Z nových fotografií a videí jde ovšem mráz po zádech. Centrum boje se přemístilo z Taksim do nedalekého Besiktas a podle twittů zúčastněných brutalita policie znatelně sílí a hovoří se o další smrtelné oběti. Ano, už jsem pochopila, proč Turci vyvěšují podobiznu Ataturka na své domy i auta. Nechť jeho myšlenky zvítězí!

Fotografie ZDE

Kateřina Drápalová píše o Turecku blog ZDE

Istanbul: Turecké protesty zakořenily na hlavním náměstí, bezpečnostní jednotky se zatím stáhly

2. 6. 2013

čas čtení 4 minuty

Demonstranti prohlašují, že zvítězili, Erdogan ale varuje, že se pomstí

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan čelí o tomto víkendu největším protestům proti jeho vládě za posledních 10 let. Části Istanbulu se proměnily ve válečnou zónu. Mzi pořádkovou policií a desetitisíci demonstranty docházelo v pátek k násilným střetům. Demonstranti byli rozhněváni brutálními zásahy policie proti pátečnímu ekologickému protestu.

Výbuch frustrace proti Erdoganově vládě se přes noc rozšířil do deseti dalších měst a stoupenci demonstrovali svou solidaritu také v Bostonu, v Londýně, v Barceloně a v Amsterodamu.

V sobotu večer se policie nakonec stála z Taksimského náměstí v Istanbulu, hlavního tamějšího náměstí. Pozdě v noci ze soboty na neděli tam oslavovaly tisíce osob.

Brutalita útoků turecké policie proti demonstrantům v pátek vyvolala po celém světě palcové titulky. Masové protesty tureckých občanů však hlavní turecké televizní okruhy vůbec nezaznamenaly a vládní tisk je taky ignoroval.

Je pozoruhodné, že se informacím o tureckých protestech víceméně vyhýbala i česká média. Český tisk přinesl jen okrajové informace až v sobotu odpoledne. Zatímco např. v britských médiích byly turecké protesty od pátku hlavní zprávou dne, v ČR tomu tak nebylo.

Z FACEBOOKU:

O paterčatech

2. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Na celém světě je zdokumentováno pouze 134 případů přirozeného početí paterčat. Dnes ráno se k nim přidala i jedna česká rodina. I zde přispěchal na pomoc stát, město i jednotliví občané, nabízejí finanční pomoc i hmotné dary. Pohlédněme však na diskusi. Pokud máte také pocit, že se zobrazuje pouze každý dvacátý příspěvek, vězte, že příčinou je smazání rasistických a nenávistných komentářů. Narozená paterčata jsou totiž Romové. Zkusí mi prosím někdo ještě jednou vysvětlit, že český anticiganismus je oprávněný, že jest pouze reakcí? Tady i na jiných zpravodajských serverech jsou stovky lidí, kteří nešetří nenávistí a urážkami k dětem, které jsou na světě jen několik hodin. Už teď je nálepkujeme jako budoucí zločince a vyvrhele, už teď je preventivně zatracujeme. Tyto děti se totiž jen kvůli své barvě kůže nerodí do stejného světa jako my. Rodí se do světa, který jim už teď dává najevo, že je nikdy nepřijme, že jejich barva pleti jest jakýmsi dědičným hříchem, z něhož se nevykoupí, ani kdyby celý život konaly jen dobro...

K TOMU: BBC News: Czech woman gives birth to country's first quintuplets"

India Today: Czech woman gives birth to five babies, all healthy

Emirates 24/7: 23-year old Czech gives birth to quintuplets

East African Standard: Czech mother, 23, gives birth to quintuplets

Daily Mirror (UK)Alexandra Kinova: Mum expecting quintuplets without using IVF at odds of 50 million to one

Huffington Post: Czech Republic's First Quintuplets Born To Alexandra Kinova And Antonin Kroscen In Prague (PHOTOS)

Shangai Daily: Prague welcomes birth of first quintuplets

Spiegel.de: Tschechien: "Super-Mama" bringt Fünflinge zur Welt

Kupodivu, nikde mimo ČR žádné rasové hodnocení... Řekl bych, že je podstatným selháním českých elit, že žádný z jejich příslušníků veřejně nevystoupí a neřekne, že tohle se prostě nedělá. (JČ)

Národní galerie III: Svatá Anežka pod čárou ponoru

2. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 3 minuty

Nedá mi to krátce nepřipomenout, kterak chtěl Jiří Fajt v červnu 1999 kopat tunel přes protipovodňovou hráz z 19. století jako přístupovou cestu k Anežskému klášteru v lokalitě Na Františku - těsně u břehu Vltavy. A kterak zde tentýž Jiří Fajt umístil expozici středověkého umění. Právě teď se expozice (už po několikáté) ve spěchu balí a stěhuje do bezpečnější lokality. Kdyby se Fajtův tunelářský projekt uskutečnil, neodváželo by se nic. Nyní by bylo v Anežském klášteře 1,5 metrů vody. A to má Vltava kulminovat až zítra...

Podnikání jako takové přestává fungovat

1. 6. 2013 / Petr Novák

čas čtení 1 minuta

Podnikatelé, a to nejen u nás ale i na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a dalších zemích EU, vědomě porušují zákony a páchají podvody s DPH. Jak sami říkají, je to již jediná možnost, jak neumřít hlady a alespoň platit úroky z dluhů, které mají.

Začíná v českých médiích reflexe nad nemyslivými postoji pražských "intelektuálů"?

1. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Mnohokrát jsem v Britských listech poukazoval na to, jak nepochopitelná mi připadá iracionální podpora pražských "intelektuálů" pro neschopného prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga, který je i ve funkci místopředsedy vlády a ministra zahraničí ČR naprostou katastrofou, protože nic nedělá, přitom Česká republika potřebuje energickou a promyšlenou zahraniční politiku. Psal jsem opakovaně, že se mi nepodařilo získat od jediného stoupence Karla Schwarzenberga jediný racionální argument, proč tohoto člověka tak silně podporovali. Velmi podobná iracionální kampaň se v minulých dnech uskutečnila kolem váhání prezidenta Miloše Zemana nad jmenováním Martina Putny profesorem. Nepopírám, že si Pražský hrad v "aféře" kolem Martina Putny nepočínal zrovna profesionálně a kompetentně, nicméně zuřivá iracionální reakce známých pražských firem, nekriticky podporujících Martina Putnu, byla také velmi znepokojující.

Zajímavé mimochodem bylo, jak obrovský mediální humbuk na podporu Martina Putny se ve společnosti naprosto minul účinkem. Navzdory tomu, že pražská média dlouhé dny znovu systematicky nadávala Miloši Zemanovi a zesměšňovala ho, na názor veřejnosti na nového prezidenta to nemělo snad vůbec žádný vliv.

V Turecku probíhají násilné demonstrace

1. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

V Turecku už druhý den probíhají násilné střety mezi policií a demonstranty. Premiér Recep Tayyip Erdogan demonstranty označil za "zdivočelé extremisty".

V Istanbulu použila proti tisícům demonstrantů policie vodních děl a slzného plynu. Demonstrace se rozšířily v důsledku hněvu obyvatelstva způsobeném násilnou taktikou policie a proměnily se v širší protesty proti Erdoganovi, kterého mnozí obviňují, že se chová stále více jako autoritářský vládce.

Strana Národního hnutí (MHP) v sobotu uspořádala na Taksimském náměstí tiskovou konferenci, při níž požadovala, aby premiér odstoupil. Na Taksimském náměstí se ḱonaly protesty proti projektu postavit tam na historicky významném osmanském místě nákupní středisko. Erdogan zdůraznil, že nákupní středisko tam postaveno bude.

V sekularistických kruzích v Turecku roste hněv proti Erdoganově široce islámské vládě a proti samotnému Erdoganovi, který se prý chová v poslední době stále více autoritářsky.

Protesty se konaly i v jiných tureckých městech, včetně hlavního města Ankary. Turecká asociace lékařů uvedla, že při demonstracích už bylo zraněno téměř tisíc lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Iveta, krátký film o romské rodině žijící v Glasgow

1. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta



Krátký studentský film Dominiky Švecové, natočený v rámci studia dokumentaristiky na Edinburgh College of Art. Byl vybrán pro prestižní soutěž krátkých filmů na Mezinárodním edinburském filmovém festivalu v roce 2009.

Nový film Dominiky Švecové Poslání: Zápas víry ve víru současné doby, o stárnoucích jeptiškách bojujících s postkomunismem, žijících na štěkeňském zámku, se bude vysílat v České televizi (ČT 2) v neděli 9. června v 15.55. Další informace ZDE

Řízněme do toho! / Rozetněme to!

1. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 11 minut

...hrd zmrd skrz smrt
zmrd hrdla řezů pařez
vlasti má, všemi mastmi mazaná!
německá vlasti, hajmát jediná
i v dědictví mi stanná
hej, od Šumavy k Tatrám
nesu, nesu játra...
František Dryje: Vlastenecká (Ze sbírky Ach!)

Bez ohledu na to, jaké konkrétní pohádky o dějinách Abendlanďané v daný okamžik sami sobě zrovna vyprávějí, jejich tvořivost a fantazie jsou vždy převelice bídné a omezené dosavadní tradicí. Každý příběh, ať už náboženský nebo "ateisticky" historiosofický, je tedy vždy schematizován podle jednoho ze tří archetypálních modelů. Nejstarší z nich představuje Augustinova konstrukce dějin spásy zcela oddělených od relativně bezvýznamných světských dějin. Cokoliv se ve světě podléhajícím postupnému úpadku přihodí, nedává Augustinovi samo o sobě žádný smysl, protože ten skutečný čas, kde se teprve dozvíme proč a jak, začne až poté, co tento svět - jakási nutná mezera mezi dvěma rajskými stavy - skončí. Kdy přitom skončí, to není naše věc a už vůbec ne naše práce. Další ve frontě na vzorové historické narativní schéma je Gioacchino da Fiore - tedy jeho chiliastická představa o tisícileté vládě Ducha Svatého, která nastoupí po aktuálním Věku syna, jenž zase následoval po starozákonním Věku otce. Světské dějiny jsou zde naopak mimořádně zvýznamněny, jenomže předpokladem toho, aby nabyly plně své potenciality, je zásadní a náhlý dějinný převrat. Zde se otvírá prostor i pro variantní představu, že se má lidskými silami takovému převratu napomoci, pokud nepřichází sám a automaticky, což je mnohem častější verze; neboť jen a jen převrat prý otevře cestu ke zlepšení. (Že by mohl ve skutečnosti otevřít i cestu k výraznému zhoršení, s tím se jaksi vůbec nepočítá.) Konečně třetí je relativně jednoduchá a krotká kantovská představa postupného uskutečňování transcendentní normy v dějinách, která v této krizové době pro svou naprostou neradikálnost zůstává v oběhu snad jen mezi zbylou vrstvičkou humanistů z vyšší střední třídy.

Výbor OSN proti mučení kritizoval Velkou Británii

1. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Výbor pro OSN doporučil Británii, aby zavedla 40 různých opatření

Britská vláda se stala terčem zuřivého útoku Výboru OSN proti mučení za to, že porušuje lidská práva. Výbor varuje, že Británie musí zavést čtyřicet různých opatření, aby přestala porušovat mezinárodní právo.

Výbor kritizoval, že Británie nepohnala k odpovědnosti osoby odpovědné za porušování lidských práv v takzvané válce proti terorismu a při týrání vězňů v Iráku, kontroverzní Zákon o spravedlnosti a bezpečnosti, který umožňuje vést soudní procesy tajně, nucenou deportaci žadatelů o azyl na Srí Lanku, kde se stali terčem teroru tamější vlády, a skutečnosti, že britská vláda neprovedla veřejné vyšetřování podílu britského státu na vraždě belfastského právníka Pata Finucana.

Výbor OSN proti mučení také ve své zprávě za léta 2011-12 podrobně kritizuje Českou republiku za to, že v četných případech porušuje mezinárodní právo v oblasti mučení.

Zpráva Výboru OSN proti mučení je ZDE
zpráva o České republice začíná na str. 133

Konkurz, nebo jmenování....?

1. 6. 2013 / Jiří David

čas čtení 4 minuty

Uměleckohistorická společnost formulovala otevřený dopis Ministryni kultury Aleně Hanákové, ve kterém žádá, aby byl nový ředitel vybrán na základě konkurzu, jehož součástí bude mimo jiné zveřejnění jmen kandidátů, zveřejnění složení výběrové komise a zveřejnění projektů jednotlivých kandidátů. To je jistě ve své podstatě srozumitelný krok a měl by svou logiku, kdyby...

Kdyby se zdejším konkursním řízení a především sestavování jejich komisí a následně jejích výsledkům dalo věřit.

Konzervativní poslanec si nechal zaplatit za lobbování v parlamentě

1. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Poslanec Patrick Mercer se dohodl, že poskytne svou bezpečnostní průkazku pro vstup do Dolní sněmovny falešné firmě, která mu zaplatila 4000 liber (120 000 Kč), aby v jejím zájmu přednesl v parlamentě lobbistickou interpelaci.

Investigativní pořad Panorama televize BBC ve spolupráci s konzervativním deníkem Daily Telegraph vytvořily falešnou firmu jménem Alistair Andrews Communications, která předstírala, že zastupuje zájmy podnikatelů na ostrově Fidži a že lobbuje za to, aby byl ostrov Fidži přijat do Britského společenství národů. Členství Fidži v Britském společenství národů bylo r. 2009 suspendováno pro tamější porušování lidských práv a absenci demokracie.

Investigativní pořad Panorama zveřejnil videozáběry, na nichž poslanec Mercer říká: "Obyčejně za takovéto služby neúčtuju příliš mnoho peněz. Normálně tak 500 liber za půl dne, takže tisíc liber za den."

Pořad Panoráma uvedl, že zaplatil poslanci Mercerovi 4000 liber za práci během dvou dnů měsíčně na dva měsíce, a že Mercer peníze nedeklaroval parlamentním úřadům.

Podle předpisů britského parlamentu musejí poslanci veřejně deklarovat všechny přijmy, které dostávají mimo svůj poslanecký plat, ale za některé činnosti vůbec nesmějí přijímat peníze. Například nesmí být poslanec placen vnějšími zájmy za interpelaci, za rezoluci, za návrh zákona, za zákonnou změnu, anebo za lobbování poslanců či ministrů, aby přijali nový zákon nebo zákon změnili.

Podrobnosti v angličtině ZDE

FORBES: KALOUSEK NATRVALO ZNIČIL ČESKOU EKONOMIKU

Ohromující selhání programu škrtů české vlády

31. 5. 2013

čas čtení 4 minuty

Vím, že Česká republika nedělá v posledních letech na svět ekonomicky zrovna velký dojem a taky vím, že Češi mají pověst, že jsou v debatě, zda stimulovat ekonomiku investicemi, či provádět škrty, rozhodně na straně škrtů, avšak navzdory tomu, že jsem cynik, i já jsem byl ohromen neuvěřitelnou mírou jejich selhání. Ze statistik Eurostatu zjistíme, co se stalo s českým HDP od roku 2004, píše v americkém ekonomickém časopise Forbes komentátor Mark Adomanis (na stránkách časopisu Forbes je na tomto místě uveden graf).

Kdo hloubí příkopy mezi většinou a Romy?

31. 5. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

Současný mluvčí ProAltu Ondřej Lánský publikoval už téměř před dvěma lety v Deníku Referendum článek s titulkem Kdo zneužívá sociální dávky? Text je jednak skvělým popisem systému výplaty sociálních dávek (od doby, kdy článek vyšel, byly ovšem některé zrušeny či omezeny), jednak dokládá, že sociální dávky jsou vypláceny podle jasně stanovených pravidel, která nikoho nezvýhodňují.

Nešpiňte mrtvého, křesťane Bendo

31. 5. 2013 / Lenka Procházková

čas čtení 3 minuty

V pořadu ČT Události a komentáře vysílaném dne 29. května tohoto roku tvrdil poslanec Marek Benda, že výši finančního odškodnění, která je součástí zákona o majetkovém narovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, údajně vypočítal již ministr Pavel Dostál. Protože bývalý ministr kultury Pavel Dostál se tomuto nepravdivému tvrzení již nemůže bránit, požádala jsem o vyjádření RNDr. Janu Řepovou, která pracovala na Ministerstvu kultury jako ředitelka církevního odboru v době, kdy ministrem byl P. Dostál. Její doslovnou odpověď uvádím níže:

Rovní a rovnější?

31. 5. 2013

čas čtení 4 minuty

Že je situace v naší republice velmi vážná, alespoň pro nízkopříjmové a střední vrstvy je všeobecně známé.Taktéž je známé, že nějaká solidarita v této republice neexistuje. A co se týče tělesně postižených a mladých rodin je to katastrofa. Přitom, jak vyplývá z denního tisku, po nástupu k moci pana Klause bylo z důchodového účtu odčerpáno 330 miliard Kč. Tyto dneska velmi schází a tak důchodci dostanou přidáno 100 Kč a soudci a politici 6 000 Kč. A já se ptám, kde je tu rovnost před zákonen, na základě čeho jsou tyto vrstvy takhle diskriminované. Kde jsou ustanovení Listiny základních práv a svobod. Všichni i naši politici se ohání dodržováním lidských práv, podle mých zkušeností by si v první řadě měli zamést před vlastním prahem, píše Jan Posolda.

Český parazitolog: Problémy s Romy jsou dány jejich špatnými geny

31. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Osobně jsem přesvědčen, že genetický a kulturně-historický původ kriminálního nebo asociálního chování velké části Romů patří mezi hlavní příčiny problému.

Vražda v Londýně byla naplněním islámu a přímého odkazu Mohammeda tak, jak to stojí v základních textech islámu a je následováním Mohammedova příkladu, píše RNDr. Jindřich Chmelař, Ph.D., který pracuje na jedné klinice v Drážďanech.

Jak řešit tzv. "romský problém"

31. 5. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Opět přicházejí četné maily o tom, jak jsou mé názory na rasismus v České republice "divné" a jak "nám Čechům nikdo nemůže porozumět, kdo tady nežije" a "kdyby Čulík musel žít v sousedství s Romy, mluvil by jinak."

Opravdu znepokojující je, že soudě podle těchto mailů, mnozí lidé jsou ohledně "zločineckých Romů" ve skutečné hysterii a zmatku. Takhle to nejde.

Velmi jsem ocenil, když před asi deseti dny zabili dva mladíci v Londýně vojáka "na protest proti vraždění žen a dětí, které britští vojáci páchají v zemích, jako je Afghánistán", britská média ve veškerém zpravodajství upozorňovala, že nelze ze zločinu obviňovat islám jako celek. Britský premiér Cameron se v médiích vyjádřil, že vražda v Londýně byla "urážkou islámu", vraždu v médiích odsoudily četné islámské organizace a reportéři opakovaně zdůrazňovali, že je nepřípustné obviňovat ze zločinu všechny muslimy. V případě duchcovského útoku se stal v českých médiích přesný opak. Kolektivní vina se rasisticky rozšířila mediální hysterií na všechny Romy, kteří s tím nemají nic společného.

Upozorňuji, že řešení asociálních a kriminálních problémů není zas tak složité. Většina evropských států, spíš na Západě kontinentu, se s tím vypořádává víceméně bez problémů. Je to všechno spojeno s tím, do jaké míry jsou efektivní státní struktury.

Všude žijí asociální občané, v jejichž sousedství je obtížné žit. V jiných zemích než Česko ovšem toto chování policie trestá. Vy si myslíte, že by Romové v Británii mohli obtěžovat sousedy do noci hlučnou hudbou? Policie by to zatrhla velmi rychle. (Ten problém se ovšem netýká jen Romů. Kdo bydlí na pražském Starém Městě, ví, že je naprosto bezpředmětné stěžovat si na hlučnou hudbu, kterou tam do noci do ulic vysílají místní lokály. Úřady jsou i v tomto případě v podstatě neúčinné. Problémem je v Česku prostě neefektivnost státní správy. Tu zneužívají kriminálníci nejrůznějšího etnického původu, běloši i Romové. Kdyby v Británii vyhrávala restaurace po 10. hodině večer, komunální úřad jí okamžitě odebere licenci a je konec.)

Samozřejmě už nám píší čtenáři a vysvětlují, proč zasahovat policejně proti asociálním jedincům "nejde", že na to "nejsou lidi". Kupodivu, v jiných zemích to jde...

Jednoduše: Asociální a kriminální chování je nutno přísně trestat, ovšem na individuální bázi. Je absolutně nepřípustné, když se někdo dopustí nějakého trestného činu, značkovat to etnicky a přenášet vinu na celou komunitu. To vytváří ve společnosti rasismus, a bariéry mezi etniky, a samozřejmě ten rasismus pak menší komunita opětuje. Tudy cesta opravdu nevede.

Underclass (asociální, nevzdělané a deprivované společenské vrstvy) existují všude v Evropě. Je to problém, na nějž ovšem stát musí vydávat finance. Například v Británii se problémy s asociálními občany, jichž tak existuje obrovské množství (není to omezené etnicky) řeší přísnou legislativou (tresty za asociální chování), zároveň dohledem od sociálních pracovníků na to například, jak se rodiče starají o děti, a přísnou politiku cukru a biče - tresty, když se rodiče chovají asociálně, pobídky, když se chovají slušně.

Má-li být problém s asociálními občany v Česku někdy vyřešen, je nutno, aby občanstvo od politiků vyžadovalo přísnou a efektivní NERASISTICKOU politiku v tomto smyslu. Tedy řešení kriminálních a asociálních problémů na INDIVIDUÁLNÍ bázi.

Nečinnost policie a sociálních pracovníků a zároveň vytváření etnických předsudků vůči celé společenské skupiny a rozdělování společnosti na "nás Čechy" a "nelidské zločince", které jsou zosobněním jinakosti, je naprostou cestou do pekla a skutečně to nakonec povede k občanské válce.

Co kardinál Tomášek neřekl

31. 5. 2013

čas čtení 6 minut

Pan Jiří Baťa reagoval na rozhlasovou glosu Dominika Duky článkem. Pan Baťa má samozřejmě na pochybnosti o morálním kreditu církve či pana kardinála Duky právo. Pokud ale chce pan Baťa osočovat současného kardinála ze "znevěrohodňování, či zpochybňování prohlášení kardinála Tomáška", tedy předchůdce kardinála Duky na svatovojtěšském stolci, měl by mít k dispozici daleko serióznější argument, než jen nedoložitelný výrok ("To je poslední nárok, který církev vznáší"), který poslední dva roky v různých variantách koluje po internetu, píše Josef Nerušil.

Kdy se justici (ne)věří...

31. 5. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Pokud nastane stav, kdy člověk přestává věřit ve fungování justice a kdy se odmítá podvolit jejím výrokům, je situace více než vážná. Zvláště, když se tento stav netýká jednotlivce, ale celé časti populace.

Má-li společnost fungovat, potřebuje systém, kdy občan po vyčerpání všech možných legálních prostředků přijme finální rozhodnutí soudu, třebaže pro něho neskončí příznivě. Aby toto bylo možné, je zapotřebí, aby soudy měly autoritu. Aby jejich postup byl všem srozumitelný -- a především, aby platil univerzálně. Aby jedni nemohli mít pocit, že je nadržováno druhým, aby v případě stejné skutkové podstaty neodcházeli dva srovnatelní (myšleno např. věkově, u mladistvých je jiná trestní sazba) pachatelé s různě vysokými tresty. Aby se nestávalo pravidlem, že někteří lidé na svou víru ve spravedlnost rezignují, protože nabudou pocitu, že se nikdy žádné spravedlnosti dovolat nemohou.

Má-li ve společnosti nastat konsensus, není možné, aby se její část cítila odsunuta na okraj, aby se cítila být bezprávná, aby v sobě živila pocit křivdy, který bude bobtnat a přetavovat se v systematickou nenávist.

Neuvěřitelná vlna rasismu v České republice

31. 5. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Někteří čtenáři nás maily ujišťují, že Češi "vůbec nejsou rasisti", zároveň jedním dechem nadávají Romům. Jakýkoliv poukaz na přítomnost rasismu v České republice vždycky vyvolal řadu rasistických reakcí, ale v současnosti je ta vlna opravdu obrovská. Je zjevné, že jak se krize prohlubuje, tvrdý rasismus v české společnosti sílí. V minulosti tomu tak ovšem nebývalo. Je to velmi alarmující a ukazuje to, jak zřejmě malý rozdíl je dnes mezi situací v České republice a v takovém Maďarsku, kde sílí voličská podpora pro rasistickou, extremistickou stranu Jobbik.

Nedokážu si vůbec představit, jak Romové v České republice dokáží v této atmosféře přežít...

Níže je výběr několika pozoruhodných reakcí.

Četné se samozřejmě neustále opakují: Mýty o tom, jak Romové dostávají milionové dávky, zatímco "bílí Češi strádají", atd...

Bando pseudohumanistů!!

31. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

(V Česku vůbec není rasismus... :) JČ)

Dobrý den Vážená redakce,

když jsem pár let nazpět objevil tyto stránky, objevil jsem spolu s nimi i spoustu zajímavých článků a informací v nich obsažených, které mi ukázaly zcela nový úhel pohledu na některá témata, a to mnohdy zcela "eye-opening" způsobem. Ale to co tu předvádí vaše banda pseudohumanistů, která nadává lidem, kteří chodí českými ulicemi do omezených vyholených rasistických opic s komplexemi. Mě natolik uráží, že s definitivní platností tyhle vaše blité listy už navštěvovat nehodlám.

Ale Vy jistě o lidi jako já, co při pohledu na uřvanou smradlavou cigánskou rodinu (s tunou spratků), co na sebe (pro svou hádku si ani nevšimnou kolemjdoucích) sprostě řvou (toto pondělí prosím, po vystoupení z vlaku), musí s naprostým opovržením a zhnusením odvracet zrak i sluch, stejně nemůžete ani stát, viďte? Tak těmto potřebným rozdejte tablety, i když je již pravděpodobně mají a nainstalujte jim rss čtečku, ať jim nic neuteče. Podejte si ruce s romea.cz blábolem.

Sbohem (jo a jsem ateista, takže asi jen....Nazdar)

Čulíku, spáchejte sebevraždu

31. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Pane Čulíku,

to, jaké předvádíte na blistech nenávistné výlevy vůči Čechům, nad nimiž se povyšujete, překračuje všechny meze.

Věděl jsem, že jste zhloupnutý z multikulturalistické propagandy z Glasgow a že není cesty zpět, že si každou kritiku své hlouposti zaškatulkujete jako náš stalinismus nebo naši xenofobii.

Ale to, co předvádíte teď? Když tak strašně nenávidíte lidi, vyřešte to sebevraždou, každému se uleví, doporučuje Petr Mareš.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2013

25. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 186 osob bankovním příkazem celkovou částkou 38 474,44 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2013 částkou 5277.48 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2013 160 981.38 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 5394.21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

41811